- Az olajos halak közül a tonhalat azért sem javasolják, mert a legutóbbi vizsgálatok szerint magasabb a higanytartalma, mint más halfajtáknak.
- A tudósok megnézték, melyik halkonzerv a legegészségesebb.
- Dobogós a szardínia és a makréla mellett a hering is.
Az, hogy melyik olajos halat szeretjük a legjobban, ízlés dolga is. Ami tény, biztosan nem árt az egészségünknek, ha minél gyakrabban bontunk reggelire egy halkonzervet. Az is kiderült viszont egy friss kutatásból, hogy nem a tonhal az, ami a legjobb, mivel ennek a halfajtának mindegyik más halnál magasabb a higanytartalma.
Mi a baj a tonhalkonzervvel?
Rossz híre van a tudósoknak azok számára, akik imádják a tonhalas szendvicset, tonhalas tésztát vagy csak az olajos tonhalkonzervet. A legfrissebb kutatások szerint ugyanis korántsem olyan egészséges már, mint néhány évtizede volt.
- A tonhal húsában jelentősen megnőtt a higany mennyisége. Tovább él, mint más halak, kisebb halakkal táplálkozik, melyek szintén tartalmaznak higanyt, így nagyobb mennyiség halmozódik fel a ton szervezetében.
- Mára olyan szinten lecsökkent az omega-3 zsírsav mennyisége a tonhalak húsában, hogy más halfajták sokkal jobb forrását jelentik az agyunk és szívünk egészségéhez elengedhetetlen tápanyagnak.
Melyik a legjobb olajoshal az egészségünknek?
A szakemberek a tonhalkonzervet azért sem javasolják, mert ha heti egyszer eszünk – amennyi még a tápanyagtudosók szerint beleférhet -, azzal más, egészségesebb halfajtákat szoríthatunk ki az étrendünkből.
Mutatjuk, milyen olajos halak a legjobbak a szakemberek szerint, amiket rendszeresen kellene fogyasztanunk:
1. Szardínia
Sokakat visszatart az olajos szardíniától az erős, karakteres halíz. A dietetikus azt javasolja, válasszuk a paradicsomos halkonzerv változatot, így sokkal enyhébben érződik csak a szardínia halassága.
2. Makréla
A szardíniához hasonlóan az olajos makréla is nagy mennyiségben tartalmaz az omega-3 zsírsav mellett vasat is. Sőt, szelénben is gazdag, ami antioxidáns hatásának köszönhetően a szabad gyökökkel szemben is véd.
3. Hering
Magyarországon kevéssé kedvelt olajos hal a hering, pedig roppant egészséges. Érdemes kipróbálnunk ezt a halkonzervet salátákban vagy pirítós tetejére rakva.
Forrás: The Telegraph Fotó: Getty Images