7 tipp laptop vásárláshoz

2018. április 25.
Vannak olyan dolgok, amelyekről azt szoktuk gondolni, hogy a férfiak terepe. Általában hozzájuk fordulunk, ha fel kell fúrni egy szekrényt, vagy számítógépet akarunk venni, vagy ki kell cserélni egy égőt az autóban. Ha a laptop-vásárlást most mégis egyedül oldanánk meg, tudunk néhány jó tippet hozzá.

Laptop vásárlásnál mindenkinek mások az igényei, elsősorban attól függően, hogy mire szeretnénk használni a gépet. Ugyanakkor pénzügyi keretünk is jelentősen meghatározza, hogy mit vehetünk meg, emiatt lehet, hogy kompromisszumot kell kötnünk. Ahhoz, hogy elégedett legyél a megvásárolt géppel, fontos tudnod, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyeket előtérbe kell helyezned, és melyekről mondhatsz le. Segítségül a témával foglalkozó weboldalakról (laptopguru.hu, usanotebook.hu, milyenlaptopotvegyek.com) gyűjtöttünk össze tippeket, és el is magyarázzuk az alapvető technikai kifejezéseket, amelyeket a számítógépek leírásában találsz.

Fotó: Unsplash.com

1.  Ár

Az első szempont, amit figyelembe kell venned, hogy mennyi pénzt vagy hajlandó rászánni. A laptopok árai 40.000 Ft-tól közel 2 millió Ft-ig terjednek. A tabletek a legolcsóbbak: ezek kicsik, könnyen hordozhatóak, és érintő-képernyővel rendelkeznek. Az ultrabookok már a több százezres kategóriában tartoznak, és a vékony, könnyű váz jellemzi őket. A legdrágábbak az üzleti használatra szánt laptopok, ezek masszívabbak és strapabíróbbak is.

2. Processzor 

A laptop legfontosabb része a processzor (CPU). Úgy is szokták hívni, hogy a számítógép agya. Ez egy áramkör, amely azokat a műveleteket hajtja végre, amely a számítógépen lévő programok működéséhez szükséges. A két alapvető típus az i5 és az i7. Az i7 erősebb, viszont drágább is.

3. Tárhely

Ami a tárhelyet illeti, a hagyományos laptopok HDD (Hard Disk Drive)-vel, az ultrabook-ok SSD (Solid State Drive)-vel vannak felszerelve. Az SSD előnye, hogy tartósabb, halkabb és gyorsabb, mint a HDD, de éppen ezért drágább is. Amit érdemes tudnod, hogy a hagyományos laptopokat is lehet bővíteni SSD kártyával, tehát ha ilyet veszel, még nem kell végleg lemondanod a nagyobb teljesítményről.

4. Memória

A nagy teljesítményt RAM-al, vagyis memóriával is elérheted. Ez fogja meghatározni, hogy egyszerre hány alkalmazást tudsz használni és ezek milyen gyorsan fognak futni. Ha a munkádhoz egyszerre több szoftvert használsz, vagy szeretsz mondjuk zenét hallgatni a laptopodon miközben egy hivatalos beadványt írsz Word-ben és emellett még az emailjeidet vagy a Facebookodat is szereted időnként nézegetni, akkor már érdemesebb nagyobb RAM-ban gondolkodni. 8 GB már elég jól tudja ezeket a kihívásokat kezelni.

5. Grafikus kártya

A beépített grafikus kártya (VGA) még a legolcsóbb gépekben is kielégíti az igényeket, amik például egy Photoshophoz, vagy egy effektezéshez kellenek a házi képeidhez és videóidhoz.

6. Kimenetek, csatlakozók

A kimenetek még kulcsfontosságúak lehetnek, mert ezek határozzák meg, hogy mivel tudod a laptopodat összekötni. Az USB kimenet a legalapvetőbb. Ez szinte minden gépen van. Amiket érdemes végiggondolni, hogy kell-e kivetítőre csatlakozni, például ha szoktál a munkahelyeden előadásokat tartani, vagy otthon a gépedet szeretnéd rácsatlakoztatni a TV-re. Ha igen, milyen a kivetítő csatlakozója, VGA vagy HDMI. Ha nincsenek megfelelő kimenetek a gépeden, akkor átalakítót kell venned. Az is szempont, hogy ahol a legtöbbet használod a gépedet, milyen az internet csatlakozás. Néhány helyen csak kábellel tudsz netezni, és ma már egyre kevesebb gép rendelkezik Ethernet porttal. CD és DVD lejátszó sincs már minden gépen, ezért ha ezek fontosak, erre is figyelj.

7. Méret és súly

Végül, fontos szempont a laptop mérete és súlya. Dönts az alapján, hogy a laptopot csak az asztalon fogod tartani, vagy viszed magaddal nap mint nap. Utóbbi esetben érdemes olyat venni, ami belefér a táskádba. A monitor méretét pedig az alapján válaszd ki, hogy fogod-e használni olyan dolgokra, ahol fontosak az apró vizuális részletek, illetve, hogy a szemednek mi a kényelmes.

Összeállította: Maróti Emese (gyakornok)