Ezt az egy mozdulatot soha nem javasolja a gerinc- és idegsebész, ha fáj a hátunk

2024. május 08.
Vannak olyan mozdulatok, amik kifejezetten veszélyesek lehetnek, ha fáj a hátunk a gerinc- és idegsebész szerint. Érdemes megjegyeznünk hátfájás esetére!
Hátfájáskor veszélyes mozdulat
  • Vannak olyan mozdulatok, amik kifejezetten veszélyesek lehetnek, ha fáj a hátunk.
  • Jobb, ha ezt a mozdulatsort kerüljük, amikor megfájdul a derekunk, hátunk a gerinc- és idegsebész szerint.
  • Szinte mindenkinek fáj a háta időnként, jó, ha ezt tudjuk!

A statisztikák szerint a felnőttek 8 százaléka szenved időnként hátfájástól. Ez a roppant kellemetlen fájdalom jelentősen megnehezíti a mindennapi tevékenységeinket. A gerinc- és idegsebész egy dolgot nem javasol hátfájás esetére: ne akarjuk kimozgatni!

Sőt, Dr. Arthur Jenkins gerinc- és idegsebész szerint van egyetlen olyan mozdulatsor, ami kifejezetten veszélyes lehet, amikor fáj a hátunk: hajolás, emelés, csavarodás. Pedig hajlamosak vagyunk ezt csinálni olyankor, amikor érezzük, hogy fáj a hátunk, és azt gondoljuk, egy kis mozgatástól majd enyhül.

Miért olyan káros a hajolás, emelés és csavarodás hátfájáskor?

Sok esetben a hátfájás hátterében porckorongsérv áll, amiről nem is tudunk esetleg. „Nagyon sokan élünk együtt a hátfájással, amit a diagnosztizálatlan porckorongsérv okoz. Ez időzített bomba – jelentette ki a gerinc- és idegsebész. – De ha nem is porckorongsérv okozza a hátfájást, akkor is károsodhatnak a csigolyák. Különösen ha rendszeresen – sokszor önkéntelenül – csináljuk a mozdulatsort a hátfájásunk enyhítésére.”

A hajolás, felállás, csavarás jelentősen növeli a komolyabb gerincprobléma kialakulásának kockázatát. „A mozdulatok mindegyike önmagában is növeli a nyomást a csigolyák közötti térben, ami a porckorongsérv kizáródásához vezethet. De együtt a három a legrosszabb kombináció” – jelentette ki az orvos.

Azt gondoljuk, hogy nem csinálunk ilyet? Nézzük meg, milyen mozdulatsorból áll a hólapátolás, kertészkedés vagy felmosás például. „Van benne emelés, csavarodás és hajolás is – mutatott rá Dr. Jenkins. – De például a gyerekülés kiemelése a kocsiból is ezzel a mozdulattal jár. Vagy utazáskor a csomagunk cipelése, emelése.”

Hogyan mozduljunk, ha fáj a hátunk?

Akár olyan hétköznapi tevékenységek közben is végezzük a hátfájáskor veszélyes mozdulatot, mint a kertészkedés

Akár olyan hétköznapi tevékenységek közben is végezzük a hátfájáskor veszélyes mozdulatot, mint a kertészkedés

Nagyon fontos tudatosítanunk a hajolás, emelés és csavarodás olyan módját, ami nem terheli az amúgy is fájó hátunkat, gerincünket.

  1. Álljunk egyenesen szemben azzal, amit emelni akarunk, ne oldalra csavarodjunk a mozdulat közben. A gerincünk legyen egyenes.
  2. Használjuk a lábunkat az emeléshez és a hasizom is legyen aktív.
  3. Amikor a földre kell lehajolnunk valamiért, stabilizáljuk magunkat. Kapaszkodjunk meg, az egyik lábunk legyen pontosan mögöttünk, ez csökkenti a gerincre nehezedő terhelést.

Jó, ha tudjuk, hogy a hátfájás enyhítésére a hasizmok erőteljesebb munkája képes. Ha megfelelően dolgoznak a has izmai, az jelentősen tehermentesítheti a hátunkat.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash