Ezeknek a tisztítószereknek a vegyületei az agyunkat mérgezik

2024. május 08.
Egy friss kutatásból derült fény arra, hogy az úgynevezett kvatbázisú, a háztartásokban is gyakran használt tisztítószerek és fertőtlenítők egyes agysejtjeinkre is hatással vannak. Mekkora a veszély?
Tisztítószer mérgező az agynak
  • Az úgynevezett kvaterner ammóniumvegyületek (kvatok) gombaölő- és fertőtlenítő hatásúak, számos háztartási tisztítószerben megtalálhatók.
  • A kvatok a baktériumok, vírusok és más kórokozók sejtmembránját bontják le, így fejtik ki hatásukat.
  • Egy friss kutatás szerint ezek a fertőtlenítőszerek mérgezőek lehetnek egy bizonyos agysejttípusunkra.

A koronavírus-járvány óta is sokkal nagyobb mennyiségben használunk fertőtlenítőszereket otthon, útközben vagy a munkahelyen, iskolában. Spray-zünk, törlünk, felmosunk. Ami egyfelől hasznos persze, ám mivel vegyszerekről van szó, vannak káros mellékhatásai.

Az úgynevezett kvattartalmú fertőtlenítőkről már 2023-ban is bebizonyosodott, hogy növelik az asztma és a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) kialakulásának kockázatát. Egy friss kutatásból most az derült ki, hogy az agyunk számára is mérgező lehet.

Hogyan hat az agyunkra a fertőtlenítőszer?

A clevelandi Case Western Reserve University orvostudományi karának kutatói vizsgálták meg az úgynevezett kvattartalmú, a háztartásokban is gyakran előforduló fertőtlenítőszerek hatását az ember egészségére. Azt találták, hogy ezek a vegyületek mérgezőek lehetnek egy bizonyos agysejttípusra, a mielinhüvelyre. (A mielinhüvely veszi körül az idegeket és elősegíti, hogy az idegi jelek gyorsabban eljussanak az agyba.)

„Nem azt mondjuk, hogy direkt összefüggés van a fertőtlenítőszernek való kitettség és az ember idegrendszeri állapota között. Egyelőre ilyen jellegű adatok még nem állnak rendelkezésünkre – mondta Dr. Paul Tesar, a tanulmány vezető szerzője, az egyetem kutatója. – De az egyértelműen látszik, hogy bizonyos típusú idegsejtek kifejezetten sebezhetőek és kitettek ezeknek a vegyületeknek.”

Honnan tudjuk, van-e a fertőtlenítőszerben kvat vegyület?

A fertőtlenítő- és tisztítószerekben esetlegesen meglévő agyunk számára mérgező kvat vegyületeket nem mindig könnyű felfedezni az összetevők között sem

A fertőtlenítő- és tisztítószerekben esetlegesen meglévő agyunk számára mérgező kvat vegyületeket nem mindig könnyű felfedezni az összetevők között sem

Ha megnézünk egy fertőtlenítőszeres flakont, számtalan olyan összetevőt találunk, ami ammónium vegyület. Ezek között nehéz egy laikusnak megtalálni a potenciálisan veszélyes kvatokat. 

  • A kvatok neve gyakran úgy végződik, hogy ammonium-chlorid vagy -onium-chlorid.
  • Az internetes keresőbe beírva is kideríthetjük, hogy az adott összetevő vajon kvaterner ammóniumvegyület-e.
  • A fertőtlenítő szappanokban gyakran előforduló kvaterner ammóniumvegyület például a benzalkonium-klorid (benzalkonium-chloride). 

Mit használjunk a kvatok helyett?

Nem minden háztartási fertőtlenítőszerben találhatók kvaterner ammóniumvegyületek. Ráadásul számos olyan alternatív tisztítószer van, ami legalább annyira hatásos. „Használhatunk citromsavat, alkoholt és hidrogén-peroxidot is a kvattartalmú fertőtlenítők helyett” – mondta Dr. Sarah Evans, a Mount Sinai Kórház professzora. 

Ha mégis azt gyanítjuk, hogy egy aktív összetevő a fertőtlenítőszerben kvat vegyület lehetett, nyissunk ablakot és ne használjuk gyerekek, várandós nők közelében. „A hagyományos szappan és víz a legtöbb kórokozót megöli – jelentette ki a professzor. – Nincs szükségünk a hétköznapokban kifejezetten antibakteriális vegyületeket tartalmazó kézmosókra.” Ha megfelelően mosunk kezet ezekkel, az is hatékonyan segít megelőzni a baktériumok, vírusok terjedését.

Forrás: Washington Post, fotó: Unsplash, Getty Images