A hosszú sétáktól sajnos nem leszünk fittebbek

2018. július 07.
Sokáig azt hittük, a kiadós séták is elegendő mozgásnak minősülnek, de sajnos ennyi még nem elég ahhoz, hogy valóban fittebbek és egészségesebbek legyünk.
Fotó: Unsplash.com

Eddig meggyőzően védekezhettünk azzal, hogy ha nem is sportolunk semmit, azért teszünk néha hosszú sétákat. Nem egyszer még kutatók is hangsúlyozták, hogy már egy kiadós séta is elegendő mozgás lehet, most azonban ez megdőlni látszik és helyette beigazolódik, amitől mindig is tartottunk: az egészségért és fittségért tényleg meg kell szenvedni.

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Minisztréiumának népegészséggel foglalkozó szerve, a Public Health England szerint napi 10.000 lépés egyáltalán nem számít elég testmozgásnak, amellett még egy csomó egyéb sportolásra is szükség lenne. A legfontosabb az lenne, hogy egyensúlyba hozzuk a szív- és érrendszer egészségének kedvező aerób mozgásokat (például a sétát, futást, aerobicot) és az izomerősítő sportokat, hiszen mindkettőre szükség van az egészséges szervezethez.

Míg a feladat első (valljuk be, könnyebb) felét a brit társadalom egészen jól teljesítette, addig az izomerősítéssel már senki nem foglalkozik, ez pedig komoly egészségügyi következményekkel járhat. Már 40 éves korunktól elkezd romlani izomzatunk állapota, ha nem foglalkozunk vele, idős korunkra pedig számos problémánk adódhat ebből.

A szakértők azt javasolják, heti legalább egy órát gyakoroljuk az egyensúlyfejlesztő tai-chit vagy jógázzunk, esetleg járjunk valamilyen csoportos edzésre. Azt is kiemelték, nem kell feltétlenül edzőterembe járni, az is jó, ha le és fel szaladgálunk a lépcsőn, a lényeg, hogy érezzük másnap a kellemes izomlázat!

TheGuardian