A túledzettség 7 biztos jele

2018. december 31.
A legtöbb ember számára komoly kihívást jelent, hogy motiváltak maradjanak az edzéshez, de olyanok is vannak, akik az ellenkezőjével küzdenek, vagyis túlzásba esnek a sportolás kapcsán.
Fotó: Unsplash.com

1. Állandó fáradtság

Ha befejezted az edzésed és úgy érzed, hogy egyfolytában aludnod kell, nem pedig felfrissülsz, akkor érdemes megfontolni a mozgásadag csökkentését.

2. Megmagyarázhatatlan hangulatzavarok

Ha kis dolgok is kihoznak a sodrodból, vagy ok nélkül változik a hangulatod, az szintén figyelmeztető jel lehet. Lehet, hogy a tested ezzel próbálja jelezni, elhasználódott és fáradt.

3. Túl sokat alszol vagy egyáltalán nem tudsz aludni

Mindkét eset utalhat túledzettségre. Ha nem tudsz elaludni akármilyen fáradt vagy, illetve, ha akármennyit alszol, még mindig totálisan kimerültnek érzed magad. Az edzés irányított stressz a testednek, az alvás a regeneráció miatt szükséges.

4. Nehezek a lábaid

A könnyed kocogás vagy séta helyett úgy érzed, mintha a lábaid élettelenek lennének. Ugyanígy a fáradt karok is jelezhetik, hogy nincs elég idő teljes kipihenésre.

5. Gyakori vagy túl hosszú betegeskedés

A túlságosan sok edzés legyengítheti az immunrendszeredet is. Így hajlamosabb lehetsz a betegségekre, vagy hosszabb ideig eltarthat egy szimpla megfázásból is a felépülés. Lázas betegen egyébként sincs edzés!

6. Mindennapos fájdalmak

Az éles fájdalom általában mindig problémát jelent. A tested így próbál meg jelezni, hogy valami nem oké, vegyél vissza a tempóból, vagy az intenzitásból.

7. Eltűnik a motivációd

Ha nem csak kósza gondolat az edzés kihagyása, hanem hosszabb időn keresztül nincs kedved mozogni, akkor érdemes lehet tényleg pihenőt beiktatni. A kiégés egyik biztos jele, ha sosincs hangulatod sportolni.

További hasznos tippekért kattints
a WellnessCafé oldalára!