Energetizáló tippek tél végi kimerültség ellen

2019. február 12.
A hosszú tél bizony a hangulatunkra és az energiaszintünkre is hatással van. Mutatjuk, mire érdemes figyelni ebben az időszakban, ha egy kicsit felpörgetnénk a kedvünket és az egészségünket!

1. Keressük a napfényt!

Mivel télen a szervezetünk több melatonint termel a korai sötétedés miatt, ezért sokan félálomban húzzák ki a téli időszakot. Ezen a problémán úgy javíthatunk, ha a természetes fényt minél többet látjuk: sétáljunk egyet a munkaszünetben, természetes fény mellett dolgozzunk, hétvégente járjuk a természetet!

2. A túlalvás sem jó

Télen hajlamosak többet aludni, mint egyébként. A túlalvás viszont nem hogy kipihentebbé tenne minket, de egyenesen az ellenkező hatást válthatja ki. A legegészségesebb, ha rendszeresítünk egy alvásrutint: aludjunk minden nap 8 órát, feküdjünk le és keljünk fel minden nap ugyanabban az időben, felejtsük el a szundi üzemmódot, alvás előtti órákban ne fogyasszunk koffeint és száműzzük az elektronikát is a hálóból!

3. Itt az ideje az edzésnek

Nem csak január elseje alkalmas a fogadalmakhoz! Tél végén például azért érdemes belevágni egy komolyabb életmódváltásba, mert a kedvünket és az energiaszintünket is megemelhetjük a rendszeres sporttal. Nem kell ehhez feltétlenül maratont futnunk, persze. Reggelente végezzünk jógagyakorlatokat vagy nyújtást, munkaszünetben sétáljunk néhány kört, munka után pedig ha tehetjük, válasszunk zenés órákat vagy kardioedzést!

4. Energetizáló ételek

A sokadik eszpresszó helyett próbáljunk az étkezésünkkel hatni a kedvünkre és az energiaszintünkre. A hagyományos cukros édességek és az instant ételek helyett válasszuk például a B-vitaminban gazdag zabkását vagy a zabból készült granolát, omega-3-ban gazdag lazacot és olajos magvakat.

5.  Étrend-kiegészítők

Tél végén sajnos nem feltétlenül jutunk hozzá természetes forrásból mindenféle hasznos tápanyaghoz és vitaminhoz, így érdemes az étrend-kiegészítőket is beépíteni ilyenkor az étrendünkbe. Például a D-vitamin és a vas különösen fontos ebben az időszakban!

6. Viszlát, esti borozás!

A konstans álmosságot a gyenge alvásminőség is okozhatja. Többek között a nyugtalan alvás oka a lefekvés előtti bor is lehet, ami ugyan segíti az elalvást, de a mély alvás gátja is egyben. Válasszunk helyette inkább gyógyteákat, ha pedig alkoholt iszunk, akkor is igyunk mellé néhány pohár vizet.

7. Ne fűtsünk be túlzottan!

Ha túlságosan meleg van a szobában, akkor az az alvás minőségére is ráteszi a bélyegét. Így érdemes inkább a hidegebb levegő és a meleg takaró páros mellett letenni a voksunkat a pihentetőbb alvás érdekében. Arról nem is beszélve, hogy a túl meleg hőfok napközben is álmosító hatással van ránk.