Felesleges lenne a tavaszi tisztítókúra?

2019. május 05.
Ideje leszámolni a nagy tavaszi diétaőrülettel. Mindegy, hogy egy újságcikk vagy egy barátunk hatására vágnánk bele, a szakemberek nem javasolják a kampányszerű tisztítókúrákat.

Ha beköszönt egy új időszak, óhatatlanul érezzük a sürgetést, hogy változtassunk, hogy ideje tenni valamit. Új év, új élet, tavaszi megújulás, most kell nekiállni, hogy nyárra meglegyen a bikini body. “Amilyen hasznos azonban, ha Marie Kondo elvei mentén lomtalanítjuk az otthonunkat, nem árt kétszer is meggondolni, hogyan vágunk bele az életmódváltásba” – hívja fel rá a figyelmet Dr. Natalie Rizzo, a Shape magazin dietetikusa. A tavasz remek alkalom a megújulásra, ám a diéták körforgásából nem lehet kilépni egy újabb tisztítókúrával.

Mi nem működik?
Az egészséges étkezés roppant fontos. Ez nem jelenti azt, hogy kötelező folyton zöld levelű növényeket rágácsálni, vagy karfiolrizsre váltani. Ám ajánlott kiegyensúlyozottan étkezni: szerepeljen az étrendben nyers zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, növényi olajok és fehérjék. “Valószínűleg unalmas, hogy mindenhol ezt szajkózzák, ám ez az, ami működik. Időről-időre feltűnnek olyan diéták, tisztítókúrák, amik hatalmas ígéretekkel ámítanak, ám ha valóban hatásosak lennének, mindenki úgy nézne ki, mint Jennifer Lopez” – szögezte le a dietetikus. Valóban nem olyan könnyű az egészséges étkezés alapelvei mentén felépíteni az étrendünket, mint egy három napos tisztítókúrát gyorsan végigcsinálni. Ám hosszú távon sokkal kifizetődőbb.

Egész évben egészségesen
“Néhány egyszerű lépést iktatva a napirendünkbe, kis lépésekkel elérhetjük, hogy a pár napos, kampányszerű tisztítókúrák helyett szokássá és normává váljon az egészséges étkezés az életünkben, így általánosságban erősebbnek, fittebbnek érezhetjük magunkat, és nem csak illúzió lesz, hogy tettünk valamit a testünkért” – javasolja Dr. Rizzo.
Figyeljünk az ételekre. Étkezések után figyeljük a testünk jelzéseit, hogyan esett az adott fogás. Figyeljük meg, milyen hamar éhezünk meg újra, ha gyorséttermi ételeket eszünk, elteltünk-e egyáltalán tőlük. Volt valami, ami puffasztott, vagy különösen jólesett? Vezessünk naplót az elfogyasztott ételekről és a hozzájuk kapcsolódó megfigyeléseinkről.
Együnk több gyümölcsöt és zöldséget. Ha megnézzük majd az egész nap elfogyasztott ételeinkről a feljegyzéseket, rájövünk, hogy még akkor is kevés friss zöldség és gyümölcs szerepel az étrendünkben, ha azt hittük, hogy rengeteget eszünk ezekből. Minden étkezésnél próbáljuk a tányérunk felét ezekkel a táplálékfélékkel megtölteni.
Több mozgás. Az életmódváltás nem csak az étkezésről szól. Nagyon fontos, hogy elhatározzuk, többet mozgunk. Tegyünk egy extra kört kutyasétáltatás közben, biciklizzünk a barátainkkal, kezdjünk el kertészkedni. Reggel felkelés után, vagy este elalvás előtt iktassunk be egy 10 percek átmozgató tornát. Ez remek kezdet a teljes megújuláshoz, és a bikiniszezonra is hatásosabb felkészülés, mint egy három napos léböjtkúra.

Fotó: Unsplash