Jobb, ha nem este sérülünk meg

2019. szeptember 10.
A sebek és sérülések sokkal jobban gyógyulnak nappal. De a különböző gyógyszereket sem mindegy, mikor vesszük be, ha azt szeretnénk, hogy a megfelelő hatást fejtsék ki.

Vessünk egy pillantást a kézfejünk bőrére. Meg is csíphetjük, ha akarjuk. Valószínűleg nem tűnik másnak, mint tizenkét órával ezelőtt. Ám ha elvágtuk vagy megégettük volna, a bőr sokkal gyorsabban gyógyulna, ha a sérülés napközben történt volna, mintha éjszaka. Mindez a belső biológiai óránknak, a cirkadián ritmusnak köszönhető.

Éjszaka más emberek vagyunk, mint nappal
Ha a testünket nézzük az agyunktól az immunrendszerig, egy 24 órás ciklus, az úgynevezett cirkadián ritmus szabályozza a sejtek és szervek aktivitását, befolyásolva a fertőzésekből vagy sérülésekből való felépülést is. “Fiziológiailag más emberek vagyunk nappal, mint éjszaka” – mondta Tami Martino, a kanadai Guelph Egyetem Kardiovaszkuláris Kutatóközpontjának vezetője. A ráktól a kardiológiai problémákig, az ízületi gyulladásoktól az allergiáig számos betegség és a kezelésükre használt gyógyszerek hatásmechanizmusának jobb megértését segíti a cirkadián ritmus tanulmányozása. “Sokkal hatásosabban, kevesebb mellékhatással használhatók a gyógyszerek, ha a megfelelő időben alkalmazzuk a pácienseknél” – magyarázta a kutató.


Jó oka van, hogy így alakult
Megvan az oka annak, hogy miért gyógyulunk jobban nappal, mint éjszaka. “A sejtjeink úgy fejlődtek, hogy a sebek gyógyulása akkor a leggyorsabb és leghatékonyabb, amikor a legvalószínűbb, hogy szükség van erre a képességre” – magyarázza John O’Neill, a Cambridge Egyetem Molekuláris Biológiai Laboratóriumának biológusa, a cirkadián ritmus kutatója. “Az ember nem valószínű, hogy álmában, az éjszaka közepén sebesül meg, nappal sokkal valószínűbb, hogy valamilyen sérülés ér minket” – mondta a kutató. A nemzetközi égési sérüléseket összesítő adatbázis elemzéséből kiderült, hogy azok az emberek, akik napközben szenvedtek sérülést, átlagosan tizenegy nappal hamarabb gyógyultak, mint azok, akik éjszaka. Ám nem csak a sérülésekből való gyógyuláskor és a fertőzések legyőzésében profitálhatunk a cirkadián ritmusból.

A gyógyszerbevételnél is fontos az időzítés
Az engedélyezett gyógyszerek több mint felénél számít, hogy mikor veszi be a páciens. A leggyakoribb fájdalomcsillapítóktól a vérnyomás-szabályzó gyógyszereken át az asztma és a rák kezelésére szolgáló szerekig befolyásolja a gyógyszerek hatását az időzítés. Például a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek hatvan százalékkal hatásosabbak, ha reggel veszik be őket, mielőtt kikelne a beteg az ágyból. Az allergiára szedett gyógyszerek viszont este bevéve fejtik ki jobban a hatásukat.
Nem egyszerű feladat azonban a kezeléseket és gyógyszerszedést a cirkadián ritmushoz igazítani. Mivel nem vagyunk egyformák és más a belső ritmusunk, ezért nem lehet meghatározni egy adott időpontot, ami mindenkire érvényes lehet. Ráadásul sokan éjszakai műszakban dolgoznak, ami szintén felborítja a cirkadián ritmust.

Forrás: BBC Future
Fotó: Unsplash