Jókedvre hangoló szuperételek

2019. szeptember 30.
Az egyre gyakoribb esős, borús napokon jó hasznát vehetjük, ha az étrendünket a kedélyünket és az energiaszintünket is tápláló ételekkel egészítjük ki. A szuperélelmiszerek között számos olyan található, ami jó eséllyel meghozza a jókedvünket.

Bár egyetlen étel sem csodaszer, ám ha az étrendünk gazdagon tartalmaz gyümölcsöt, zöldséget, olajos magokat és gabonaféléket, csodát tehetünk nemcsak a testünkkel, a lelkünkkel is.

Gabonafélék a boldogságért
Mindegy, hogy a zabot, kukoricát, rizst vagy búzát szeretjük legjobban, egy tál teljes kiőrlésű gabonaféle reggelire egész napra megadja az alaphangulatot. Fehérje– és rosttartalmának köszönhetően pedig jó eséllyel ebédre éhezünk csak meg legközelebb.


Milyen gyümölcsöt válasszunk?
A banán abszolút nyertes lehet a hűvösebb hónapokban. Magas B6-vitamin tartalma segíti az agy működését és csökkenti például a premenstruációs panaszokat. Ráadásul egy banán fedezi a napi rostbevitel 12 százalékát, így az emésztésünkért is teszünk vele.
Az édesség iránti vágyunkat hatékonyan csillapíthatjuk egy adag isteni málnával például. Egy csésze piros bogyós gyümölcs 8 gramm rostot tartalmaz, ez a napi szükséglet harmada, és csupán 5 gramm cukor van benne. Ráadásul a fagyasztást is jól bírják ezek a gyümölcsök, így egész télen nassolhatunk belőlük.
A füge a banán mellett a másik olyan gyümölcs, melynek magas a kálium-, magnézium-, kalcium- és vastartalma. Ezek az ásványi anyagok javítják a vérkeringést és az izmok működését, így a pihentető alváshoz is nélkülözhetetlenek.

A finomságokról sem kell lemondani
Az antioxidánsokkal teli étcsokoládé növeli a test szerotoninszintjét. Ez a hormon szabadul fel, amikor boldogok vagyunk. Ráaádásul az étcsoki megvéd a szellemi hanyatlástól is. Napi egy-két kocka étcsokoládé nem jelent nagyobb kalóriatöbbletet, viszont a jókedvünket biztosan meghozza.
A matcha por legalább annyi koffeint tartalmaz, mint a kávé, így a délutáni szieszta után tökéletes ébresztő. De a kávéról sem kell lemondani, hiszen számos kutatás bizonyította, hogy a koffein javítja az energiaszintet, serkenti a memória működését és csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát.


Olajos magvak
Egy marék mogyoró, mandula vagy dió majdnem olyan hatékonyan meghozza a jókedvünket, mint egy szelet csokoládé. Nemcsak ropogtathatjuk a magvakat, hanem mogyoróvaj vagy mandulavaj formájában is kenyerünkre vagy kekszünkre kenhetjük. Az olajos magvakban található fehérjék és egészséges zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára.
Ha valaki küzd az elalvással, rágcsáljon el néhány szem pisztáciát vacsora után. Amellett, hogy finom, magas a fehérje–, B6-vitamin– és magnéziumtartalma, így segíti az ellazulást és a pihenést, hogy másnap jókedvűen ébredjünk.

Növényi és állati fehérjék
A kedélyünket nemcsak a gyümölcsök vagy magvak, hanem például a fehérjék is javíthatják. A lazacban található zsírsavak a központi idegrendszer működésére vannak jó hatással, a szívünk és anyagcserénk mellett. Ám egy adag egyszerű túró is remek választás, hiszen ebben is megtalálható minden olyan fehérje és zsírsav, amire a szervzetünknek szüksége van.
Ám nem csak állati eredetű fehérjék javíthatják a kedvünket. Fűszerezzünk és süssünk meg sütőben egy adag csicseriborsót, így remek nassolnivalót kapunk. Nemcsak finom, de folátban, magnéziumban és vasban is gazdag.

Több zöldséget az ebédünkbe
A spenót lehet az egyik legjobb ásványi anyag és rostforrásunk az őszi hónapokban. Nitráttartalma csökkenti a koleszterinszintet és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Forrás: Good Housekeeping
Fotó: Unsplash