Hol rontjuk el a deszka pózt?

2019. november 28.
Bármilyen erősítő mozgásformát is válasszunk, a deszka vagy plank biztosan az edzésrutinunk része lesz. Nem maradhat ki egyetlen jóga, pilates vagy aerobic óráról sem, de a súlyzós edzéseknek is fontos eleme. Amilyen egyszerűnek látszik, olyan nehéz a pontos és hatékony kivitelezése. Melyik az az apró mozzanat, ami nélkül szinte semmit sem ér?

Három perc evezés, majd gyors ugrálás, végül egy perc deszka – ez egy CrossFit edzés általános szeletkéje, és nem tűnik túl megerőltetőnek az egy perc deszka vagy plank a sor végén, ám negyedszer kitartani egy percig nem gyerekjáték. Pedig lehet, hogy nem is dolgoznak olyan erősen a hasizmok közben, mint kellene.


A deszka során leginkább törzsünkre figyelünk. A tenyerünket erősen préseljük a talajhoz, miközben a vállak pontosan a csuklók felett vannak. A deszka egy hasizom-erősítő gyakorlat, így az a lényege, hogy a hasunkat aktívan szívjuk befelé, mintha a gerincoszlophoz akarnánk húzni, így a derekunk enyhén domborodik. Ha a hasunk megfelelően aktív, a fenekünk is dolgozik, így nem csak a hasizmok dolgoznak erősebben, de a derekunkat is megvédjük attól, hogy a homorítás miatt a gyakorlat után fájjon.

Mindegy, hogy alkartámaszban vagy nyújtott karral végezzük, van egy apró trükk, ami segít ráérezni a helyes testhelyzetre. Miután felvesszük a kéz pozicíóját, homorítsunk egyet és toljuk felfelé  feneket, majd billentsük a medencét és húzzuk magunk felé a keresztcsonti szakaszt. Ezzel megérezhetjük, milyen, amikor igazán dolgoznak a hasizmok, biztosan nem lesz olyan hajlott a testünk az egyenes deszka helyett, mint egy banán, a gerincünk kiegyenesedik. Ha igazán dolgoznak a hasizmok, azon se lepődjünk meg, ha a testünk remegve várja majd, hogy leteljen az egy perc. 


Forrás:
Popsugar

Fotó: Unsplash