5 tény az őszülésről

2020. január 30.
A legfrissebb tudományos eredmények szerint a stressz valóban felgyorsítja az őszülést. De milyen más olyan tényezők vannak, melyekről már a tudósok is igazolták, hogy ártanak a hajunk színének?

Marie Antoinette haja a történetírók szerint hirtelen megőszült, amikor a nagy francia forradalom alatt tömlöcbe vetették. A tudomány most igazolta, hogy valóban lehetséges a hirtelen őszülés nagy stressz hatására. Ám nem csak a túlzott szorongás okozhatja a hajszínünk szürkébe fordulását.

Kerüljük a stresszt
A Harvard Egyetem tudósai bizonyították be, hogy a stressz kiváltja és erőteljesen felgyorsítja a haj őszülését. A munkahelyi és otthoni feszültség olyan hormonok termelését váltják ki a szervezetben, melyek hatással vannak a haj pigmentjeit, azaz színét termelő melanocita sejtekre. A tudósok remélik, hogy felfedezésük segít megérteni, hogy az őssejtek kimerülése általánosságban hogyan hat az öregedés folyamatára.

Francia kapcsolat
A tudósok régóta ismerték már a melanocita sejtek kulcsszerepét a pigmentek előállításában. Francia kutatók egy csoportja olyan ágenseket állított elő, melyek lemásolják egy sejtvédő enzim működését. Ez segíthet abban, hogy megvédje a melanocita sejteket, így megelőzhető legyen az őszülés.

Fránya genetika
A tinédzserkorban vagy korábban kezdődő őszülést autoimmun betegségek, például vitiligo vagy alopécia is okozhatják. A géneknek általánosságban is nagy szerepük van az öregedésben, így a hajunk szürkévé változásának idejére, mintázatára is, ám a tudósoknak sajnos azt egyelőre nem sikerült azonosítaniuk, ez a folyamat pontosan hogy működik, és melyik gén felelős érte.


Pozitív mellékhatások
A Barcelonai Egyetem tudósai egy immunterápiás gyógyszer mellékhatásaként figyelték meg, hogy a haj képes visszaállítani pigmentjeit. 52 tüdőrákban szenvedő beteget vontak be a kutatásba, tizenhárman közülük úgy tapasztalták, hogy hajuk besötétedett és barnás-feketés színe lett a gyógyszer hatására. Ráadásul ők jobban is reagáltak a rákkezelésre.

Szürke apai örökség
Dohányzás, elhízás és a családi öröklődés mind hatással lehet arra, milyen korán kezdünk el őszülni. Az amerikai bőrgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerint különösen az apai örökség nyom a latba abban, vajon idejekorán megjelennek-e a szürke hajszálak.

 

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash