5 tény az őszülésről

2020. január 30. |

A legfrissebb tudományos eredmények szerint a stressz valóban felgyorsítja az őszülést. De milyen más olyan tényezők vannak, melyekről már a tudósok is igazolták, hogy ártanak a hajunk színének?

Marie Antoinette haja a történetírók szerint hirtelen megőszült, amikor a nagy francia forradalom alatt tömlöcbe vetették. A tudomány most igazolta, hogy valóban lehetséges a hirtelen őszülés nagy stressz hatására. Ám nem csak a túlzott szorongás okozhatja a hajszínünk szürkébe fordulását.

Kerüljük a stresszt
A Harvard Egyetem tudósai bizonyították be, hogy a stressz kiváltja és erőteljesen felgyorsítja a haj őszülését. A munkahelyi és otthoni feszültség olyan hormonok termelését váltják ki a szervezetben, melyek hatással vannak a haj pigmentjeit, azaz színét termelő melanocita sejtekre. A tudósok remélik, hogy felfedezésük segít megérteni, hogy az őssejtek kimerülése általánosságban hogyan hat az öregedés folyamatára.

Francia kapcsolat
A tudósok régóta ismerték már a melanocita sejtek kulcsszerepét a pigmentek előállításában. Francia kutatók egy csoportja olyan ágenseket állított elő, melyek lemásolják egy sejtvédő enzim működését. Ez segíthet abban, hogy megvédje a melanocita sejteket, így megelőzhető legyen az őszülés.

Fránya genetika
A tinédzserkorban vagy korábban kezdődő őszülést autoimmun betegségek, például vitiligo vagy alopécia is okozhatják. A géneknek általánosságban is nagy szerepük van az öregedésben, így a hajunk szürkévé változásának idejére, mintázatára is, ám a tudósoknak sajnos azt egyelőre nem sikerült azonosítaniuk, ez a folyamat pontosan hogy működik, és melyik gén felelős érte.

Mit együnk, hogy ne őszüljünk?

Mit együnk, hogy ne őszüljünk?

Sokan sok mindent megtennének, ha késleltethetnék az ősz hajszálak gyarapodását. Jó hírünk van: bizonyos ételekkel az őszülés lassítható!


Pozitív mellékhatások
A Barcelonai Egyetem tudósai egy immunterápiás gyógyszer mellékhatásaként figyelték meg, hogy a haj képes visszaállítani pigmentjeit. 52 tüdőrákban szenvedő beteget vontak be a kutatásba, tizenhárman közülük úgy tapasztalták, hogy hajuk besötétedett és barnás-feketés színe lett a gyógyszer hatására. Ráadásul ők jobban is reagáltak a rákkezelésre.

Szürke apai örökség
Dohányzás, elhízás és a családi öröklődés mind hatással lehet arra, milyen korán kezdünk el őszülni. Az amerikai bőrgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerint különösen az apai örökség nyom a latba abban, vajon idejekorán megjelennek-e a szürke hajszálak.

 

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód