Mégsem a kék a világ legmegnyugtatóbb színe

2020. február 21.
Arra a kérdésre, melyik a legmegnyugtatóbb szín, valószínűleg a kék vagy a zöld szín említésével válaszolnánk. Pedig a tudomány legfrissebb állása szerint a rózsaszín, pontosabban a Barbie-rózsaszín sokkal hatásosabb.

A pszichológia kutatásai szerint is hatással vannak ránk a színek. A kéket az óceán végtelen nyugalmával, a békével és a hűvösséggel azonosítjuk általában, míg a piros szín energiát ad, tüzes és dinamikus. Ám a tudomány szerint van egy olyan árnyalat, amely tényleg csökkenti az agressziót és szorongást, és ez nem a kék valamelyik árnyalata, hanem a Barbie-rózsaszín.


Alexander G. Schauss tanulmányozta az emberi agy rózsaszínre adott válaszát, és kutatási eredményei nyomán terjedt el a rózsaszín ruha viselése a kórházi dolgozók és az óvodai nevelők körében, illetve kezdték rózsaszínre festeni a pszichiátriai intézmények és a börtönök magánzárkáinak a falát. „A jelenség az ember hormonháztartásához vezethető vissza. A rózsaszíntől olyan hormonok szabadulnak fel a szervezetünkben, amelyek izomlazító, ezáltal nyugtató hatásúak” – magyarázza Schauss. – A kiváltott hatást nem lehet tudatosan vagy tudattalanul befolyásolni, sem irányítani, egyszerűen megtörténik.” A rózsaszín pedig elindult világhódító útjára.

Kendall Jenner például étvágycsökkentő hatásában reménykedve festette rózsaszínre otthona falait. Arról a tudományos eredmények nem beszélnek, vajon erre is működik-e, az azonban biztos, hogy jól néz ki.

View this post on Instagram

kenny's pink xmas

A post shared by Kendall (@kendalljenner) on

Amit a tudomány is igazolt, az a rózsaszín nyugtató hatása, tehát ha mi is szeretnénk kihasználni a szín kedvező tulajdonságait, bátran alkalmazzuk a lakás bármelyik helyiségében.

Öltöztessük fel a hálószobát
Ki mondta, hogy a rózsaszín csak a gyerekszobába való? A felnőttek hálószobájába is ízlésesen beilleszthető, legyen szó kiegészítőkről, ágyneműről vagy falfestésről. A titok annyi, hogy semleges színű, nyers fa vagy fehér bútorokkal érdemes párosítani, így kiegyensúlyozhatjuk a rózsaszín intenzitását.

Öröm a főzés rózsaszín konyhában
Ha szeretnénk a konyhánkat átalakítani, a konyhabútor színének bátor kiválasztása biztos sikert jelent. Ráadásul remekül kiegészíthető szürke, kék, zöld vagy fémes elemekkel, így biztosan nem fogjuk egy babaház konyhájában érezni magunkat.

Ne felejtsük a kiegészítőket
Mivel tudjuk, hogy az ördög a részletekben lakozik, nem kell rögtön az egész lakást rózsaszínbe borítani ahhoz, hogy elérjük azt a kellemes, harmonikus hatást, amit a színnek tulajdonítanak a tudósok. Ha csupán egy-egy kiegészítőt választunk az árnyalatból, remekül kiegészíthetjük vele a kékes-szürkés, vagy éppen a fehér berendezésünket. Az eredmény: garantáltan kellemes és otthonos hangulat, ahova öröm hazatérni.

Ezt már olvastad?

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash