A diéták szerelmesei imádják a szabályokat, gondoljunk csak az intermittent fasting böjtidőszakának megszabására, vagy arra, hogy szénhidrátot csak vasárnap fogyasztunk. Bár a dietetikusok nagyobbik része nem ért egyet azzal, hogy az étkezésünket ilyen szabályok mentén építsük fel, illetve hogy bizonyos ételeket ördögtől valónak tekintve száműzzünk a tányérunkról. Van azonban olyan szabály, amivel a szakemberek sem vitatkoznak, sőt nagy segítségnek tartanak. Ez pedig az 5/20 szabály.
Ez az alapelv jól követhető keretet adhat már a bevásárláskor. Segít megérteni ugyanis, hogy melyik tápanyag értékes, és melyik kevésbé. Például ha egy tápanyagból a napi beviteli érték 20 százalékát egyetlen adag tartalmazza egy adott élelmiszerből, az nagyon sok. Ha viszont csupán 5 százalékát fedezi a napi szükségletnek, az általánosságban alacsonynak tekinthető.
Az 5/20 szabály bármelyik tápanyagnál alkalmazható. Ha szeretnénk növelni a fehérjebevitelünket, ugyanakkor mérsékelni a cukorfogyasztást, keressünk olyan ételeket, amelyek fehérjéből a napi beviteli érték 20 százalékát, vagy többet tartalmaznak, míg cukorból 5 százaléknál kevesebbet. Ám ennél sokkal fontosabb ásványi anyagokra és vitaminokra is fókuszálhatunk a szabály segítségével.
Általánosságban kijelenthető, hogy kevés rostot fogyasztunk. Ugyanígy fontos lenne a kalcium, a kálium és D-vitamin bevitelének növelése is – amellett, hogy csökkentjük a cukorfogyasztásunkat –, ezeket az tápanyagokat érdemes külön figyelni az élelmiszerek csomagolásán.
Nagyon nagy segítség az 5/20 szabály abban, hogy elinduljunk az egészséges étkezés útján, ám érdemes megjegyezni, hogy egyetlen étel sem fedezi minden tápanyagszükségletünket teljesen. Persze nem csak a tápanyagokat ismertető címkét célszerű figyelni az élelmiszerek csomagolásán, viszont ez nagyon jó módszer arra, hogy tudatosabban álljunk az étkezésünkhöz, és alaposabban megfontoljuk, mit eszünk meg és mit nem.
Forrás: Insider
Fotó: Unsplash