Apró trükk a sikeres meditációhoz

2020. március 14.
Aki próbált már meditálni, ismeri az érzést. Minél jobban próbálja kikapcsolni az agyát, és elengedni a zavaró gondolatokat, azok annál erősebben kúsznak be az elméjébe. Egy apró trükkel azonban kizárhatjuk a tolakodó gondolatokat.

Hiába próbálunk ki bármilyen meditációs alkalmazást, vagy veszünk részt vezetett meditáción, csak nem akar elcsendesedni az elménk parancsszóra, sem szép szóra. Leülünk, becsukjuk a szemünket, elkezdjük számolni a légzésünket, és már érkeznek is a gondolatok. Ismerős az érzés? Nem, nem az agyunkkal van probléma, és egyáltalán nem az a helyezet, hogy alkalmatlanok vagyunk a meditációra. Ám szükségünk lehet egy kis plusz segítségre, hogy lazítani tudjon az elménk.


Miért jó a meditáció?

A meditáció előnyei megkérdőjelezhetetlenek. Számos tanulmány igazolta már, hogy milyen sokrétű szerepe lehet a testi-lelki egészségünk megőrzésében. Oldja a stresszt, segítheti a fogyást, csökkenti a fájdalmat, és hozzájárul az agyunk egészségéhez. Ám van, aki számára egyáltalán nem megy olyan könnyen, mint amilyen egyszerűnek tűnik.

Olvastad már?

Hagyjuk papíron a gondolatokat

Számukra lehet jó megoldás, ha meditálás előtt listázzák azokat a gondolatokat, amelyek leginkább foglalkoztatják őket. Munka, háztartás, időpontok, ötletek, gyerekek körüli kötelességek, szorongások. Vessünk mindent papírra a fogorvoslátogatás időpontjától a mosásig, de leírhatjuk azt is, hány e-mailt kell még elküldenünk, vagy mit kell feltétlenül vennünk még a boltban.

Kezdjük röviden

A listának nem kell módszeresnek és precíznek lennie, a lényeg, hogy a kavargó gondolataink az agyunkból a papírra kerüljenek. A papírlapot hagyjuk az asztalon, ne vigyük magunkkal a meditációhoz, amelyet csak a lista megírása után kezdjünk. Válasszunk egy rövidebb, tízperces regeneráló programot kezdésnek. Meglepő és hihetetlen, ám valóban működik a módszer. Bár lehet, hogy első alkalommal még fel-fel bukkannak gondolattöredékek, ám jelentős javulást tapasztalunk majd a meditációs élményünkben.

Olvass tovább!

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash