Együk boldogra magunkat a karanténban

2020. május 09. |

Hatalmas szerepe van a lelki egészségünkben annak, mit eszünk. A bezártság idején talán még fontosabb, mint egyébként, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzunk, hiszen az immunrendszerünk egészségének megőrzésében is fontos, mi kerül a tányérunkra. Válasszunk olyan ételeket, amelyek nemcsak finomak, egészségesek, hanem a karanténnal járó lehangoltságon is javíthatnak.

„A megfelelő étrend sokkal többet ad az agynak annál, amire ahhoz van szüksége, hogy elkerülje a depressziós állapotot” – mondta dr. Lisa Mosconi, a Weil Cornell Egészségügyi Főiskola tanára. A depresszióra való hajlamot számos tényező befolyásolja a szakember szerint. Ezek közül néhány kívül esik azon a körön, amelyre hatásunk lehet, ilyen például a genetika vagy a traumatikus életesemények. Mások viszont, köztük az elfogyasztott ételek megválasztása, csak rajtunk múlik.


Hogyan függ össze az étrend és a lelki állapot?

Mivel az ételek befolyásolhatják az agy kémiai folyamatait, a hormonok kiválasztódását, így hatással lehetnek a hangulatunkra. A szerotonin nevű, örömérzet kiváltásáért felelős hormon 95 százalékban például a bélrendszerben választódik ki. Több tanulmány is kimutatta már, hogy van összefüggés az elfogyasztott ételek és a depresszió között. Egy 2014-es átfogó kutatásban, amelyben mediterrán diétát követő embereket vizsgáltak, arra jutottak, hogy náluk 16 százalékkal kisebb eséllyel alakulnak ki hangulatzavarok, mint a sok finomított cukrot és kevés teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó nyugati étrendet követő embereknél.

Olvastad már? 

Milyen színű étel kerüljön a tányérodra?

Milyen színű étel kerüljön a tányérodra?

Még most, télen is élvezet piacra járni. Különböző színekben pompázó zöldségek, gyümölcsök közül válogathatunk, amik nemcsak szépek és finomak, de fontos növényi tápanyagokkal vannak tele, és mindegyik más és más szervünkre van jótékony hatással. Éppen ezért tanácsos tudatosan vásárolni belőlük.

A másik fontos hatása az ételeknek a szervezetünkre, a gyulladásra való hajlam leküzdésében van. A zöld levelesekben, halban gazdag étrend gyulladáscsökkentő hatású, míg a feldolgozott ételek növelik a szervezet gyulladásokra való hajlamát, mely depressziót is kiválthat.

Mit kerüljünk el?

Tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy azok az ételek, amelyek rosszak a testünknek, azok ártanak a lelki egészségünknek is. A feldolgozott élelmiszerek (felvágottak, kész sütemények, kekszek, instant levesek, fehérkenyér) mellett a másik kerülendő csoport a magas cukortartalmú ételeké. Ezek a vércukorszint destabilizálása miatt lehetnek rossz hatással a lelkiállapotunkra is. Ha a vércukorszint leesik, idegességet tapasztalhatunk, nem tudunk figyelni, míg a magas vércukorszint akár szédülést is okozhat.

Mit együnk?

Az agyunknak tehát megfelelő tápanyagokra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően szabályozni tudja az érzelmeinket.
Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak, például a lazac, makréla, szardínia vagy hering nagyon hatékonyan csökkenti a szervezetünkben fellépő gyulladásokat. A pulykában található triptofán egy olyan aminosav, amely segíti a szervezetünk szerotonintermelését.


Nem kell lemondanunk az édességekről sem, a kakaóban található értékes tápanyagok szintén segítenek megelőzni a szervezetünkben a gyulladások kialakulását.

A probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek szintén fontos részei az étrendünknek. Ilyen például a joghurt, vagy a különböző fermentált zöldségek, például a savanyú káposzta. Ezek hozzájárulnak a bélrendszerünkben található jó baktériumok egyensúlyának fenntartásához, amellyel szintén a szerotoninszintünk szabályozását támogathatjuk.

A zöldségek és gyümölcsök mindegyikének megvan a maga szerepe az étrendünkben, vitamin- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően küzdenek a gyulladások ellen. Különösen jótékony hatásúak az olajos magvak közül a dió és a pekándió, továbbá a málna, az eper, az áfonya, a gránátalma, de a zöldfűszereket vagy éppen a zöld teát se hagyjuk ki az étrendünkből, hiszen ezek mind nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód