Együk boldogra magunkat a karanténban

2020. május 09.
Hatalmas szerepe van a lelki egészségünkben annak, mit eszünk. A bezártság idején talán még fontosabb, mint egyébként, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzunk, hiszen az immunrendszerünk egészségének megőrzésében is fontos, mi kerül a tányérunkra. Válasszunk olyan ételeket, amelyek nemcsak finomak, egészségesek, hanem a karanténnal járó lehangoltságon is javíthatnak.

„A megfelelő étrend sokkal többet ad az agynak annál, amire ahhoz van szüksége, hogy elkerülje a depressziós állapotot” – mondta dr. Lisa Mosconi, a Weil Cornell Egészségügyi Főiskola tanára. A depresszióra való hajlamot számos tényező befolyásolja a szakember szerint. Ezek közül néhány kívül esik azon a körön, amelyre hatásunk lehet, ilyen például a genetika vagy a traumatikus életesemények. Mások viszont, köztük az elfogyasztott ételek megválasztása, csak rajtunk múlik.


Hogyan függ össze az étrend és a lelki állapot?

Mivel az ételek befolyásolhatják az agy kémiai folyamatait, a hormonok kiválasztódását, így hatással lehetnek a hangulatunkra. A szerotonin nevű, örömérzet kiváltásáért felelős hormon 95 százalékban például a bélrendszerben választódik ki. Több tanulmány is kimutatta már, hogy van összefüggés az elfogyasztott ételek és a depresszió között. Egy 2014-es átfogó kutatásban, amelyben mediterrán diétát követő embereket vizsgáltak, arra jutottak, hogy náluk 16 százalékkal kisebb eséllyel alakulnak ki hangulatzavarok, mint a sok finomított cukrot és kevés teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó nyugati étrendet követő embereknél.

Olvastad már? 

A másik fontos hatása az ételeknek a szervezetünkre, a gyulladásra való hajlam leküzdésében van. A zöld levelesekben, halban gazdag étrend gyulladáscsökkentő hatású, míg a feldolgozott ételek növelik a szervezet gyulladásokra való hajlamát, mely depressziót is kiválthat.

Mit kerüljünk el?

Tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy azok az ételek, amelyek rosszak a testünknek, azok ártanak a lelki egészségünknek is. A feldolgozott élelmiszerek (felvágottak, kész sütemények, kekszek, instant levesek, fehérkenyér) mellett a másik kerülendő csoport a magas cukortartalmú ételeké. Ezek a vércukorszint destabilizálása miatt lehetnek rossz hatással a lelkiállapotunkra is. Ha a vércukorszint leesik, idegességet tapasztalhatunk, nem tudunk figyelni, míg a magas vércukorszint akár szédülést is okozhat.

Mit együnk?

Az agyunknak tehát megfelelő tápanyagokra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően szabályozni tudja az érzelmeinket.
Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak, például a lazac, makréla, szardínia vagy hering nagyon hatékonyan csökkenti a szervezetünkben fellépő gyulladásokat. A pulykában található triptofán egy olyan aminosav, amely segíti a szervezetünk szerotonintermelését.


Nem kell lemondanunk az édességekről sem, a kakaóban található értékes tápanyagok szintén segítenek megelőzni a szervezetünkben a gyulladások kialakulását.

A probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek szintén fontos részei az étrendünknek. Ilyen például a joghurt, vagy a különböző fermentált zöldségek, például a savanyú káposzta. Ezek hozzájárulnak a bélrendszerünkben található jó baktériumok egyensúlyának fenntartásához, amellyel szintén a szerotoninszintünk szabályozását támogathatjuk.

A zöldségek és gyümölcsök mindegyikének megvan a maga szerepe az étrendünkben, vitamin- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően küzdenek a gyulladások ellen. Különösen jótékony hatásúak az olajos magvak közül a dió és a pekándió, továbbá a málna, az eper, az áfonya, a gránátalma, de a zöldfűszereket vagy éppen a zöld teát se hagyjuk ki az étrendünkből, hiszen ezek mind nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash