Így csökkentsd egyszerűen a karantén okozta stresszt

2020. május 20.
A bezártság és a koronavírussal járó bizonytalanság komoly pszichés megterhelést jelenthet – erre a problémára kínál egyszerű házi megoldást bloggerünk, PandArte.

Sokat szorongunk

A saját életemben és környezetemben is tapasztalom, hogy megnövekedett a mindennapi szorongás attól, hogy elkapjuk-e a koronavírust, hogy a szüleink elkapják-e, hogy kórházba kerülünk-e, hogy mi lesz az állásunkkal, a jövőnkkel, a családunkkal… Egyszerűen fenyegetett és bezárt állapotban érezzük magunkat. Ezek a félelmek sajnos rémálmokat, rossz érzéseket, zaklatottságot, depressziót, a krónikus betegségek súlyosbodását, krónikus fáradságot okozhatnak.

Lélegezz!

Az ilyen különösen intenzív lelki terheléssel járó időszakokban fontos, hogy nagyon odafigyeljünk önmagunkra! Nemcsak mi, hanem vezető orvosok is a jógát, a meditációt és a kontrollált légzést ajánlották az új koronavírussal kapcsolatos felmerülő szorongási problémák kezelésére. A magyarázat nagyon egyszerű: amikor a figyelmünket a légzésre irányítjuk, növeljük a tudatosságot, csökkentjük a stresszt, és emeljük a vitalitásunkat.

Nem egy misztikus dolog!

A meditáció, ha akarod, misztikus valami, ha akarod, egy technika, amivel a lehető legkönnyebben fel tudod venni a kapcsolatot a belső önmagaddal, és sokkal jobban tudod magad irányítani, mint akaraterővel. Ha valóban el akarod érni a célod, akkor meditálsz. Lehet, hogy nem meditációnak hívod, de akkor is meditálsz. Minden sikeres ember meditál valahogy. Másképpen nem lehetsz sikeres. Van aki evés közben, van aki sportol, olvas vagy kibámul az ablakon. Ez a tevékenység, amit sokan lazításnak vagy kikapcsolódásnak hívnak, csökkenti a stresszt. Amikor nem stresszelsz és nem aggódsz, akkor vagy produktív.

Segít gyógyulni

Hogy mitől betegszünk meg, az rengeteg dologtól függ. A betegségeink jelentős részének oka soha nem tudatosodik bennünk. Örülünk, ha egy krém, vagy gyógyszer eltünteti a betegség tüneteit, és ilyenkor azt mondjuk, meggyógyultunk. Pedig ha egy kicsit is foglalkoztál már a betegségek kialakulásának valódi okaival, akkor tudod, hogy a legtöbb betegségért a tudattalanunk a felelős. A meditáció egyrészről segít leásni a tudattalan mélyebb rétegeibe, ahol megtalálhatod a problémáid okait, másrészt segít eljutni egy olyan egészséges és feszültségmentes állapotba, ahol a szervezet öngyógyító képessége felerősödik, a gyógyulás elindul vagy jelentős mértékben felgyorsul.

 

Működj együtt a saját elméddel!

A meditáció – látszólagos passzivitása ellenére – egy nagyon is aktív tevékenység. Olyan eszköz, amivel bárki elérheti a céljait, és elkezdhet egyre felszabadultabban élni.

Mindannyiunk kezében van egy csodaszer, amivel elég keveset törődünk, pedig minden problémánk forrása, de egyben az egészséges élet kulcsa is. Mellékhatásai nincsenek, de gyógyító ereje hatalmas, ez pedig nem más, mint az elme. Ha vennénk egy kicsit a fáradtságot, és megtanulnánk együttműködni az elménkkel, hatalmasat léphetnénk előre. Az elménktől függ, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, mennyire vagyunk boldogok, de akár betegségeket is előidézhetünk vele a szervezetünkben, ami fizikai tünetek formájában is megjelenhet.

Hogy hogyan tudod a leghatékonyabban használni az elmédet, arra ad segítséget a MEDITÁCIÓ! Ha kezdő vagy, érdemes vezetett meditációkat hallgatni, amikből itt is találsz két ingyenes változatot! Tényleg nagyon jók, és hatásosak. A kifejezetten a karantén idejére ajánlott hangagyagokat itt találod. 

Pár jó tanács

Saját tapasztalat alapján írom, hogy akkor meditálj, ha nem vagy álmos, különben el fogsz aludni. Szóval ne lefekvés előtt tedd be a fülhallgatót a füleibe! Ebéd utáni pihinél, vagy reggel, felkelés után például tökéletes! A legjobb, ha ülő pozícióban hallgatod a meditációt, de fontos, hogy ez kényelmes legyen, ne kezdjen el zsibbadni a lábad, vagy nyomni a szék, mert akkor arra fogsz koncentrálni. Én sokszor egyébként fekve hallgatom, de szigorúan nem az ágyban, a puha ágyneműk között.

Ahogy az előbb is írtam, nagyon jó, ha fülhallgatóval tudod hallgatni a hanganyagokat, így ki tudsz zárni minden más zajt, ami figyelemelterelő lehet. Ami még tud segíteni az ellazulásban, a gyertyafény és az aromaolajok használata. Ja, és a legfontosabb, a RENDSZERESSÉG! Csak akkor fog működni, csak akkor huzalozza át az elmédet és a gondolataidat, ha legalább minden másnap, de a legjobb a minden nap, szóval, ha rendszeresen meditálsz! Már napi 10-15 perc is hatásos lesz!

PandArte

Olvass tovább!