Városban, zöldben: Dunaszerelem Budapesten

2020. június 04.
Most, hogy végre egyre szabadabban sétálhatunk a városban is, szervezhetünk magunknak tematikus városlátogatásokat, csak úgy, a magunk kedve szerint. Kezdhetjük mondjuk Budapest Duna-partjaival! A teljesség igénye nélkül, mert az nem férne el ebben a cikkben. Lássuk, hová mehetünk?

Igazi turistás út, ha az 2-es villamos vonalán sétálunk végig! Igen, a Jászai Mari tértől akár a Közvágóhídig. Szuper helyek vannak útközben egy kis pihenőre is, mint a Rákóczi híd pesti hídfője, vagy a Valyó kikötő!

A pesti oldalon a Népsziget is szuper célállomás. Jó idő esetén kaphatunk egy kis strandhangulatot, lehet sétálni, fűben heverészni, labdázni, tollaslabdázni, estefelé pedig a naplementében gyönyörködni.

Budán kiülős, kavicsdobálós hely a Kopaszi-gát, na meg, ha nem csak enni megyünk oda, a Római-part is.

Nehéz lenne kihagyni a Margit-sziget Dunával határolt partjait és a Hajógyári-szigetet méginkább, ahol többféle partszakaszt is meglátogathatunk. Olyat, ahol kikötő van, vagy a gát területe, illetve az északi csúcsán egy idillikus homokos partrész, ami a kutyák számára is igazi paradicsom.

Ha nem a természetközeli helyeket keressük, hanem igazi budapesti tereket a Duna közelében, kedvenc hely lehet a Vámház tér, a Petőfi tér, a Jászai Mari tér – izgalmas egy padról megfigyelni, mennyire mások, pedig milyen kis távolságra vannak egymástól. Ugyanezt fogjuk érezni a budai oldalon is, ha ücsörgünk kicsit a Gellért téren, majd az Erzsébet híd lábánál. Utána teljesen más közeg fogad a bennünket a Lánchíd környékén és a Batthyány téren. A Margit híd után tovább haladva kedves, árnyas parkokban akár olvashatunk is. A Szentlélek térnél pedig már hamisítatlan óbudai hangulatban lehetünk.

Dunaszerelmeseknek a legszuperebb program, ha átsétálnak a hidakon. Ugye mindenkinek van kedvence? Az enyém a Szabadság híd, bár az Erzsébet hídon Pestről Budára haladva a Gellérthegy látványa is megunhatatlan. A Lánchídon pedig idén valószínűleg először mehettünk, és mehetünk végig úgy, hogy ne láthassunk méterenként fotózkodó turistákat, akiket láthatóan elbűvöl a látvány.

Ha pedig igazán maradandó érzést szeretnénk, ezeket a túráinkat tegyük meg különböző évszakokban és napszakokban, az élmény minden alkalommal garantáltan más, de ugyanolyan kedves lesz számunkra.

Fotó: Unsplash

További Városban, zöldben cikkekért kattints IDE!