Pikkelysömör: nem csak a testet kell kezelni, a lelket is

2020. augusztus 08. |

A pszoriázis, azaz pikkelysömör az egyik leggyakoribb krónikus, autoimmun bőrbetegség, több mint kétszázezer embert érint Magyarországon is. Feltűnő volta miatt hajlamosak az emberek és az orvosok is csupán a fizikai tüneteire figyelni, pedig a szakemberek szerint legalább akkora hangsúlyt kellene fektetni a pikkelysömör lelki hatásaira is, mivel azok legalább akkora nyomot hagynak a mentális egészségen, mint a testünkön.

„Az emberek nagyrésze még ma is azt gondolja, hogy a pikkelysömör fertőző – mutatott rá a betegséggel kapcsolatos legnagyobb és legmakacsabb tévhitre Joel Gelfand, a Pennsylvaniai Egyetem Orvosi Karának dermatológia és epidemiológia professzora, az egyetem Pszoriázis és Fototerápiás Kezelési Központjának vezetője. – Nem akarnak kezet fogni a pszoriázisos beteggel. Gondoljunk csak bele, milyen érzés ez. A pikkelysömör miatt elszigeteltté válhat a beteg, ami szorongáshoz, depresszióhoz vezet” – mutatott rá a professzor, miért fontos a betegség lelki oldalát is ugyanolyan komolyan venni, mint a testi tüneteket.

A pikkelysömör nem fertőz

A pszoriázis az egyik leggyakoribb autoimmun bőrbetegség. A bőr egyik normális fehérjéjét a testünk abnormálisként ismeri fel, és megpróbálja kilökni. Emiatt keletkeznek a jellegzetes hámló, időnként fájdalmas, viszkető, akár vérző foltok testszerte a pikkelysömörben szenvedőknél. A betegség súlyossága és az érintett területek egyénenként változhatnak. A leggyakrabban a fejbőr, az arc, a nemi szervek és a körmök érintettek. Sok pszoriázistól szenvedő nem visel rövidnadrágot vagy pólót, mert a könyök és a térd is gyakran érintett terület.

A pikkelysömör általában fiatal felnőttkorban jelenik meg először, ám diagnosztizáltak már csecsemőt és nyolcvanéves pácienst is pikkelysömörrel. A kutatások szerint a betegség valamilyen komoly, akár traumatikus esemény nyomán mutatkozik először. A stressz komoly faktor a pszoriázis tüneteinek súlyosbodásánál is.

Idő kell a kezelésnek

„Az olyan betegségeknél, mint a pszoriázis, rengeteg kezelési módszert alkalmazhatunk. Egyvalami közös ezekben: hetek, hónapok kellenek ahhoz, hogy lássuk az eredményt” – mondta a dermatológus professzor. Amikor a betegség egy jól behatárolható területen jelentkezik, bizonyos gyógyszerekkel mérsékelhető a bőr leválásának mértéke. Ám nem mindenkinél működnek ugyanazok a gyógyszerek. Emellett ezeknek a szereknek számos kellemetlen mellékhatása is van, hiszen jelentősen gyengítik az immunrendszert, így az olyan alternatív terápiáknak, mint például a fényterápia, szintén fontos szerepe van a tünetek kezelésében. „Fontos a páciensek érzelmi jóllétével is törődnünk. Amikor a pikkelysömörös betegek nagyobb stressznek vannak kitéve, a tüneteik rosszabbodnak. Ebből következően a különböző stresszkezelő technikák és jobb megküzdési módszerek elsajátítása is javíthat az állapotukon. A különböző meditációs módszerek és a mindfulness abban is segíthet, hogy a konzervatív terápiák hatékonyabbak legyenek” – mutatott rá. Gelfand professzor.

Olvastad már?

Mentális mellékhatások

„Az egyik legnehezebb része a bőrproblémáknak, hogy jól látható betegségek. Az emberek az utcán, lehet, hogy megbámulnak. A beteg úgy érezheti, stigmát visel. Sokan félnek a negatív reakcióktól, így inkább úgy döntenek, ki sem mennek az emberek közé, vagy éppen kerülik a strandokat” – magyarázta dr. Kristina Gorbatenko-Roth, a Wisconsin-Stout Egyetem pszichológia professzora.

A szorongás mértéke nem mindig függ össze a pikkelysömör súlyosságával.

Egy friss bőrgyógyászati hipotézis szerint, ha fiatalabb korban komoly pikkelysömörtől szenved valaki, és emiatt elszigetelődik kortársaitól, ez később is érezteti hatását a beteg társadalmi életére, abban az esetben is, ha a bőre állapota egyébként javult. „Az a feltevésünk, hogy ha megtanítjuk a pikkelysömörös betegeknek, hogyan kezeljék a stresszt és a társas élethelyzeteket, elvileg lelkileg erősebben, elszántabban követik a terápiás tervet, ami gyakran sok energiát és odafigyelést igényel, ám ezzel jobb esélyeik lesznek a javulásra” – mondta a pszichológus, hozzátéve, hogy a pszoriázisban szenvedőknek empátiára és arra van szüksége, hogy beszélhessenek állapotukról, ne érezzék úgy, hogy a pikkelysömör olyan stigma, amelyet el kell rejteni az emberek szeme elől.

Olvass tovább!

Mi is az a Skinpositivity mozgalom?

Mi is az a Skinpositivity mozgalom?

Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla a Skinpositivity mozgalom jegyében minden bőrével elégedetlen olvasónak visszahozza az önbizalmát egy-két inspiráló gondolattal és tanáccsal.

Forrás: Allure
Fotó: Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?