A súlyzós edzés az agyat erősíti először, nem az izmokat

2020. július 17.
Ne essünk kétségbe, ha nem látszik az edzés eredménye. A súlyzós edzés az első pár hétben nem az izmokat, hanem az agytörzs pályáit erősíti.

A kezdő edzőterem-látogatók általában bosszúsan veszik tudomásul, hogy a kitartó súlyzózásnak nem mutatkozik eredménye az első hetekben, bármilyen keményen eddzenek. Ám ez csak a látszat. Az első öt hétben az edzés ugyanis nem az izmokat, hanem az idegrendszert erősíti. 

Az agyunk két fő idegrendszeri útvonalon keresztül hangolja össze a mozgásunkat, amelyek a gerincvelői idegben futnak: az egyik az úgynevezett kortikospinális (CST) vagy piramispálya, a másik pedig a retkulospinális (RST) pálya. Bár a piramispálya a domináns, az RST-pályának fontos szabályozó funkciója van. A kutatók arra is rájöttek, hogy míg előbbi nem változik a súlyzós edzések hatására, a primitívebb RST-pálya az, amely összefüggésben áll az izmok erősödésével. 

Isabel S. Glover és Stuart N. Baker majmokat tanítottak meg az egykezes kézisúlyzó használatára. Tizenkét héten keresztül figyelték az edzés hatásait az alanyok testére, miközben a súlyt folyamatosan emelték. Az izmokban létrejött elektromos aktivitást mérték, illetve a kétféle idegrendszeri pálya válaszát mérték: erősödik-e az általuk leadott jel az edzés hatására?

Három hónapnyi erősítés után az RST-pálya erősebb választ adott azon az oldalon, amelyik kézzel a kísérleti alanyok edzettek. Ez azt jelenti, hogy az erősítő edzés egyrészt hatással van az idegrendszerre, emellett azt is sikerült beazonosítani, hogy az agyunk mely pályái járulnak hozzá az izmok erősödéséhez. 

Olvastad már?

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash