Igény szerinti sportolás: hatásosabb, ha nem muszájból edzünk

2020. augusztus 08.
A mindfulness megváltoztatja, ahogy az életről gondolkodunk. A mindful movement, vagyis igény szerinti sportolás ugyanezt teszi a testmozgással: ne arra gondoljunk, hogyan kellene edzenünk, csináljuk inkább azt, ami jólesik.

Amikor elkezdünk mozogni, hajlamosak vagyunk teljesítményorientált szemlélettel közelíteni a sporthoz. Minden egyes nap többet akarunk teljesíteni, ki akarjuk tolni a határainkat edzésről edzésre: gyorsabban futni, nagyobb súlyt emelni és bonyolultabb jógagyakorlatokat elvégezni. Kiizzadni, amennyire csak lehet, hiszen a fájdalom a barátunk. Ha szerencsések vagyunk, eljön az a pont az életünkben, amikor egyszer csak eszünkbe jut: szükségünk van nekünk minderre?

Valószínűleg nincs, és sokkal jobban járunk, ha a mindfulness elveit a testmozgásra vonatkoztatva inkább a testünk jelzéseit figyeljük. Ha egy nap csupán kiadós sétára vágyunk, sétáljunk. Ha erősíteni, keresünk egy súlyzós edzésprogramot, és ha úgy érezzük, a nyújtás az, amire egy üléssel töltött hosszú nap után vágyunk, akkor jógázzunk. Nem új ez a szemlélet, ám mára neve is lett: mindful movement, amit akár igény szerinti sportolásnak is nevezhetnünk.

Fordítsuk meg a gondolkodásunkat

Amikor belevágunk egy edzésprogramba, ne azért tegyük, mert azt gondoljuk, ezt kell csinálnunk. Azért kezdjük el, mert egyszerűen jólesik. Emiatt nevezhetjük örömteli vagy igény szerinti sportolásnak ezt a szemléletmódot, ami több egyszerű testmozgásnál.

Olvastad már?

Bármi bele tartozhat ebbe a kategóriába: séta, kertészkedés, nyújtás, játék a kertben a gyerekekkel vagy a kutyával a kertben. Emellett természetesen a hagyományos mozgásformák is, ha élvezetből végezzük ezeket. „Ha utálunk valamilyen edzésformát, egyszerűen ne végezzük. Ne járjunk spinningre csak azért, mert valahol azt mondták, hogy ez a leghatásosabb zsírégető kardioedzés. Ha azt szeretnénk, hogy a testmozgás az életünk részévé váljon, a legjobb, ha az igény szerinti sportolás szemléletével közelítünk hozzá. Amit élvezünk, sokkal szívesebben csináljuk akár naponta is” – magyarázta Lauren Leavell személyi edző.

Elfogadás és elengedés

Az igény szerinti sportolás másik kulcsa annak az elképzelésnek az elengedése, hogy a testünk kinézetét meg kellene változtatnunk, javítanunk kellene rajta. „A társadalmi elvárások mindenkire egy ideális(nak tartott) testképet kényszerít, amiért a közvélekedés szerint meg kell dolgoznunk. Egyáltalán nem értek egyet ezzel. A test sokfélesége természetes dolog” – mondta Leavell. Ha megértjük, hogy a fitnesz nem a kinézetről szól, már közelebb is jutottunk az igény szerinti sportolás lényegéhez.

Ha pedig elkezdünk úgy gondolni a mozgásra, mint amivel a tiszteletünket akarjuk kifejezni a testünk iránt, ahelyett, hogy meg akarnánk változtatni, már meg is érkeztünk ahhoz, amit örömteli sportnak nevezünk.

Mivel mindannyiunk teste más, mindenki másfajta mozgásformában találja meg az örömet. Ami közös, hogy a fájdalom a barátunk szemlélet nem tesz jót senkinek. „A legtöbb fitneszirányzat arra biztat, hogy minden alkalommal teljesítsünk a határainkon túl, mert csak így fejlődhetünk. Pedig a testünk érzi, mi a jó neki, mi az, ami biztonságos és egészséges” – mutatott rá a személyi edző. 

Mivel az igény szerinti sportolás ennek pont az ellenkezője, ez egy sokkal fenntarthatóbb és egészségesebb módja a testmozgásnak. Nemcsak minden test, de minden nap más. Így amihez lehet, hogy egyik nap van kedvünk és erőnk, másik nap nem biztos. Fontos, hogy megengedjük ezt magunknak és a testünknek.

Olvastad már?

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash