A szinglik fele köszöni, nem kér a párkapcsolatokból

2020. augusztus 26.
Leszámolt azzal a szinglikkel kapcsolatos sztereotípiával egy friss kutatás, hogy az egyedülállók mindennél jobban arra vágynak, hogy párt találjanak. Mint kiderült, ennek pont az ellenkezője igaz.

Egyre több egyedülálló híresség vállalja bátran, hogy ők egyáltalán nem is keresnek párt, elég csak Emma Watsonra gondolni, aki először nyilatkozott úgy, hogy ő saját magával van párkapcsolatban, vagy Charlize Theronra, aki köszöni, inkább nem szeretne randizni. A Pew Research Center reprezentatív kutatása is azt erősítette meg, hogy a szinglik fele egyáltalán nem szeretne romantikus kapcsolatot, sőt, egyáltalán randizni sem szándékoznak. 

Nem új az irány

Bár azt gondolnánk, hogy csupán az elmúlt években kezdődött a tendencia, pedig már évtizedek óta egyre többen nyilatkoznak úgy az amerikai népességnyilvántartó éves felmérésén, hogy egyedülállók.

Az ötezer fős reprezentatív mintán végzett kutatás szerint a szinglik fele nem szeretne párkapcsolatot, sem randizni. Másik tíz százalék csupán kötelezettségek nélküli találkozókat szeretne. Újabb 26 százalékuk legfeljebb olyan párkapcsolatot szeretne, ahol nem élnek együtt. Csupán a szinglik 14 százaléka szeretne komoly kapcsolatot.

Az viszont kirajzolódik a tendenciákból, hogy mire a mai fiatal felnőttek ötvenévesek lesznek, négyből egy ember szingliként él majd. Sőt, az akkori ötvenesek negyede elmondhatja majd magáról, hogy sosem volt házas. A Pew Research Center 15 évvel ezelőtti hasonló felmérése hasonló eredményeket mutatott: az amerikaiak 55 százaléka nem volt házas, nem élt élettársi kapcsolatban, és nem is akart. Bár a kutatást az Amerikai Egyesült Államokban végezték, a jelenség nem amerikai, sőt, nem is korlátozódik a fejlett világ országaira. A világ szinte minden táján megfigyelhető a házasságkötések számának mélyrepülése. 

Aki már próbálta, még kevésbé akarja

A kutatók számára az is kiderült a felmérésből, hogy azok zárkóznak el leginkább a romantikus kapcsolatoktól, akik már voltak házasok korábban, illetve idősebb nők. Az elváltak 56 százaléka mondta azt, hogy nem szeretne újabb kapcsolatot. Az özvegyek körében ez az arány sokkolóan magas, 74 százalék volt. Csupán azoknál a szingliknél volt magasabb a kapcsolatot keresők aránya (38 százalék), akik még sohasem próbálták korábban a házasságot.

Olvastad már?

Az özvegyek körében tapasztalt nagyarányú érdektelenség azt sugallja, hogy a kor is fontos faktor a párkeresésben. A 65 év felettiek háromnegyede teljesen elzárkózott már egy újabb párkapcsolattól, sőt, magától az ismerkedéstől is. Az 50-64 év közöttieknek a fele gondolta úgy, hogy ő már nem szeretne újabb kapcsolatot. A fiatalabb korosztályban viszont már azok voltak kevesebben, akik azt mondták, nem érdekli őket a randizás és a párkapcsolat (a 30-49 év közöttiek 39 százaléka, a 18-29 év közöttiek 37 százaléka gondolta így). 

A nemek között is jelentős eltérés rajzolódott ki, hasonlóan a különböző korcsoportokhoz. A nők közül sokkal többen mondták azt, hogy nem szeretnének kapcsolatot, mint a férfiak. 

Miért nem akarnak kapcsolatot a szinglik?

A kutatók azt is megpróbálták kideríteni, mi az oka a párkapcsolatokkal kapcsolatos érdektelenségnek az egyedülállók körében. A két leggyakoribb válasz az volt, hogy vannak fontosabb dolgok az életben (47 százalék), és egyszerűen szeretnek egyedül élni (44 százalék). Különösen a fiatal felnőttek (50 év alattiak) mondták azt, hogy fontosabb dolgokkal foglalkoznak. Az idősebbek (50 év felettiek) körében volt gyakori válasz, hogy szeretnek egyedül élni. 

Sok más válasz is felmerült a felmérés során, ám ezek közül egyik sem volt olyan gyakori, mint a két említett indok.

  • 20 százalék – túl elfoglalt
  • 18 százalék – nem volt szerencséje a múltban
  • 17 százalék – úgy érzi, senki sem érdeklődik iránta
  • 17 százalék – nem áll készen egy korábbi házasság vagy kapcsolat után
  • 17 százalék – túl öregnek érzi magát 
  • 11 százalék – olyan egészségügyi problémája van, ami megnehezítené

A férfiak és nők között arra a kérdésre, hogy miért nem akarnak párkapcsolatot, nagyon hasonlóan alakultak a válaszok. Az egyetlen különbség, hogy a férfiak közül sokkal többen mondták azt, hogy azért nem akarnak, mert úgy gondolják, nem érdeklődne irántuk úgysem senki. (férfiak 26 százaléka, nők 12 százaléka tart ettől).

Lerázni magukról a nyomást

A kutatók szerint az eredmények nem azt jelentik, hogy egyre több lenne a szingli, vagy éppen az olyan szingli, akit nem érdekel a szerelem. Inkább az állhat a háttérben, hogy az egyedülálló emberek egyre kevésbé érzik a társadalom arra irányuló nyomását, hogy a boldogság egyetlen elképzelhető állapota a házasság és az együttélés. Illetve ha érzik is ezt a nyomást, már nem hagyják, hogy befolyásolja a véleményüket, egyre többen vállalják nyíltan, hogy nem keresnek romantikát.

Olvass tovább!

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash