Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

2020. szeptember 21.
A nyár, a szép idő, a napsütés annyi jót ad nekünk minden évben! Azonban már érezhető a napok rövidülése, az ősz szele egy-egy pillanatra megcsapott már bennünket. Ahhoz, hogy magabiztosabban nézzünk az őszi–téli időszak elé, sokat tehetünk immunrendszerünk erősítéséért természetes módszerekkel is.

Az elmúlt időszakban a vírushelyzet miatt egyre érzékenyebbé váltunk a környezetünkben egy-egy tüsszentésre, köhintésre is. És persze az immunrendszerünk támogatása is egyre fontosabbá vált az idei évben. Jöjjön néhány természetközeli tipp őszre!

Éljen a szezonális!

Számos gyümölcs, zöldség, gyógynövény pozitív hatását élvezhetjük ősszel. Együnk minél több bogyós gyümölcsöt: éppen szezonja van például a málnának, a szedernek és az áfonyának. De például megszámlálhatatlanul sok jótékony hatása van a birsalmának, a fügének, a körtének, a szőlőnek és persze az is almának, amelynek rengeteg fajtája közül váltogathatunk ősszel.

Fermentálásban az erő

Nem újdonság, hogy a savanyú káposzta nem hiányozhat az őszi–téli ételkínálatunkból. Fogyasszuk nyersen, akár saját magunk által készítve. Vagy fermentáljunk uborkát, káposztát, cukkinit, zöld paradicsomot, kis dinnyét – szinte bármelyik zöldséget lehet fermentálni. Jó szolgálatot fog tenni ez az üveges vitaminforrás télen.

Csíráztatás

Fogyasszunk minél több nyers, friss alapanyagokból készült ételt. A karanténban sokan újra felfedezték a csíráztatás szépségét, hiszen így bolti salátamix nélkül tudtunk friss zöldeket fogyasztani, erről sem érdemes ősszel lemondani!

Gyógyító folyadékok

A meleg elmúltával kevésbé érezzük szomjasnak magunkat, de a folyadékfogyasztásra azért ügyelnünk kell ilyenkor is! Elsősorban vizet igyunk, de kiválóak a valódi gyümölcsből készült szörpök is, mint a homoktövis-, levendula-, csipkebogyószörp. De a gyógyteák szezonja is közeleg, isteni és áldásos például a csipkebogyóból készült tea.

Testi feltöltődés

A táplálkozáson kívül igen előnyös, ha sportolunk. A szabad levegőn futhatunk, sétálhatunk, túrázhatunk, persze mindenki saját ritmusának, idejének és kedvének megfelelő mozgást válasszon, a rendszeresség azonban fontos. A megfelelő pihenésre, alvásra is figyeljünk oda! Egy citromfüves tea mellett olvasni, majd egy jót aludni, szuper regeneráló, frissítő hatású. Az ágyneműnket mossuk sűrűbben, hiszen az is hozzájárul a jobb pihenéshez. Használhatunk illóolajokat, aromaterápiát, diffúzorokat igényünk szerint!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!