Tényleg jó, ha erős az immunrendszer?

2020. október 11.
Már mindenki tudja, mit kell ennie, mit kell innia, mit kell szednie és mit kell mozognia ahhoz, hogy az immunrendszerét felkészítse a koronvírus-fertőzés ellen. Ám ha olyan egyszerű lenne a megoldás, hogy csupán egy marék áfonyát kell megennünk minden nap, és nem kapjuk el a betegséget, nem ezt tenné mindenki?

„Orvosi értelemben az immunrendszer erősítése nem értelmezhető. Az immunrendszer nem egy kapcsoló, amit fel-fel állítgathatuk – magyarázta Jenna Macciochi, a Sussex-i Egytem immunológusa. – A tudomány mai állása szerint nem lehet felturbózni az immunrendszert.”

immunrendszer-erosites-koronavirus

Miért nem szeretik a tudósok a felturbózás szót?

Ehhez először meg kell értenünk az immunrendszer működését. Az ember védekezőrendszere két fronton fejti ki hatását. Az elsődleges védelmi vonal segít megküzdeni az olyan fertőzésekkel, mint a Covid–19. A másodlagos védelmi vonal – öt-hét nap elteltével – a testben antitesteket termel, és egy sokkal specifikusabb, az adott kórokozóra szabott immunválaszt produkál.

Ha valakinek az immunrendszere erősebben működik a normálisnál, az orvosi szempontból rossz dolog.

A túlműködő immunválasz okozza az úgynevezett autoimmun betegségeket, amikor a szervezetünk a testünk különböző részeit betolalkodóként értelmezi, és megtámadja az adott szervet, szövetet. „Ha az immunrendszer túlműködik, tulajdonképpen a saját testünket károsítja. Ez az, amit a súlyos koronavírusos betegeknél láthatunk – magyarázta az immunológus. – Sokan azért kerülnek kórházba a koronavírussal, mert az immunrendszerük túlreagálja a fertőzést.”

A gyenge immunrendszer csak félreértés

–Általános félreértés, amikor a szervezetünk védekezőrendszeréről leegyszerűsítve úgy gondolkozunk, hogy vagy gyenge, vagy erős. Az immunrendszerre gondoljunk egy nagyon bonyolult, összetett táncként, amit rengeteg különböző tényező együttes játéka alakít – mondta Macciochi. – Mint egy zenekar, amelyben összehangoltan kell együtt játszania mindennek, hogy jól szóljon. Ha egy hangszer hamis a háttérben, az mindent tönkretehet.”

Az immunrendszerünk fő összetevőit örököljük a génjeinkben. „Vannak, akik megszenvedik a náthát, ám szinte soha nincs gyomorfertőzésük. Ezek öröklött különbségek köztünk.”

Mindannyiunknak megvan a saját alap immunitási szintje, hívhatjuk ezt száz százaléknak. Nem tudjuk 110 százalékra felturbózni az immunrendszert, vagy varázslatos módon immunissá tenni magunkat a Covid–19 ellen. Viszont támogathatjuk, hogy a lehető legjobban működjön. „Fogalmazzunk úgy, hogy megadjuk magunknak a lehető legnagyobb esélyt arra, hogy ne alakuljon ki súlyos Covid–19 betegségünk, és gyorsan felépüljünk” – mondta az immunológus.

Mivel teszünk a legjobbat az immunrendszerünknek?

Az immunrendszer-erősítésről szóló cikkek nem hazudnak, még ha nem is fogalmaznak pontosan. A kiegyensúlyozott diéta, amely tartalmazza a kulcsfontosságú tápanyagokat és vitaminokat, nagyon lényeges ahhoz, hogy az immunrendszerünk a lehető legjobban működjön. Ebbe nemcsak a klasszikus C-vitamin és cink tartozik bele, hanem minden szükséges tápanyag és elegendő fehérje, mivel ez az építőköve minden sejtünknek és az antitesteknek, amelyeket az immunrendszerünk termel egy-egy fertőzés esetén” – magyarázta az immunológus.

Olvastad már?

Nagyon fontos, hogy az emésztő- és bélrendszerünket támogassuk, ez hozzájárul a szervezetünk általános egészségéhez. „30 különféle növényi eredetű ételt kellene fogyasztanunk egy héten. A változatos rostfogyasztást is szem előtt kellene tartanunk, ami azt jelenti, hogy gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket, olajos magvakat és teljes értékű gabonaféléket is fogyasztunk” – javasolta az immunológus.

A stressz, különösen a szorongás felerősödése a koronavírus-járvány kitörése óta, jelentősen hátráltatja az immunrendszer megfelelő működését. Ám az immunológus szerint a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés, alvás segíthet. 

Mi a helyzet a D-vitaminnal?

„Ha röviden akarnék válaszolni, az esküdtszék még tanácskozik. Egyelőre vita tárgya, hogy a D-vitamin-készítmények hatásosak-e, és ha igen, mennyire a Covid–19 elleni harcban – mondta Macciochi – Pró és kontra is vannak kutatási eredmények.”

Koronavírustól függetlenül is fontos azonban a D-vitamin pótlása a szervezetben az őszi–téli hónapokban, mivel ez az egyetlen vitamin, amelyhez a szervezetünk ételekből nem juthat hozzá. „Nincs azonban olyan tabletta vagy táplálékkiegészítő-készítmény, ami varázsütésre megoldaná az egészségügyi problémáinkat, mivel az egészség nagyon összetett dolog. Az immunrendszer pedig észvesztően bonyolult.”

Olvass tovább!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash