Nyirokrendszer a wellness célkeresztjében: mit kell tudnunk róla?

2020. július 14.
A nyirokrendszer fontos szerepet játszik a testünk egészségében. Csökkenti a gyulladást és támogatja az immunrendszert. Ezt felismerve a wellnesstörekvések középpontjába került.

Mielőtt a koronavírus-járvány miatt szüneteltetniük kellett volna a kezeléseket, a nyirokmasszázs-specialistákhoz nehezebb volt bejutni, mint egy jó plasztikai sebészhez. Ada Trida nyirokmasszőr specialista arról számolt be, hogy két év alatt megháromszorozódott az érdeklődés a kezelései iránt. A nyirokrendszert serkentő ápolószerek piacán is 155 százalékos emelkedést figyeltek meg. Miért kerülhetett ez a bonyolult rendszer a wellnesstörekvések középpontjába, azt leszámítva persze, hogy még arra is hatással van, ha puffadtnak tűnik arcunk? 

Mindent összekapcsol

„A nyirokrendszer hatalmas, a testünk minden sejtjében jelen van, és behálózza az egész szervezetet– magyarázta Jules Wilckoks nyirokmasszőr specialista.  – A keringési rendszerrel párhuzamosan működik, elszállítja a folyadékot és melléktermékeket a sejtek és a szervek közül. Emellett támogatja az immunrendszer működését is azzal, hogy eltávolítja a toxinokat és az elhalt vérsejteket.”

„Mivel szoros kapcsolatban van az emésztő- és immunrendszerrel, ez azt jelenti, hogy ha a nyirokrendszerünk állapota javul, annak direkt hatása van a szervezetünk más részeire is” – tette hozzá Wilckoks.

Olvastad már?

A nyirokmasszázzsal kezdődött

Ez az elmélet az alapja a nyirokmasszázsnak is, amelyet már 1930-ban kidolgozott dr. Emil Vodder. Az orvos arra lett figyelmes, hogy ha az arc és a nyak duzzadt nyirokcsomóin dolgozik, a pácienseinél drámai javulást ér el a szívműködésben, a gyulladások csökkenésében is. Emellett elmúlik a fejfájás és a bőrhibáik is elsimulnak. 

Ennek a felismerésnek a nyomán dolgozták ki a nyirokmasszázs módszerét. „A nyirokerek falai apró izomkötegeket tartalmaznak, amelyek gyengéd nyomása összehúzódást vált ki, így javul a folyadék áramlása a nyirokcsomókon keresztül – magyarázta dr. Tom Cowan fizológus. – A nyirokrendszerben nincs egy olyan központi szerv, mint az érrendszerben a szív, amely pumpálná a folyadékot az erekben.” A nyirokerek közelében elhelyezkedő izmok munkája segítheti a nyirokfolyadék áramlását. Ezért létfontosságú a testmozgás a nyirokrendszer egészségéért. „Az elhízás összekapcsolódik a nyirokrendszer nem megfelelő működésével, így a rendszeres mozgás és egészséges étrend roppant fontos” – mondta a fiziológus.

Mit okozhat az elhanyagolt nyirokrendszer?

Wilcocks figyelmeztetett, hogy ha nem foglalkozunk a nyirokrendszerünk egészségével, az számos problémához vezethet. „A stresszes életmód, a kevés sport, az elégtelen folyadékfogyasztás és az egészségtelen étrend mind ahhoz vezethet, hogy elzáródik vagy túlterhelődik a nyirokrendszer.” Az életmód hatását még tovább rontja a környezetszennyezés, a modern élettel járó méreganyagok. 

A nyirokrendszer nem megfelelő működése ödémásodásban, cellulitiszben, puffadásban, ízületi fájdalmak és krónikus fáradtság formájában mutatkozik meg.

Ha ezekre a jelekre nem figyelünk, súlyosabb betegségek kialakulását kockázatathatjuk a szakemberek szerint. 

Jáderoller és nyirokkrémek
Az akadozó nyirokrendszer fizikai megnyilvánulásai késztetnek arra egyre több embert, hogy szakemberhez forduljanak, vagy éppen elkezdjenek jáderollert és nyirokrendszert serkentő krémeket használni. ¼Az apró nyirokereknek fizikai nyomásra van szükségük ahhoz, hogy működjenek. A masszázs megadja ezt a finom ingert a bőrön, így a folyadék áramlása beindul” – magyarázta dr. Peter Mortimer, a Londoni Egyetem Orvostudományi Karának dermatológiaprofesszora. Nem kell azonban még otthonról sem kimozdulnunk ahhoz, hogy segítsük a nyirokrendszerünk működését. Rögtön három egyszerű módszert mutatunk erre.

Légzés Naponta körülbelül 23 ezerszer veszünk levegőt, ám ezt végezhetjük úgy is, hogy a nyirokrendszerünk profitáljon belőle. „Lélegezzünk be hosszan az orrunkon, tartsuk bent négy számolásig, majd két számolás alatt lélegezzünk ki a szánkon. Ismételjük kétszer vagy háromszor egy nap, mielőtt növelnénk a számokat” – javasolta a fizológus. A légzőgyakorlatok megváltoztatják az alhasi tájékon a nyomást, így segítve a nyirokfolyadék áramlását a mellkasban. 

Mozgás Bármilyen testmozgás jótékony hatású, ám a nyirokerekre a lassú, ritmikus gyakorlatok vannak igazán jó hatással. A jóga és a pilates például remek mozgásforma, ha a nyirokrendszerünk javítása a cél. A cicahátgyakorlatok különösen jó hatással vannak rá. 

Masszázs kefével Vegyük elő a fürdőszobából a fasörtéjű hajkefét, és alkalmazzuk most a hajunk helyett a száraz bőrön. „A masszázs stimulálja a nyirokrendszert, ezáltal javítja a mérgező anyagok elszállítását a sejtek közül. Zuhanyzás előtt masszírozzuk a kefével a talpunkat hátulról előre, majd haladjunk felfelé a lábon a szív felé. Ugyanezt végezzük el a karjainkon is. Hetente 3-5 alkalommal ismételjük” – javasolta a nyirokmasszőr.

Olvastad már?

Forrás: The Telegraph
Fotó: Unsplash