Hol a helye a zöld poroknak az életünkben és étrendünkben?

2020. október 17.
Az egészséges étrend megszállotjai körében hihetetlenül elterjedtek az utóbbi időben a különböző növényi eredetű zöld porok. A közösségi oldalakon megjelenő posztokból úgy tűnik, mára leköröznek népszerűségben minden multivitamint és táplálékkiegészítőt. A dietetikus elmond mindent, amit tudnunk kell ezekről az étrendkiegészítőkről.

A kollagénporral és más szépséggel kapcsolatos étrendkiegészítőkkel ellentétben, amelyek gyakran egy-egy specifikus területre hatnak, mint például a ráncokra vagy a bőr teltségére, a különböző zöld poroknak általános egészségre gyakorolt hatást tulajdonítanak, ami könnyen összezavarhatja az embert azzal kapcsolatban, mire is jók tulajdonképpen, ha mindenre jók?

zold-por-etrend

Mi van benne?

A színe a legjellegzetesebb ismertetőjegye ezeknek a termékeknek, ám az összetevőket tekintve nagyon változatosak lehetnek. „A zöld porok általában szárított zöldségek, fűszerek és gyógynövények keverékei, mint például egérárpa, búzafű és brokkoli, hogy csak a leggyakoribbakat említsem – magyarázta Chloe McLeod ausztrál dietetikus a Marie Claire-nek. – Vannak olyan táplálékkiegészítők, amelyek tartalmaznak probiotikumokat és különböző magokat is, például lenmagot vagy chiamagot.”

Miért jó?

A legnagyobb előnye annak, ha az étrendünket kiegészítjük a zöld színű porokkal, nem igazán abban rejlik, amit tartalmaznak, sokkal inkább abban, hogy kényelmes módon vihetjük be a tápanyagokat szervezetünkbe. „Ez egy lehetőség arra, hogy több tápanyagok fogyasszunk, hasonló a porállagú multivitaminokhoz – magyarázta a dietetikus. – A leggyakrabban a különböző B-vitaminokat, A-, K- és C-vitamint találhatunk bennük.”

Valóban hatásos?

Bár a zöld porok remek lehetőséget adnak arra, hogy több mikrotápanyagot vigyünk be a szervezetünkbe, a dietetikus arra nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy nem helyettesítheti a kiegyensúlyozott, egészséges étrendet. „Ezekből a porokból hiányoznak azok a bonyolult, egymásra ható reakciók, amelyek az elfogyasztott ételek összetevői között megtalálhatók. Ezt nem lehet lemásolni.”

Olvastad már?

A másik fontos dolog, amin érdemes elgondolkodni a szakember szerint, hogy ezek a zöld porok nem tartalmaznak elegendő rostot, ami a gyümölcsök és zöldségek egyik legfontosabb előnye, hiszen ezekkel táplálhatjuk a bélrendszerünk jó mikrobáit, és ezek biztosítják a teltségérzetet. 

Lehet káros?

Bár napjaink csodaszerének állítják be a zöld porokat, a szárzellerturmix-őrülethez hasonlóan ez megtévesztheti az embereket, azt gondolhatják, hogy a napi tápanyagbevitelük nagy részét fedezik ezzel.

Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy bár remek kiegészítő lehet, ám nem helyettesítheti a napi megfelelő tápanyagbevitelt

– mondta McLeod. – Úgy vélem, sok embernek téves biztonságérzetet adnak ezek a készítmények. Például megesznek még egy sajtburgert, vagy isznak még egy pohár bort, azzal a téves meggyőződéssel, hogy a zöld porból készült turmix majd semlegesíti a rossz döntéseik káros hatásait. Emellett a már említett rostszegény táplálkozás sem túl boldogító dolog.”

Kinek ajánlott?

Az, hogy a zöld porok nem mágikus varázsszerek, nem jelenti azt, hogy ne lenne helyük a jól megtervezett, kiegyensúlyozott étrendben. „Ha olyan életszakaszban járunk, amikor magasabb a tápanyagszükségletünk, vagy tudjuk, hogy az egyébként egészséges étrendünket bizonyos helyzetekben nem tudjuk megvalósítani tökéletesen, remek segítséget jelenthetnek. De továbbra is tudatában kell lennünk annak, hogy nem helyettesíthetik a napi öt adag zöldség és gyümölcs elfogyasztását.”

Olvass tovább!

Forrás: Marieclaire.com
Fotó: Unsplash