Így fürdőzzünk meg a napfényben ősszel is!

2020. október 23.
Ki szereti, ki nem, de az biztos, hogy visszafordíthatatlanul közeledünk a tél felé. A nappalok egyre rövidebbek, az esték korábban kezdődnek, és lesz olyan időszak, amikor elképzelhető, hogy sötétben kelünk fel. Ilyenkor gyakoribb a fáradságérzés, az aluszékonyság, fokozódhat az étvágyunk, az édesség iránti vágyunk. Az egyre nagyobb fényhiányra, főleg, aki különösen érzékeny rá, érdemes mihamarabb felkészülni, néhány praktikával enyhíteni.

Töltekezés hétvégente

Először is, amikor süt a nap, igyekezzünk minél több időt a szabadban tartózkodni. Az ebédidőben sétálni egyet, vagy lehetőleg nyitott ablak mellé ülve fogyasszuk el ebédünk. Hétvégéken pedig mindenképpen tervezzünk kirándulást a napsütötte időszakokra. Ha nem süt a nap, a mozgás, levegőn tett futás, kerékpározás, séta mindenképpen jó hatással lehet ránk. Ha majd havazik, semmiképpen se hagyjuk ki a hófehér táj látványát! És ha mindezt napsütésben élvezhetjük, jó időre feltöltődhetünk.

Napfürdő munka közben

Munkánkhoz, ha tehetjük, keressünk ablak mellett helyet. Ha szükségessé válik a mesterséges fényforrás használata, tapasztaljuk ki, milyen erősség, színtónus a legmegfelelőbb számunkra! Alakítsuk a környezetünket (home office-hoz is!) világossá különféle fényforrásokkal, fényfűzérekkel, fényvisszaverő felületekkel, tükrökkel. Persze ha meghitt, begubózos hangulatra vágyunk, a fényekkel, színekkel, puha textilekkel, illatokkal azt is könnyedén megoldhatjuk.

Esti fényterápia

Bár én nem használtam még, de léteznek kifejezetten fényterápiára használható lámpák, ha úgy érezzük, megoldás lehet számunkra, próbáljuk ki. Kezdetnek persze az is megteszi, ha sötét estéken illatos gyertyát gyújtunk! Ilyenkor a fény és az illat hatása együttesen generál pozitív érzéseket bennünk.

Fény – de máshogy

Fogyasszunk könnyű ételeket! Bár friss zöldségek, gyümölcsök egyre kevésbé lesznek, de zöldellő fűszernövényekkel, csíráztatással, mikrozöldek nevelésével sokat tehetünk magunkért. Étkezésünk legyen változatos és kreatív. Bár fényt nem hoznak életünkbe, de jókedvet, pozitívabb hangulatot igen, ha színeket használunk az öltözködésünkben, kiegészítőinkben. Illetve tartsunk baráti találkozókat akár a szabadban! A társasági élet mozgással, jó levegővel kombinálva biztos, jótékony hatású.

D-vitamin pótlása

Az őszi–téli hónapokban bizony nem lehet elkerülni a D-vitamin-cseppek vagy -kapszulák fogyasztását, hiszen szinte lehetetlen elegendő napfényt magunkba szívni. Persze más vitaminokat is érdemes külső forrásból fedezni, hiszen ilyenkor azért kevesebb a friss gyümölcs-, zöldségopciónk.

Ha pedig február környékén már végképp elegünk lesz a szürkeségből, sötétségből, jó hír, hogy akkor már újra hosszabbodnak a nappalok, és mint minden évben, újra eljön a tavasz, és lesz nyár is!

Olvass tovább!