Nincs rossz idő, csak fázós szülő: hogyan játszóterezzünk hidegben vacogás nélkül?

2020. november 14.
Az idei az az év, amikor ideje példát vennünk a skandináv népekről, és akkor is kint tölteni az időt, ha az időjárás fogvacogtatónak tűnik, hiszen más mód nem nagyon marad arra a koronavírus-járvány miatt, hogy kellően lemozgassuk gyermekeinket. De lehetséges mindezt úgy, hogy sem a szülők, sem a gyerekek nem panaszkodnak folyton a zord időjárásra?

Mint két, már majdnem télen született gyerek anyukája, kénytelen voltam most már szembenézni azzal a ténnyel, hogy idén bizony nincs jó meleg lakás vagy játszóház, ha a gyerekek szeretnének néhány barátjukkal és a családjukkal együtt születésnapozni, hanem egy parkban kell lebonyolítanunk az eseményt, fagypont közeli hőmérsékletben. Ám ez nem csak erre az egy délutánra szól, valószínűleg az egész telünket meghatározza majd a hóban-fagyban játszóterezés, hiszen más mód nem nagyon akad arra, hogy iskolai és óvodai mozgásos programok híján meglegyen az ideális fáradtsági szint a hideg hónapokban is.

hideg-tel-jatszoter-gyerek-fazas-meleg-ruha

Két dolog miatt lehet aggódni

Nem az idő a rossz, hanem az öltözetünk nem megfelelő. Ez nemcsak a gyerekekre vonatkozik, hanem a felnőttekre is. A réteges, meleg öltözködéssel, harisnyákkal, gyapjúleggingsekkel kicsiknél és nagyoknál is elejét vehetjük a fázok, menjünk haza, hideg van típusú panaszkodásoknak. 

A másik dolog, ami miatt a korán sötétbe boruló parkokban és játszótereken nyafoghatnak a gyerekek, az unalom. Ám ez sem feltétlenül rossz dolog a gyerekpszichológusok szerint: lehetőséget adhat a gyerekeknek arra, hogy maguk találjanak ki játékokat a saját szórakoztatásukra, függetlenséget és önállóságot tanulhatnak. 

Ne aggódjunk tehát azon, hogy túl hideg van, megfázunk. A gyerekek ugyanolyan remekül játszhatnak télen is odakint, mint nyáron, csak kicsit több ruhában. Mit tanácsolnak a kemény teleken szocializálódott skandináv anyukák? Hogyan hozzuk ki a legtöbbet a téli délutánokból?

Olvastad már?

A megfelelő öltözet

A kulcsszó a rétegezés. A réteges öltözet tartja bent a testhőt, és tartja kint az időjárás zord viszonyait. Ezért nem elég, ha egy pufikabátba vagy kezeslábasba öltöztetjük a gyereket, és már megyünk is ki az ajtón. „Győződjünk meg róla, hogy a kezek, a fej, a szív és a lábak is jól fedettek. Ezek közül a legfontosabb talán a láb” – mondta Pete Ripmaster télspecialista, aki az Alaszkát átszelő 1000 mérföldes kutyaszánverseny győztese. Rendszeresen túráznak télen is a kilenc- és tizenegy éves lányaival már a gyerekek ötéves kora óta.

Száraz láb, meleg láb. Érdemes idén valóban vízálló, gyapjúval vagy filccel bélelt lábbelit beszerezni, amelyet kényelmes gyapjú- vagy szintetikus anyagból készült zoknival viseljenek nemcsak a gyerekek, de a szülők is. A pamut azért nem praktikus télen, mert nem vezeti el a nedvességet a bőr közeléből, csupán felszívja, és nagyon hosszú ideig tart, mire megszárad. Emellett jó, ha van egy pár váltózoknink is a táskában.

Gyorsan kihűlő kezek. „Ha kihűl a kezünk túrázás közben, tegyük a partnerünk hasához. Ha a kicsik keze fázik, jó módszer, ha anyukájuk kabátja alatt melegítik meg” – javasolta Kit DesLauriers, az első olyan ember, aki minden kontinens legmagasabb hegyéről lesiklott már sível, nem mellesleg két lány édesanyja, akikkel 5 és 7 éves koruk óta raftingol az Északi sarkkör közelében. A kesztyűket sem szabad persze alábecsülni: válasszunk vízálló borításút, hogy hógolyózás közben is védje a kezeket. A profik fontos tippje még, hogy a kesztyű mandzsettája mindig a kabát ujján kívül legyen, és a csuklóig érjen, a sálnál pedig a nyakvédő körsálak bizonyulhatnak hatásosabbnak a hideg szél ellen. Ugyanez érvényes a vastag sínadrágra is. Mindenképp szükséges egy meleg gyapjú aláöltözet, ám a nadrág belső gumija simuljon a csizmára, bakancsra, hogy ne engedje be a hideget és nedvességet.

A kizökkentés művészete
A gyerekek, ha a szabad levegőn szabadon játszhatnak, általában boldogok, ám panaszkodás és nyafogás még ilyenkor is előfordul persze. Azon áll vagy bukik a játszóterezés, sikerül-e kizökkenteni őket.

Az egyik klasszikus ilyen figyelemelterelő-játék minden kétséget kizáróan a kincsvadászat. Ez igényel némi felkészülést a részünkről, ám ne komplikáljuk túl. Amúgy sem szeretik a gyerekek a bonyolult instrukciókat, különösen nem a hidegben ácsorogva. Az igazán profik már novemberre beszereztek egy fejlámpát a gyerekeknek, hogy a sötétben is izgalmas legyen a park bokrai közötti kalandozás, illetve egy walkie-talkie fel tudja még dobni a hangulatot a gyerekek között, és nem utolsósorban mi is könnyebben megtaláljuk őket, amikor hazaindulunk. 

A hó sok mindent megold, ha esik, hiszen a hóemberépítést, hógolyózást és az iglu építését semmi sem tudja felülmúlni a téli időszakban. 

Nehéz az első pár alkalom a hideg játszótéren, ám megéri az erőfeszítés. A gyerekek sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lehetnek, ha nincsenek a lakásba zárva télen, még ha eleinte biztosan fázunk is. Kezdjük rövidebb időkkel, majd nyújthatjuk egyre hosszabbra a levegőzéseket, hogy aztán otthon egy jól megérdemelt forró csoki mellett emlékeztessük magunkat arra, hogy ismét egy nappal közelebb vagyunk a tavaszhoz.

Olvass tovább!

Forrás: The New York Times
Fotó: Unsplash