A fitneszlabda nem váltja ki a széket, sőt!

2020. október 11.
Sokan leporolták a fitneszlabdájukat, amikor elkezdődött a home office korszaka, vagy éppen most rendeltek egyet. Ám ha egy kicsit utánanézünk a tényeknek azzal kapcsolatban, van-e, és milyen hatása van annak, ha a labdán ülve dolgozunk, minden valószínűség szerint azonnal át akarunk ülni egy hagyományos székre. A tudománynak ugyanis egyelőre nem nagyon sikerült igazolnia azt a törzsizom-erősítő hatást, amelyet a fitneszlabdán üldögélésnek tulajdonítanak. Sőt, valójában inkább káros hatásai lehetnek.

Általában azzal reklámozzák a fitneszlabdát, hogy egyszerre használható edzésre és bútorként: a különböző gyakorlatokat sokkal nagyobb kihívássá teheti használata, például ha a lábainkat fekvőtámaszhoz a fitneszlabdára tesszük, egyébként pedig az íróasztal mellett szék helyett használva (állítólag) javítja a testtartást, és az ígéretek szerint felér egy törzsizomedzéssel. 

fitneszlabda-iroasztal-ules-gerinc

Tény, hogy az instabil felületen való egyensúlyozáshoz szükség van a törzsizmok munkájára, bekapcsolódnak az alhas izmai, a deréktáji és medencetáji izmok. Ha aktiváljuk ezeket a területeket, valóban erősödik a törzsünk, ami csökkenti a hátfájást és javítja a testtartást. Ezért használják a gyógytornában, edzéseken a fitneszlabdát. Ám az elképzelés, hogy hasonlóan jótékony hatást fejt ki, ha az íróasztal mellett, szék helyett a labdán ülünk, sajnos téves. 

Kétkedő tudósok

Brian Lowe, a Nemzeti Foglalkozásbiztonsági Intézet Betegségmegelőző Központjának kutatómérnöke szerint sem igazolja tudományosan semmi ezt a következtetést. Lowe és kollégái szerint „egy szabadon mozgó fitneszlabdán ülve dolgozni nem a legoptimálisabb munkakörnyezet”.

A koronavírus-járvány miatti home office korszak elhozta a fitneszlabda reneszánszát. Az amerikai piackutatók adatai szerint 2020 januárja és júliusa között 67 százalékkal nőtt meg az eladások száma az előző év hasonló időszakához képest. A legnagyobb növekedést március és május között tapasztalták, ami egybevág azzal az időszakkal, amikor elkezdődött a távmunka időszaka és zárva tartottak az edzőtermek.

Bár nem végeztek sok kutatást a témában, ezek nem támasztják alá azokat az egészségügyi előnyöket a gyakorlatban, amelyeket a fitneszlabdán való üldögélésnek tulajdonítanak. (Szemben az edzésen való használathoz, ott kétség nem fér a jótékony hatásokhoz a szakemberek szerint.)

Diane Gregory, a kanadai Wilfrid Laurier Egyetem Kineziológiai és Testtudományi Tanszékének professzora volt az egyik ilyen tanulmány szerzője. Kutatásukban a fitneszlabda és a hagyományos székek használatát hasonlították össze, és arra az eredményre jutottak, hogy nincs különösebb hatással az izmokra, nem jobb, mint egy irodai szék, ellenben kényelmetlenebb. Egy korábbi, 2013-as hasonló tanulmányában azt sikerült bizonyítania, hogy a fitneszlabda használata valóban enyhíthet a derákfájáson és deréktáji diszkomfortérzeten, ám a testtartásra gyakorolt jótékony hatást nem tapasztalták a tudósok. 

„Az a mozgásmennyiség, amit a fitneszlabda jelent az íróasztal mellett ülve, nem elég ahhoz, hogy a jótékony hatások elelnsúlyozzák a lehetséges egyéb következményeket” – foglalta össze Gregory a kutatásai eredményét. 

Olvastad már?

Nem csak a kényelmetlenség a baj

A kényelmetlenségen túl más negatív hatásokat is felfedezett Lowe, amelyet a gerinc zsugorodásának nevezett: a gerinc hossza lecsökken, mivel a csigolyák közötti porcok összelapulnak. „A gerinc mozgékonyságának növekedése, ha jól történik, csökkenti a porckorongok közötti tér zsugorodásának esélyét, mivel javítja a csigolyák közötti folyadék áramlását. A gerinc hosszának csökkenése, amely a porckorongok összecsúszása miatt következik be, viszont nem túl előnyös dolog.”

Lowe a probléma szemléltetésére egy anekdotát idézett arról, hogy mit javasolnak az ergonómia professzorok a fitneszlabda hátrányainak kiküszöbölésére: „egy olyan labda, aminek stabil az alapja és van háttámlája, csökkenti ezt a gerincet fenyegető kockázatot”. Tehát tulajdonképpen egy ergonómiailag megfelelő szék a tökéletes választás a munkához a szakemberek szerint.

Mi a helyzet a kalóriaégetéssel?

Gyakori érv még a fitneszlabda mellett, hogy segít pluszkalóriákat elégetni még akkor is, ha az íróasztal mellett ülünk. Két tanulmány is készült a témában, amelyekben a hagyományos székekkel hasonlították össze a labdán ülve történő munkavégzést. A különbség átlagosan óránként négy kalória volt a két eszköz között, ami egy nyolc órás munkanap alatt 30 kalóriát jelent. Csak összehasonlítás képpen, egy túró rudi elfogyasztásával 85 kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.

fitneszlabda-gerinc-ules-edzes

A fitneszlabda az edzéshez tartozik

„A gyógytornászok gyakran használják a fitneszlabdát a különböző izomcsoportok erősítésére, dolgoztatására, ami tökéletesen rendben van, különösen egy jól kidolgozott és ellenőrzött rendszerben” – mondta Lowe. De, ahogy Gregory is rámutat, senki sem gondolhatja komolyan, hogy bármilyen edzésben szükség van a törzsizmok erőteljes munkájára egész nap. „Nem az a cél, hogy egy izmot aktiváljunk, és aztán azt várjuk tőle, hogy egész nap dolgozzon” – mondta a kutató.

Fő a változatosság az ülésben is

A szakemberek szerint, ahogy szinte mindenben az egészségünk megőrzéséhez, a legfontosabb a változatosság az ülőalkalmatosságok terén is. „Az ülés általában véve nem egy egészséges testtartás. Ha javítani akarunk a helyzeten, váltogassuk a hagyományos széket, fitneszlabdát, támla nélküli széket és az állva dolgozást” – javasolta Gregory. (Egész nap álló asztalnál dolgozni szintén nem egészséges és nincs jó hatással a testünkre.)

„Fontos, hogy figyeljünk a testtartásunkra és gyakran keljünk fel az asztal mellől, ha csak egy pár percre is. Nem ördögtől való a fitneszlabdán ülni munka közben, ám úgy vélem, elég belőle egy óra. De a legergonomikusabban kialakított irodai székben sem egészséges egy óránál többet ülni egyhuzamban.”

Olvass tovább!

Forrás: The Washington Post
Fotó: Getty Images