Meglepő hatással van a testünkre a tűzijáték

2020. július 12.
Egyetlen tűzijáték hatása nem életveszélyes persze, ám hosszú távon hatással lehet a testünkre. Nemcsak a szorongásos panaszok fokozódhatnak, de memóriaproblémákat is okozhat például a látványos ünnepi tűzijáték a pszichológusok szerint.

A szilveszteri újévköszöntés mellett a nyár a tűzijátékok időszaka. Akár kerti partikon, születésnapi bulikon, esküvőkön is szívesen rendeznek látványos tűzijátékot. A vibráló fényjáték azonban akár komoly egészségügyi panaszokat is okozhat, a környezeti ártalmakról már nem is beszélve. Bár a káros hatások nem olyan látványosan és kritikusan veszélyesek, mint egy balul sikerült robbanás, a folyamatos és gyakori robbantgatások igenis súlyos következményekkel járhatnak.

„Alvászavar, ingerlékenység és koncentrációs nehézségek” – sorolta dr. Jessica Stern pszichológus, hosszú távon milyen problémákat okozhat a tűzijáték. 

Viszlát, alvás!

A tény, hogy a tűzijátékot általában éjszaka rendezik, különösen problematikussá teszi egészségügyi szempontból. „A tűzijáték megzavarja az alvást, megakadályozhatja, hogy elaludjunk. Ez különösen akkor jelentkezik erősen, ha a tűzijáték stresszválaszt vált ki. Ilyenkor sokkal tovább tarthat megnyugodni – mondta a pszichológus. – Ha a tűzijáték az alvásidővel esik egybe, az agyunk figyelmeztető jeleket küldhet alvásidőben máskor is, így meglepődve tapasztalhatjuk, hogy nem tudunk elaludni a szokott időben.”

Olvastad már?

A tűzijáték miatti alváshiány aztán kihat az életünk más területeire is. Nehezebben koncentrálunk, romlik a rövid távú memóriánk, és az egész viselkedésünkre kihat, hogyan alszunk. „Ha valaki azt tapasztalja, hogy a tűzijáték stresszt, szorongást, ingerlékenységet vált ki nála, ez kihat a közérzetére, kedélyállapotára. A stressz hatással van az egészségünkre, emiatt alakulhat ki krónikus fáradtság, feszültség az elménkben és a testünkben” – magyarázta Stern. 

Gyengül az immunrendszer

Rengeteg olyan kutatás van, amely alátámasztotta már, hogy a stressz milyen káros hatással van a szervezetünkre. Gyengíti az immunrendszert, ezáltal védtelenebbé válunk a fertőzésekkel szemben. A rossz alvás tehát a szellemi és testi funkcióinkra egyaránt hatással van.

„Nem feltétlenül írjuk a tűzijáték számlájára, hiszen korábban történt, de áttételesen a megzavart alvásritmusunk lehet a felelős a napokkal később jelentkező fejfájásért például”

– hívta fel rá a figyelmet a pszichológus. Egy 2017-es ikerkutatásban azt figyelték meg, hogy az alváshiány olyannyira gyengíti az immunrendszert, hogy a szervezetben gyulladásos folyamatok indulhatnak el, emésztési zavarok és általános rossz közérzet jelentkezhet. 

Van, akiket még rosszabbul érint
A poszttraumás stressz szindrómával küzdő embereknél, az autizmussal élőknél és más, hangokra érzékenyebbé tevő állapotokban még erősebb lehet a tűzijátékkal járó robbanások hatása. „Ezek a hangok a fenyegetés érzetét kelthetik a különösen érzékeny emberekben, agyuk azonnal aktív állapotba kerül, és veszélyt érzékel – magyarázta a pszichológus. – A tűzijáték akár a szorongásos panaszokkal élőknél, autizmus spektrumzavar esetében, vagy más okból érzékeny idegrendszerrel különösen nehéz pillanatokat okozhat az embereknek.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash