„Ne légy zilált!” – tanácsok várandós nőknek szöuli módra

2021. január 12.
Úgy tűnik, minden országnak megvan a maga Schobert Norbija. A dél-koreai főváros, Szöul vezetői úgy gondolták, feltétlenül szükséges, hogy irányelvekkel lássák el a várandós nőket azzal kapcsolatban, hogyan ne hízzanak terhesség alatt, és hogyan főzzenek a férfiaknak, akik „ehhez nem értenek”. Mondanunk sem kell, hogy hatalmas felháborodás fogadta a tanácsokat.

Olajat öntött a tűzre Szöul városvezetése, amikor olyan tanácsokkal látta el a várandós nőket, hogyan vezethetik háztartásukat úgy, hogy férjük minél jobban meg legyen elégedve velük, beleértve a férjük tiszta ruháiról való gondoskodást. Az irányelveket a város vezetőségének weboldalára töltötték fel, külön-külön a terhesség minden időszakára vonatkozóan. 

terhesseg-korea-iranyelv-botrany

A korai időszakban például azt javasolták, a nők ne hanyagolják a házimunkát, mert az hozzájárul ahhoz, hogy hízzanak. „Akasszuk a ruhákat, amiket a terhesség előtt hordtunk, jól látható helyre, hogy ezzel motiváljuk magunkat arra, hogy a súlyunkat mindvégig kontrolláljuk, és minél hamarabb visszanyerjük a terhesség előtti testsúlyunkat” – szól egy másik, jónak nem éppen nevezhető tanács. „Ha hajlamosak vagyunk a túlevésre, vagy ki akarjuk hagyni az edzést, csak nézzünk a ruhára” – teszik hozzá. 

A szülést közvetlenül megelőző napokat a férjekről való gondoskodásnak kellene szentelnie a várandós nőknek a szöuli városvezetés szerint. A szülés körüli időben a nőknek gondoskodnia kell arról, hogy a hűtőt feltöltsék három-négy napra olyan ételekkel, curryvel, levesekkel, amelyeket a férjeiknek csak meg kell melegítenie. Arra is figyelnie kell a javaslat szerint a nőknek, hogy legyen elég tiszta ruhája a férjüknek arra az időre, míg ők a kórházban lesznek. „És vásároljunk egy hajpántot, így nem tűnünk ziláltnak a szülés után sem” – látták el a nőket roppant lényeges tanácsokkal.

Olvastad már?

A The Korea Herald információi szerint az irányelveket Szöul város várandóssági és szülési információs központjának weboldalán publikálták. A tartalmát a Koreai Szülész-Nőgyógyászok Társasága lektorálta és hagyta jóvá. 

Nem meglepő módon akkora felháborodást keltettek a tanácsok, hogy rövid idő után eltávolították az oldalról a terhes nők számára összeállított tartalmakat. „Még mindig azt gondolják, hogy a feleségek a férjek házvezetőnői?” – tette fel a kérdést az egyik közösségi oldal felhasználója, és ez még a legenyhébb reakció volt az irányelvekre.

Szöul vezetése azzal védekezik, hogy az irányelveket az egészségügyi minisztérium oldaláról másolták, ahonnan szintén eltávolították már a nagy felháborodást kiváltott tartalmat. 

Dél-Koreában már korábban is történt hasonló incidens. 2018-ban a kormány által a középiskolásoknak kiadott irányelveket kritizálták éles hangon, mivel azokban azt javasolták, hogy „a nőknek a külsejükön kell dolgozniuk, a férfiaknak pedig az anyagi helyzetük fejlődésén”. Azt is leírták ugyanekkor, hogy „a férfiaknak, akik sok pénzt költenek a randevúra, cserébe elvárhatják, hogy a nő kompenzálja azt”.

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash