12 tipp, hogy idén sikerüljön az életmódváltás

2021. február 20.
Ezekben a hetekben sokan szembesülünk azzal, hogy az újévi életmódváltással kapcsolatos fogadalmaink nem éppen a tervek szerint alakulnak. A januári lelkesedésből mostanra már nem maradt semmi, egyre gyakrabban nyitogatjuk esténként a hűtőszekrény ajtaját, kimaradnak a Zoom-edzések, újra beindult a munka, sok a stressz, és bárcsak el se kezdtük volna. De van egy jó hírünk: még semmi sincs veszve. Összegyűjtöttünk egy tucat hasznos tippet, amik segíthetnek, hogy idén mégis sikerüljön az életmódváltás.
  1. Fogalmazd meg a céljaidat

Tudd, hogy mit szeretnél, és azt is pontosan fogalmazd meg, hogy miért. Írd le, mondd ki hangosan, ragaszd ki a hűtőre – a lényeg, hogy gyakran eszedbe jusson. Ha látod a célt, az ahhoz vezető út is könnyebb lesz.

eletmodvaltas-tanacs

  1. Ne akarj mindent egyszerre

Fogadd el, hogy nem lehet egyszerre minden fronton egyformán jól helytállni: otthon, a munkahelyeden és még az életmódváltásban is. Ne akarj egyik napról a másikra élsportolóvá válni, minden finom falatról lemondani és még a munkahelyeden is bevállalni a pluszfeladatokat. Inkább haladj apró lépésenként előre.

  1. Aludj jól

Talán túlságosan is egyszerűnek tűnik, de a jó minőségű és elegendő mennyiségű alvás az életmódváltás sikerének alapja, ennek ellenére nem fordítunk erre kellő figyelmet. Hagyni kell a testet regenerálódni.

  1. Kérj segítséget

Az interneten rengeteg életmódváltást segítő információ van, éppen ezért nehéz megtalálni azokat, amik számunkra hasznosak lehetnek. Ha tanácsra van szükséged edzéssel, táplálkozással vagy étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban, kérd tapasztalt szakemberek segítségét. Ha életmódváltásban gondolkozol, akkor regisztrálj olyan oldalakon, ahol személyre szabott megoldásokat kaphatsz, és ahol egy szakértők által összeállított program segít majd a céljaid elérésében, legyen az fogyás, izomtömeg-növelés vagy szálkásítás.

  1. Ügyelj a folyadékbevitelre

Mennyit iszol naponta? Megvan a 2-3 liter? Ne rettenj meg, ebbe beleszámít a reggeli narancslé és az ebédre megevett leves is. Ha nehezen veszed rá magad az ivásra vagy egyszerűen megfeledkezel róla, használj telefonos applikációt, ami emlékeztet rá, és segít számontartani a napi mennyiséget.

  1. Tervezz előre

Az életmódváltás egyik legidőigényesebb része a tervezés. Jó, ha mindig pontosan tudod, hogy mikor mit fogsz enni és inni, így elkerülheted azokat a nem várt helyzeteket, amikor az éhség vagy egyéb nehezítő körülmény miatt gyorsan és rossz döntéseket hozol egy reggelivel, ebéddel vagy vacsorával kapcsolatban.

  1. Ne mondj le a nassolásról

Keresd meg kedvenc édességeid és nassolnivalóid egészséges alternatíváit. Lemondás és teljes tagadás helyett törekedj ebben is a kompromisszumos megoldásra. Az életmódváltás hosszú távra szól, nem érdemes sanyargatni magad.

  1. Iktass be több mozgást

Néhány hétköznapi rutin megváltoztatása is egészen sokat számít. Lift helyett használd a lépcsőt, ha kocsival jársz, próbálj meg a célállomástól néhány utcával távolabb parkolni. Hétvégén kirándulj a családdal, vagy menj egy kicsit nagyobb kört az esti kutyasétáltatások alkalmával. Apróságnak tűnnek, de mind számítani fognak.  Edzőterem híján sportolj otthon, szerezz be eszközöket, számos rendkívül hasznos edzésvideót találsz az interneten.

eletmodvaltas-tanacs

  1. Használd okosan az étrend-kiegészítőket

Az eredményes életmódváltáshoz elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás, amit adott esetben érdemes lehet kiegészíteni étrend-kiegészítők használatával is. Az étrend-kiegészítő olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat, netán egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan – ezeket céloknak megfelelően jól be lehet illeszteni egy életmódváltó programba.

  1. Legyenek pihenőnapjaid

A pihenés nem jutalom, hanem egy ugyanolyan feladat, mint a munka. Amikor a tested pihen, erőt gyűjt az újabb igénybevétel előtt. Lelkiismeret-furdalás nélkül tervezz be a hétre egy-két edzésmentes napot, és élvezd a lazítást. Kikapcsolódáshoz pedig mindig jól jön egy podcast! (Például a Bovaryné másik élete sorozatunk!)

  1. Fokozatosan terheld magad

Ha hosszabb idő után most kezdtél el újra mozogni, fontos, hogy fokozatosan terheld magad. Ha nem így teszel, könnyen lesérülhetsz, ami meghiúsíthatja minden tervedet.

  1. Együtt könnyebb

Csatlakozz olyan zárt és exkluzív életmódváltó Facebook-csoporthoz, ahol hetente több alkalommal érkeznek az inspiráló tartalmak, és a szakemberek állandó jelenléte mellett lehetőség van a közösség motiváló erejének kihasználására, egymás támogatására is.

Szöveg: Hadobás Nóra Forrás: Biotech Fotó: Unsplash

Olvass tovább!