Top jógapózok, amiktől azonnal megfiatalodsz

2021. február 05.
Szépségbloggerünk, Peonilla a héten azt mutatja meg, mitől számít a jóga fizikai, energetikai és lelki szinten is jolly jokernek.

Kutatások szerint, aki hetente háromszor egy órát jógázik, átlagosan 9 évvel tűnik fiatalabbnak a koránál. Hogy ez hogyan lehetséges? „A jóga fizikai, energetikai és lelki szinten is kifejti jótékony hatását. Gyakorlása felpezsdíti a vérkeringést, kiegyensúlyozza a testet-lelket, energiával tölt fel, ennek hatására a testünk rugalmassá, a szellemünk frissé, megjelenésünk pedig sugárzóvá válik, amely a fiatalság benyomását kelti” – mondja Szeidl Éva hatha-, női, kismamajóga és meditáció oktató.

joga-pozok-anti-aging

Fiatalító testhelyzetek

„Kimondottan fiatalító hatással elsősorban a fordított és félfordított testhelyzetben végzett ászanák (Viparíta-karani, Szarvángászana, Halászana) rendelkeznek, de hasonlóan hatékony az Adhó-Mukha-Svanászana (lefele néző kutyapóz), a Kandar-ászana (jógahíd) és a Pascsimóttánászana (ülésből előredöntés) is. Ezek az ászanák élénkítik a vérkeringést, rugalmasan tartják a gerincet és kiegyensúlyozzák a hormonháztartást. Említést érdemel, hogy a fiatalság megőrzésében nagyon fontos szerepe van a légzőgyakorlatoknak, a relaxációnak és a meditációnak is.” Ez utóbbi agyműködésre gyakorolt hatását szintén kutatások bizonyítják: kiderült, hogy a 40-50 éves meditálók agykéregvastagsága a 20-30 éves korúakéval egyezik meg a magasabb mentális, érzelmi és viselkedési funkciókért felelős területeken.

De most hadd mutassam be azokat a konkrét jógagyakorlatokat, amelyeket kortól függetlenül te is könnyedén elvégezhetsz, és szinte azonnal élvezheted áldásos hatásukat.

Figyelem! Gyakorlás előtt ne feledkezz meg a bemelegítésről!

Olvastad már?

Adhó-Mukha-Svanászana (lefele néző kutyapóz)

Helyezkedj el sarokülésben. Vegyél egy mély levegőt, majd kilégzésre nyújtott karokkal hajolj előre. A homlok a talajon, a tenyerek lefelé néznek.

Most a karokkal nyújtózz előrefelé úgy, hogy közben a feneked továbbra is érintse a sarkaidat.

Nyomd a tenyereket erősen a talajba, majd emeld a csípőd, és nyújtsd a lábaidat. Ha nem tudod teljesen kinyújtani őket, akkor enyhén behajlított térddel, de egyenes háttal végezd a gyakorlatot. Tartsd ki a pózt fél percig.

Belégzésre a hajlított térdeket finoman engedd a talajra, és bontsd a tartást.

Tilos: A csukló, könyök vagy boka problémái esetén óvatosan végezd.

Pascsimóttánászana (ülésből előrehajolás)

Helyezkedj el nyújtott ülésben a talajon. A gerinced legyen egyenes, az állad a mellkasodhoz közelítsen, a vállaidat távolítsa a füleidtől.

Belégzésre a karjaidat nyújtsd a fejed fölé, majd kilégzésre egyenes háttal hajolj a nyújtott lábaidra. Ha nem éred el a bokádat, érintsd a lábszáradat a kezeiddel (vagy ott, ahol eléred), a hátadat viszont próbáld egyenesen, a lábaidat pedig nyújtva tartani. Lélegezz mélyeket.

Belégzésre lassan domborítva emelkedj fel.

Tilos: Gerincsérvvel vagy bármilyen gerincproblémával, isiásszal végezni.

Tipp: Az erős nyújtás ellensúlyozására végezd el a Púrvottánászanát (hátsó fekvőtámaszt): tedd a tenyereidet a talajra a csípőd mögött, az ujjak a lábfejek irányába mutassanak, majd emeld meg a csípődet olyan magasra, hogy a hátad a talajjal párhuzamos síkot képezzen. Kilégzésre engedd le a feneked, és bontsd a tartást.

A harmadik pózért kattints Peonilla blogjára!

Fotó: Pexels

A cikk a Nők Lapja Egészség magazin 2016/12. számában is megjelent.

Kattints tovább!