Top jógapózok, amiktől azonnal megfiatalodsz

2021. február 05. |

Szépségbloggerünk, Peonilla a héten azt mutatja meg, mitől számít a jóga fizikai, energetikai és lelki szinten is jolly jokernek.

Kutatások szerint, aki hetente háromszor egy órát jógázik, átlagosan 9 évvel tűnik fiatalabbnak a koránál. Hogy ez hogyan lehetséges? „A jóga fizikai, energetikai és lelki szinten is kifejti jótékony hatását. Gyakorlása felpezsdíti a vérkeringést, kiegyensúlyozza a testet-lelket, energiával tölt fel, ennek hatására a testünk rugalmassá, a szellemünk frissé, megjelenésünk pedig sugárzóvá válik, amely a fiatalság benyomását kelti” – mondja Szeidl Éva hatha-, női, kismamajóga és meditáció oktató.

joga-pozok-anti-aging

Fiatalító testhelyzetek

„Kimondottan fiatalító hatással elsősorban a fordított és félfordított testhelyzetben végzett ászanák (Viparíta-karani, Szarvángászana, Halászana) rendelkeznek, de hasonlóan hatékony az Adhó-Mukha-Svanászana (lefele néző kutyapóz), a Kandar-ászana (jógahíd) és a Pascsimóttánászana (ülésből előredöntés) is. Ezek az ászanák élénkítik a vérkeringést, rugalmasan tartják a gerincet és kiegyensúlyozzák a hormonháztartást. Említést érdemel, hogy a fiatalság megőrzésében nagyon fontos szerepe van a légzőgyakorlatoknak, a relaxációnak és a meditációnak is.” Ez utóbbi agyműködésre gyakorolt hatását szintén kutatások bizonyítják: kiderült, hogy a 40-50 éves meditálók agykéregvastagsága a 20-30 éves korúakéval egyezik meg a magasabb mentális, érzelmi és viselkedési funkciókért felelős területeken.

De most hadd mutassam be azokat a konkrét jógagyakorlatokat, amelyeket kortól függetlenül te is könnyedén elvégezhetsz, és szinte azonnal élvezheted áldásos hatásukat.

Figyelem! Gyakorlás előtt ne feledkezz meg a bemelegítésről!

Olvastad már?

K-vitamin, az új anti-aging vitamin?

K-vitamin, az új anti-aging vitamin?

Lehetséges, hogy ez a kissé alábecsült és nem túl nagy népszerűségnek örvendő vitamin segíthet késleltetni az öregedés jeleit? Szépségbloggerünk, Peonilla most ennek járt utána.

Adhó-Mukha-Svanászana (lefele néző kutyapóz)

Helyezkedj el sarokülésben. Vegyél egy mély levegőt, majd kilégzésre nyújtott karokkal hajolj előre. A homlok a talajon, a tenyerek lefelé néznek.

Most a karokkal nyújtózz előrefelé úgy, hogy közben a feneked továbbra is érintse a sarkaidat.

Nyomd a tenyereket erősen a talajba, majd emeld a csípőd, és nyújtsd a lábaidat. Ha nem tudod teljesen kinyújtani őket, akkor enyhén behajlított térddel, de egyenes háttal végezd a gyakorlatot. Tartsd ki a pózt fél percig.

Belégzésre a hajlított térdeket finoman engedd a talajra, és bontsd a tartást.

Tilos: A csukló, könyök vagy boka problémái esetén óvatosan végezd.

Pascsimóttánászana (ülésből előrehajolás)

Helyezkedj el nyújtott ülésben a talajon. A gerinced legyen egyenes, az állad a mellkasodhoz közelítsen, a vállaidat távolítsa a füleidtől.

Belégzésre a karjaidat nyújtsd a fejed fölé, majd kilégzésre egyenes háttal hajolj a nyújtott lábaidra. Ha nem éred el a bokádat, érintsd a lábszáradat a kezeiddel (vagy ott, ahol eléred), a hátadat viszont próbáld egyenesen, a lábaidat pedig nyújtva tartani. Lélegezz mélyeket.

Belégzésre lassan domborítva emelkedj fel.

Tilos: Gerincsérvvel vagy bármilyen gerincproblémával, isiásszal végezni.

Tipp: Az erős nyújtás ellensúlyozására végezd el a Púrvottánászanát (hátsó fekvőtámaszt): tedd a tenyereidet a talajra a csípőd mögött, az ujjak a lábfejek irányába mutassanak, majd emeld meg a csípődet olyan magasra, hogy a hátad a talajjal párhuzamos síkot képezzen. Kilégzésre engedd le a feneked, és bontsd a tartást.

A harmadik pózért kattints Peonilla blogjára!

Fotó: Pexels

A cikk a Nők Lapja Egészség magazin 2016/12. számában is megjelent.

Kattints tovább!

Így állj ellen a pattanás nyomkodásának!

Így állj ellen a pattanás nyomkodásának!

Ha valaha volt pattanásod, akkor bizonyára te is tudod, hogy óriási önfegyelmet igényel, hogy ne ess neki azonnal. Szépségbloggerünk, Peonilla most abban segít neked, hogy mégis hogyan állj ellen a kísértésnek – a saját érdekedben.

Szólj hozzá te is!

Még több Szépség