Nagy a baj: tízből négy egyetemista okostelefon-függő

2021. március 04.
Az okostelefon-függőség jeleit mutató diákoknál olyan erősek a tünetek, hogy az addikció komoly romboló hatással van az alvásukra is.

A londoni King’s College kutatói vizsgálták meg több mint ezer, 18–30 év közötti egyetemista okostelefonozási szokásait. Az eredmények még a tudósokat is meglepték: a diákok 38,9 százaléka mutatta a függőség tüneteit a klinikai eszközzel végzett, nem önbevalláson alapuló vizsgálat során.

okostelefon-fuggoseg-egyetemista

A függőséget mutató egyetemisták több mint kétharmadánál (68,7 százalék) jelentkeztek alvási problémák az addikció miatt. Ez az arány 57,1 százalék azoknál a diákoknál, akiknél nem mutatkozott okostelefon-függőség. A legsúlyosabb tünetek azoknál jelentkeztek, akik éjfél után vagy napi négy óránál többet használták a telefont. 

A kutatók azt tekintették okostelefon-függőnek, aki képtelen volt kontrollálni, mennyi időt tölt a telefonját nyomkodva, stresszt vált ki belőle, ha nem nézheti meg a telefont, vagy társaságban is a telefonjával foglalkozik a másik ember helyett, illetve bizonyos életesemények megélése helyett is inkább a telefonjával van elfoglalva. 

Az is meglepő volt a kutatók számára, hogy a fiatalabb résztvevők nagyobb valószínűséggel voltak telefonfüggők, mint az idősebbek. A szerzők ugyanakkor kiemelték, hogy a telefonnal töltött idő fontos jelzés arról, hogy valaki függő, ám más tényezőket is figyelembe kell venni. Például az is jelzésértékű, ki mikor néz rá utoljára a telefonjára elalvás előtt. „Azok közül, akik elalvás előtt egy órával használták utoljára a telefonjukat, csupán 23,8 százalékuk bizonyult függőnek, míg a 30 perccel lefekvés előtt telefonozók 42 százaléka.”

A lefekvés előtti okostelefonozás a függőség egyik erős jele, ráadásul jelentősen befolyásolhatja az alvás minőségét. „A fiatalok számára nagyon fontos lenne az egészséges lefekvés előtti rutin kialakítása, nemcsak a testi, de a lelki egészség szempontjából is. Meg kell próbálniuk észszerű határokat szabni az okostelefon használatának, például másik helyiségben elhelyezve a telefontöltőt.”

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvastad már?