Karanténkilók: mennyit híztunk valójában a járvány egy éve alatt?

2021. március 27. |

Sokan tapasztalták azt, hogy felkúsztak a kilók a járvány alatt, ám a szakértőknek nehéz megbecsülni, valójában mekkora problémát jelentenek a karanténkilók az amúgy is elhízott nyugati társadalmakban.

Nem sokkal a járvány pont egy évvel ezelőtti kezdete után az emberek elkezdtek viccelődni a karanténkilókkal. Az aggodalom nem volt alaptalan: a bezártság, a felhalmozott élelmiszerek, a számítógép képernyője előtt eltöltött végtelen órák és a Netflix-maratonok, no meg a stresszevés mind hozzájárult a kilók gyarapodásához. A tudósoknak az okozott azonban fejtörést, hogyan mérhetnék le ennek a szinte mindenkit érintő jelenségnek a hatását.

karanten-hizas-felnott-gyerek

Havi 1 kiló, az egy év alatt 12 kiló

A kérdőívek, amelyekben egyszerűen megkérdezik az embereket a súlyukról, híresen megbízhatatlanok, az orvosi vizsgálatok pedig csak virtuálisak lehetnek. Egy kis tanulmány eredményei szerint viszont, amelyben objektív méréseket végeztek Bluetooth eszközzel kapcsolódó okosmérleggel, a felnőttek a járvány elmúlt egy éve alatt minden 10 nap alatt 250 grammot híztak. „Ez lefordítva azt jelenti, hogy az majdnem egy kiló havonta – mondta dr. Gregory M. Marcus, a kutatás vezető szerzője. – Akik végig ugyanúgy folytatták a karanténéletet az elmúlt egy évben, akár 12 kilót is felszedhettek a járvány kitörése óta.” 

„A hízás közegészségügyi probléma a fejlett világ országaiban, így valami, ami tovább rontja a helyzetet, komoly kérdéseket vet fel, amelyekkel foglalkozni kell” – mutatott rá dr. Marcus, aki a Kalifornia Egyetem kardiológiaprofesszora. Szinte lehetetlen az egész nyugati társadalomra általánosítani a kutatást, hiszen csupán háromszáz embert vontak be, ám sokan közülük épp egy életmódváltás és fogyás közepén voltak, amikor a járvány kitört, és a házhoz szállítás nem vált általánossá a járvány miatt. „A kutatásban résztvevők közül sokaknál úgy kúsztak fel a karanténkilók, hogy előtte roppant elszántan küzdöttek az egészségükért, és figyeltek a testsúlyukra. Ez azt sugallja, hogy amit látunk, az csupán a jéghegy csúcsa” – mondta a kardiológus.

Olvastad már?

A súlyfelesleg Covid-veszély is

Azt már tudjuk, hogy az elhízás növeli a súlyos Covid–19 kialakulásának veszélyét, a fiatalok között is. Nem véletlen, hogy több országban is előre veszik a túlsúllyal küzdőket az oltási sorban, bár ez összefügg azzal is, hogy a jelentős súlyfelesleg általában diabétesszel és magas vérnyomással is társul.

Hizlaló home office

A karanténnak kimutatható hatása volt és van az emberek étkezési szokásaira, mit esznek és milyen gyakran. Ám ezzel párhuzamosan a korlátozások beszűkítették a sportolási lehetőségeket, nagyban növelve a fizikai aktivitás egyhangúságát, ami addig a mindennapok része volt. „Gondoljunk csak bele, az emberek tömegközlekedtek, futottak a metró vagy busz után, vagy sorban álltak a postán a csomagjukért, gyalogoltak a boltba. Ez mind rengeteg kalóriát éget el, pedig nem is a szó szoros értelemben vett testedzés egyik sem, csupán hétköznapi tevékenység” – mutatott rá Leanne Redman, a Louisianai Állami Egyetem klinikai fiziológiaprofesszora.

A kutatások eredményei szerint a karantén elején az emberek egészségesebben étkeztek, ám sokkal kevesebbet mozogtak, mint korábban. A Kalifornia Egyetem tudósai azt figyelték meg a lépésszámlálóval végzett kutatásukban, amelyben okostelefonnal rögzítették az adatokat közel félmillió embernél 200 országban, hogy 27 százalékkal csökkent a megtett lépések száma egy hónappal azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet bejelentette a világjárvány kezdetét.

Nem csak a felnőtteknél van baj

Az aggodalmak a gyerekekkel kapcsolatban is egyre erősebbek. Azt már eddig is megfigyelték, hogy a nyári szünet időszakában mindig gyarapodnak pluszkilókkal a kisebbek is. Ám most nem csak az év három hónapját töltötték otthon, hanem szinte az egész 2020-as évet. 

„Azt gondoltuk, hogy a karantén alatti otthoni tanulás is hasonló súlygyarapodást eredményez majd, mint a nyári szünet – mondták a Columbia Egyetem tudósai, akik a témát vizsgálták. – Mindenki kalóriadús, finomított élelmiszereket halmozott fel a kamrában, az ideje nagy részét a lakásban tölti, és csak ritkán a szabadban. Minden, ami veszélyessé teszi a nyárt a kilók szempontjából a gyerekek számára, a karantén alatt még hatványozottabban jelentkezett.”

Forrás: The New York Times Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

A vacsora kihagyása hízáshoz vezethet

A vacsora kihagyása hízáshoz vezethet

Amikor fogyókúráról van szó, általában a vacsorát hagyjuk el az étkezések közül. Egy friss kutatásból azonban pont az ellenkezője derült ki annak, mint ami az általános nézet.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Rostból is megárt a sok? dietetikus

Rostból is megárt a sok?