Majmok és padlizsánok: így rontják el az emojikat férfiak és nők

2021. április 10.
Egy friss kutatásból az is kiderült, milyen eltérések vannak a két nem emojihasználati szokásai között, sőt, az is, hogy a sztereotípiák is tévedhetnek.

2021-et írunk, és bár jelentős lépéseket tettünk a világűr feltérképezésében, még mindig nem jutottunk közelebb ahhoz, hogy vajon a férfiak tényleg a Marsról származnak-e, a nők pedig a Vénuszról. Valójában egyre elfogadottabb az a nézet, hogy mindkét nem a Föld szülötte, és az emberek sokkal összetettebb lények, mint amilyennek általában tartjuk őket. De mit tudhatunk meg, ha mélyebben utánanézünk, mi rejtőzik a férfiak és nők gondolataiban, hogyan látják magukat és hogyan kommunikálnak? És mi van, ha mindezt az emojikon keresztül tesszük?

emoji-ferfi-no-majom-padlizsan

A milleniálok és a Z generációsok kommunikációjának alapelemei lettek mára az emojik. Egy friss tanulmány szerint a sírva nevetős emoji (😂) kötelező a zoomerek között, akik előszeretettel használják a keresztbetett csont és koponya emojit (☠️) is, hogy szemléltessék, hogy komolyan (de nem komolyan-komolyan) meghaltak. 

A generációs háború a milleniálok és Z generációsok között ugyan inkább egy szórakoztató lufi, mégis vannak jelentős és jól definiálható különbségek az emojihasználatban, ha az életkor és a nem szerint elkülönítjük a különböző társadalmi csoportokat, és megnézzük a több millió üzenetet, amit váltottak. Például találkoztunk valaha olyan nővel, aki a majom (🙉🙈🙊) emoji bármelyik változatát használta volna? A férfiak között viszont nagy kedvenc, amikor valamiért elszégyellik magukat. (A Twitteren például valaki viccesen megkérdezte, hogy szabadna-e jogokat adni annak a férfinak, aki a majom emojit használja? De őszintén. 18 ezren osztották meg a bejegyzését.) Miért érzik pont megfelelőnek a majom emojit? És valóban kaput nyit a férfiak pszichológiájához? Természetesen általánosítani most sem lehet, ám vannak bizonyos esetek, amikor a válasz igen. 

Padlizsán, mint randihiba

„A férfiak gyakran kérnek elnézést” – mondta Max Alley, az online ismerkedés szakértője, aki férfiaknak és nőknek segít a működőképes randiprofil kialakításában és az üzenetküldés elsajátításában. Munkája nagy részét az teszi ki, hogy a korábbi beszélgetéseken rágja keresztül magát, és megállapítja, miért sikerülnek félre a kliensei ismerkedési kísérletei. Nem árulunk el titkot azzal, hogy az emojiknak döntő szerepe van benne. 

Alley szerint az egyik legnagyobb hiba, amit a heteroszexuális férfiak elkövetnek az emojik használatával, általánosságban is a legnagyobb hibájuk: túl direktek vagy kisajátítóak. „A padlizsán emoji (🍆) a legbutább dolog, amit egy férfi küldhet egy nőnek – mondta Alley. – És mégis megteszik. Újra és újra.” A szakértő szerint előszeretettel használják a lila ördög emojit is (😈) szexuális értelemben olyan nőkkel, akiket alig ismernek. Majd az izzadva nevető emojival (😅) próbálják elvenni az élét az ízléstelen üzenetnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy tudatában vannak: helytelen, amit küldtek, ám mégis elküldik.

Egy ilyen üzenet általában roppant kellemetlen helyzetet eredményez, és itt jönnek képbe a majom emojik. „Ez olyan, mintha a tenyerünkbe temetnénk az arcunkat szégyenünkben, tompítja kicsit a szituációt – mondta Alley. – Mintha azt mondanánk, bocsánat, elszúrtam, de azért cuki vagyok, igaz?”

Olvastad már?

A nők is hibáznak

Ám nem csak a férfiak rontják el emojikkal az üzenetváltást ismerkedés közben. A nők általában azt a hibát követik el, hogy túl sok információt osztanak meg magukról, többet, mint kellene. „Ezt nevezhetjük érzelmi padlizsánnak – mondta Alley, aki szerint a nők így túl sebezhetővé válnak túl korán. – Ez erőteljes vészjelzés a férfiaknak. A sebezhetőség jó, ám csak ha már kialakult a kötődés. Elmondják az élettörténetüket, ám ha túl sok drámai résszel, nagy valószínűséggel elutasítás lesz a vége, nem kapcsolat.”

Hasonlóan a férfiakhoz, a nők is rengeteg emojit használnak, amikor észbe kapnak. A szakember szerint a nők sokkal szívesebben fejezik ki szégyenüket a kis képekkel, mint szöveggel. Ezzel elkerülhető, hogy még sebezhetőbbé tegyék magukat. A leggyakrabban az elpirulós (😳), a becipzárazott szájú (🤐) és a szomorú (😔) használják. Főleg, ha ahhoz vezetett kitárulkozásuk, hogy a potenciális partner nyom nélkül eltűnt, azaz ghostingolt. 

Sport emojik, fürdés, zuhany és trófeák

Ugyanakkor nem csak a kínos helyzetekben használt emojikban van eltérés a két nem között. A heteroszexuális férfiak például nem túl gyakran használnak Bitmojit vagy Memojit, amikor megalkothatják saját magukat rajzfilmszerű karakterként. Ez a nők és meleg férfiak körében élvez nagyobb népszerűséget. Az idősebb, boomer generáció tagjai pedig szinte egyáltalán nem használnak emojikat, ők vagy smiley-kat írnak, vagy semmit.

Megfigyelhetünk különbséget az ismétlésekben és a hangsúlyban is. „A férfiak az izgatottságukat valamilyen téma iránt gyakran fejezik ki a tűz emojival. Sőt, ezt előszeretettel másolják egymás után többször, dupla vagy tripla tűzzel nyomatékosítva szándékukat” – mondta Alley. Ezzel szemben a nők inkább szívecskét vagy csillámokat küldenek, ha pozitív a véleményük valamiről. 

A tudományos kutatások is hasonló eredményekről számoltak be. Emellett azt is megállapították, hogy a nők több emojit használnak, mint férfiak, a sport emojikat a fürdéssel vagy zuhannyal párosítják össze, míg a férfiak a trófeákkal, és általánosságban jobban ismerik az emojik különböző jelentéseit, mint a férfiak. 

A Pekingi Egyetem és a Michigani Egyetem 2018-as átfogó felmérésben 134 ezer Android-felhasználó 401 millió, 183 országból származó, 58 nyelven íródott üzenetét elemezték. Ebből is az derült ki, hogy a nők ritkábban használnak több emojit egymás után, vagy ugyanazt többször elküldve, mint a férfiak, akik szívesen tripláznak. A nők inkább a szavak elnyújtásával adnak hangsúlyt mondandójuknak: szupeeeeeeeer!

Meglepő titkok a tudat mélyéről

A tanulmányből az is kiderült, hogy az emojihasználatban sokkal nagyobb és erőteljesebb az eltérés a két nem között, mint amekkora a való életben, ráadásul számos sztereotípiáról is bebizonyosodott, hogy nem feltétlenül igaz. 

Meglepte például a kutatókat, hogy a férfiak is szívesen használnak szív emojikat. Ám ezt inkább olyan esetben, amikor szóban nem szívesen mondja ki valaki, hogy szeretlek. A kutatás azt is kiderítette, hogy a tíz leggyakrabban használt emoji a nőknél sorrendben a következő: 😂, ❤️, 😍, 😘, 😭, 😏, 😊, 💕, 💖 és 😄. A férfiak között pedig: 😂, ❤️, 😍, 😘, 😭, 💖 😊, 😏 , 🙈 és 💕.

Ha jobban megnézzük, a két lista majdnem egyforma, ám egy kivétel mégis akad: a huncut, szégyellős, fura, miért mondat ezt majom.

Forrás: The Guardian, New York Times Fotó: Unsplash

Olvass tovább!