Rendelkezel az arcfelismerő szupererővel? Az online teszt elárulja!

2021. május 22.
Az emberek kevesebb mint egy százaléka képes felismerni később egy olyan arcot, melyre csak futó pillantást vethetett pár másodpercig, így bátran nevezhetjük ezt az arcfelismerő képességet szupererőnek. A Greenwich Egyetem kutatói által kifejlesztett teszttel bárki megmérheti, ő is közéjük tartozik-e.

Volt már olyan élményünk, hogy egy pár pillanatig látott arcot évekkel később felismertünk? Ha igen, akkor könnyen lehet, hogy mi is rendelkezünk az arcfelismerő szuperképességgel. A Greenwich Egyetem tudósai dr. Josh P. Davis vezetésével kifejlesztettek egy gyors és ingyenes online tesztet, mellyel bárki megtudhatja, rendelkezik-e a kivételes arcfelismerő képességgel.

arcfelismeres-szuperkepesseg-online-teszt

Sokan vannak, akiknek jó, vagy még annál is jobb az arcokra való emlékezőképessége, ám a tudósok szerint a szuperfelismerők közé csupán az emberek kevesebb mint egy százaléka tartozik. Az online teszt kevesebb mint öt percig tart. Tizennégy arcot mutatnak, melyeket néhány másodpercig nézhetünk, majd ki kell választanunk, melyiküket láttuk egy egész sor ember közül. Minden egyes helyesen azonosított arcért pontot kapunk. A szuperarcfelismerők pontszáma 10 és 14 között mozog. Davis nem titkolt szándéka a teszttel az is, hogy pontosabb képet kapjanak arról, milyen arcfelismerő képességgel rendelkeznek az emberek azáltal, hogy minél többen végzik el a rövid tesztet.

A szuperarcfelismerő-képesség veleszületett adottság. Míg gyakran egyszerűen azt mondjuk, emlékezünk egy arcra, az arcfelismeris másféle módon működik a memóriában, mint a szavakra vagy adatokra való emlékezés. Az utóbbiakra való emlékezés gyakorolható, fejleszthető, ám az arcfelismerés ennél sokkal trükkösebb. Az 1990-es években jöttek rá a tudósok, hogy az agy mely területei felelősek az arcok felismeréséért. Vannak, akiknél ugyanis születésüknél fogva vagy sérülés miatt károsodott ez a terület, így ők képtelenek felidézni az arcokat. Az arcfelismerő szuperképességgel rendelkezőknél viszont ez a terület (vagy az agy más területe járul hozzá) sokkal fejlettebb lehet, ám azt még egyelőre vizsgálják a tudósok, mitől lehet egyesekben sokkal fejlettebb ez a képesség. Az online tesztet ide kattintva lehet kitölteni.

Forrás: My Moder Met Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!