Az éjszakai nassolás árt a produktivitásnak

2021. május 22.
Nem csak a vonalainknak tehet rosszat, ha késő este még nassolunk kicsit. Egy friss kutatás eredményei szerint a munkahelyi teljesítményünkre is hatással van másnap.

Az Észak-Karolina Állami Egyetem kutatói végeztek egy kisebb vizsgálatot, melyben közel száz, teljes állásban dolgozó ember szokásait követték tíz egymást követő napon keresztül. Eközben kérdőívet kellett kitölteniük a fizikai és érzelmi jólléttükkel kapcsolatban, mielőtt belefogtak az aznapi munkájukba. Napközben még háromszor kellett beszámolniuk arról, hogy érzik magukat, majd a munkaidő végén összegezniük az aznapi tapasztalataikat. Ám ezzel még nem értek véget a résztvevők feladatai: lefekvés előtt még fel kellett jegyezniük, milyen ételeket és italokat fogyasztottak az este folyamán.

esti-nassolas-produktivitas

A kapott adatok összegzéséből kiderült, hogy az egészségtelen étkezési szokások – túl sok étel vagy ital fogyasztása, késő esti nassolás – negatív hatásai másnap gyakran fejfájás, hasmenés vagy hasfájás formájában jelentkeznek. És a fizikai tüneteken túl mentális vagy érzelmi hatásai is vannak: gyakran bűntudat, megváltozott munkahelyi teljesítmény jelentkezik a késő esti nassolóknál. A kutatók azt is megfigyelték, hogy az egészségtelen esti falatozás után az alanyoknál gyakran előfordult, hogy kerülték a többi emberrel a kapcsolatteremtést és csökkent a másokkal való együttműködésre, segítőkészségre való hajlam. Ugyanakkor ha valaki érzelmileg kiegyensúlyozottabb, azoknál a megfigyelések szerint kisebb eséllyel jelentkeznek az esti nassolás mellékhatásai.

„A fő tanulság, hogy most már bizonyítottan közvetlen hatással van az egészségtelen étkezés és az esti nassolás a másnapi munkahelyi teljesítményre – mondta Seonghee Cho, az Észak-Karolina Állami Egyetem pszichológiaprofesszora, a kutatás vezető szerzője. – Azt is kijelenthetjük, hogy nem létezik egyetlen, mindenek felett álló egészséges étrend, és az egészséges étkezés sem csak a tápanyagtartalomról szól. Befolyásolják az egyén szükségletei és a külső körülmények, mikor és hogyan eszünk. Ezek fontosabbak lehetnek, mint hogy mit eszünk.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!