Az egészséges étrend felvidítja a tiniket – bármennyire is tiltakoznak

2020. december 27.
A szülőknek gyakran fel kell venniük a kesztyűt a jó ügy érdekében, tinédzser gyermekük legnagyobb tiltakozása ellenére is. Ha ez a jó ügy azt jelenti, hogy több zöldség és kevesebb gyorséttermi étel és feldolgozott, finomított élelmiszer kerül a gyerekek tányérjára, mindenképp megéri a harcot. A legfrissebb kutatások szerint ugyanis a junk food nemcsak a tinik testi, hanem lelki egészségének is árt.

A karantén alatt nagyon könnyen választja az ember a könnyebb megoldást, ha az étkezésekről van szó. A home office és online oktatás közben még főzésre is időt szánni nehéz, így a finomított, kényelmesen elérhető ételek és édességek egyszerűen elérhető alternatívát jelenthetnek. Ám ennél rosszabbul nem is időzíthetnénk. A járvány alatt felkúszó pluszkilók nem csak a koronavírussal szemben tesznek védtelenebbé. A tinédzserek esetében ugyanis a magány és elszigeteltség miatti rossz érzésüket tovább súlyosbíthatják a junk foodok közé tartozó élelmiszerek. Ugyanakkor az egészséges étrend felvidítja őket. 

tinedzser-etel-depresszio

Már egy 2019-es kutatásból, amelyben depresszióval küzdő embereket vizsgáltak, kiderült, hogy már három hét alatt javult a betegek kedélyállapota, miután jobb étrendet követtek. Ám ez a kutatási eredmény valószínűleg nem elég ahhoz, hogy egy tinédzsert meggyőzzön arról, az egészségesebb ételek fogyasztása nem(csak) a szülők érdeke, hanem az övé (is).

Van hova fejlődni

Egy 2020 novemberében végzett amerikai felmérés szerint a tinik napi kalóriabevitelének kétharmada származik chipsből, kekszfélékből, édességből, üdítőből és fagyasztott pizzából, instant levesből, hotdogból és gyorséttermi ételekből. Olyan ételekből tehát, amelyet a dietetikusok ultrafeldolgozott ételeknek neveznek.

A helyzet Magyarországon is rossz Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közreműködésével négyévente, országos, reprezentatív mintán végzett kutatásban ötödik, hetedik, kilencedik és tizenegyedik évfolyamos diákokat kérdeznek az egészségüket befolyásoló szokásaikról. Kiderült, 2014-hez képest valamelyest csökkent a kamaszok körében a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, alacsonyabb lett a rendszeresen reggeliző tanulók aránya is. Noha visszaesett a napi édességfogyasztás, a túlsúlyosak aránya így is 5-6 százalékkal emelkedett.

Ezek az ételek azért annyira egészségtelenek, mert magas a cukor-, só- és zsírtartalmuk, ugyanakkor kevés rostot és tápanyagot tartalmaznak. 

A friss tanulmányhoz a kutatók 5565 tizenkettő és tizenkilenc év közötti tinédzsert kérdeztek meg étkezési szokásaikről, egészségügyi állapotukról, testsúlyukról, illetve minden olyan tényezőről, amely hatással lehet a szív egészségére. Az adatok összegzéséből nem meglepő módon az derült ki, hogy minél több feldolgozott élelmiszert fogyaszt egy tinédzser, annál nagyobb eséllyel alakulnak ki szívproblémái. 

Depresszió kapcsolódik a rossz étrendhez

A tizenévesek és húszas éveik elején járók esetében a legnagyobb a kockázata a depresszió kialakulásának, ez az az időszak, amikor kialakulnak a felnőtt kori szokások. 

A már említett kutatásban, amelyben az étrend depresszióra gyakorolt hatását vizsgálták, az derült ki, hogy ha csak egyetlen dolgot szeretnénk megváltoztatni gyermekünk étkezésében, akkor a gyümölcsökre és zöldségekre fókuszáljunk. 

Az egészségesen étkező kutatási csoport hatszor annyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztott, mint a kontrollcsoportban lévők, és a depresszióra gyakorolt hatása kimutatható volt. Ugyanakkor a placebohatást nem lehetett kizárni a vizsgálatból: ha valakinek elmondjuk, hogy ha ezt és ezt teszi, amitől jobb kedve lesz, akkor valóban jobb kedve lesz. A gyógyszerkísérletekkel ellentétben az ételekből nem lehet hatástalan kapszulát adni a valódi helyett, az alanyok látják, mit esznek meg.

Olvastad már?

Hogyan vezessük be az egészségesebb étkezést?

Fontos, hogy a szülők jó példával járjanak a tinédzser gyermekük előtt, és ők maguk is az egészséges nassolnivalókat – olajos magvakat, gyümölcsöket, cukrozatlan joghurtot, felkockázott zöldségeket, teljes kiőrlésű kenyeret – válasszák. Ezen kívül is számos trükköt bevethetünk az egészséges étkezés bevezetésére:

  • Ne tartsunk otthon egészségtelen rágcsálnivalókat és édességeket. 
  • Beszéljük meg a célját annak, hogy egészségesen táplálkozunk. Mutassunk rá, miért jó nekik. Például ha a tinédzser gyermekünk a súlya miatt aggódik, megbeszélhetjük, hogy ha általánosságban jól étkezik, nem lesz szüksége korlátozó diétákra, mert a súlya nem ingadozik majd.
  • Ha a gyermekünk rosszkedvű, elmagyarázhatjuk, hogy a kedélyállapotra is hatással van az étkezés.
  • Ha különösen édesszájú a tinédzser gyerekünk, versenyezhetünk, ki bírja ki a családban két hétig cukor nélkül. Minden édesebbnek tűnik majd, ha az idő letelte után ismét cukrot vesz a szájába.
  • Főzzünk otthon. Vonjuk be az ételkészítésbe a gyermekeinket is, hagyjuk, hogy kísérletezzenek, és az általuk talált recepteket kipróbálhassák, amennyiben az egészséges. 
  • Dúsítsuk gyümölcsökkel a gabonapelyhet. 
  • Tegyük vonzóbbá a salátát finom öntetekkel. 
  • Ne a hús legyen az étkezés középpontjában. Cseréljük ki zöldségekre a darált húst a lasagnéban vagy csak bab legyen a chiliben. A burger ezúttal készüljön hallal, próbáljuk ki a tofut. Ha húst készítünk, mindig legyen mellette elegendő zöldség, spenót vagy például répa. 
  • Az innivaló legyen leginkább víz. 

Olvass tovább!

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash