A 10 leggyakoribb tévhit a bocsánatkérésről

2021. június 03.
Ezek a félreértések sok embert megakadályoznak abban, hogy kimondják a bűvös bocsánatkérő szócskát, ami képes lenne rendbe hozni egy kapcsolatot.

Lehet teljesen bensőséges gesztus vagy éppen nemzetközi diplomáciai kinyilatkoztatás, egy biztos, a bocsánatkérésnek elsöprő ereje van, ha szívből jön és őszinte. Ám a leggyakrabban felhozott jellemzők a jó bocsánatkérés mellett csupán széles körben elterjedt mítoszok. Azért is hasznos leszámolni ezekkel, mert ha tudunk szakítani velük, könnyebbé válhat kimondani a bocsánatkérő szavakat.

bocsanatkeres-10-mitosz

1. A bocsánatkérés a gyengeség jele. Ennek pont ellenkezője az igaz. Az őszinte és alapos bocsánatkérés nagyon nehéz, kemény elhatározás és nagy bátorság szükségeltetik hozzá.

2. A sajnálom azt jelenti, hogy elfogadjuk, a mi hibánk volt a probléma. Ha nem vagyunk hibásak, nem kell bocsánatot kérnünk. A bűnösség megállapítása fontos egy bírósági ügynél, ám az élet más területein nem visz előbbre, ha azt keressük, ki a hibás. Dönthetünk úgy, hogy bocsánatot kérünk egyszerűen azért, hogy nem figyeltünk arra, másra milyen hatással lehet a cselekedetünk. 

3. Ha nem akarunk szándékosan megbántani valakit, nem fájhat neki. Az emberek gyakran akaratlanul bántanak meg másokat, néha anélkül, hogy észrevennék, fájdalmat okoztak. A szándékunk és a hatás, amit kiváltunk, nem mindig egyezik. Akár akarattal történt, akár nem, nem a mi feladatunk eldönteni, a másik mit érez. Ha fáj, jár a bocsánatkérés.

4. A jó emberek sosem tehetnek olyat, amivel megbántanak másokat. Nehéz szembenézni azzal, amikor valaki arra hívja fel a figyelmet, amiről azt gondoltuk, mi egyáltalán nem olyan emberek vagyunk. Ám még a legodafigyelőbb, legkedvesebb emberekkel is előfordul, hogy megbántják mások érzéseit. Függetlenül attól, milyen emberek vagyunk, meg kell próbálnunk begyógyítani a sebeket, erre pedig legjobb módszer, ha bocsánatot kérünk.

5. A párunk tudja, hogy nem bántanánk meg szándékosan, így nem is kell tőle bocsánatot kérnünk. Bár a párunk megbízik a motivációinkban, ám ettől még fájhat és rosszuleshet neki a viselkedésünk, amit enyhíthet a bocsánatkérésünk.

6. A jó kapcsolatban nincs szükség bocsánatkérésre. Ismerhetjük ezt a mondást olyan formában is, hogy a szeretetnek nincs szüksége arra, hogy azt mondjuk, sajnálom. Ám ezek a jól hangzó frázisok nagyot tévednek. Pont a legerősebb kapcsolat az, amelyik megérdemli, és amelyikben a legtöbbet tanulhatunk együtt egy jó bocsánatkérésből. A lazább kapcsolatokban pedig a bocsánatkérés, amivel kijavítjuk a hibákat, erősítheti és magasabb szintre emelheti a kapcsolatot.

7. Ahhoz, hogy jó legyen egy bocsánatkérés, csak annyit kell mondani: sajnálom. Tény, hogy a legtöbbünknek azt tanították gyerekkorunkban, hogy csak annyit kell mondani, sajnáljuk, és máris meg van oldva a probléma. Ez azonban így nem igaz. A sajnálom nem varázsszó, és általában nem elég hatásos. 

8. A bocsánatkérés célja segíti a megbocsátást. A bocsánatkérés nem egyenes út a megbocsátáshoz, az csupán egy felhívás a konflikusok megbeszélésére, esély arra, hogy vállalhassuk a felelősséget a tetteinkért. 

9. Nem számít, van-e bűntudatunk. A jó bűntudat lehet produktív és egészséges, motiválhat arra, hogy megjavítsuk, amit meg kell javítanunk. 

10. A bocsánatkérés nem nekünk jó, csupán a másik embernek, aki sértve érzi magát. A bocsánatkérés leveszi a vállunkról a felelősség terhét, jobban érezzük magunkat, ha szembenézünk a hibákkal, amiket elkövettünk. Ráadásul a kapcsolatunk is javulhat tőle, amiből tisztán látszik, hogy mindkét embernek egyaránt hasznos lehet a bocsánatkérés.

Forrás: Psychology Today Fotó: Unsplash

Olvass tovább!