Búcsú a cukortól – Így szabadulj meg tőle 7 lépésben

2021. június 04.
Akár átmenetileg, akár végleg iktatod ki az étrendedből a hozzáadott cukrot, garantáltan érezni fogod magadon a cukormentesség jótékony hatását: egy idő után megszűnik az édességfüggés, jelentősen javul a szájhigiénia, és nem mellesleg fogyásra is számíthatsz.

A cukor – főleg a fehér cukor – az utóbbi időben közellenségnek lett kikiáltva, természetesen nem alaptalanul. Az, hogy a cukor egészségre gyakorolt káros hatását egyre többen érzik a saját bőrükön, leginkább annak köszönhető, hogy nagy mennyiségű cukrot vesznek magukhoz, sokszor észrevétlenül, mivel cukrot nem csak az édes ételekhez adnak. Régebben a cukrot fűszerként használták, és pont annyit hintettek belőle az ételekre, mint például a fahéjból vagy a szerecsendióból. Ilyen mennyiségben a fehér cukor sem lenne ártalmas. A túlzott cukorfogyasztás szerencsére nem megállíthatatlan folyamat, 7 egyszerű lépéssel jelentősen csökkenthető a cukorbevitel, különösebb szenvedés nélkül!

Így hagyd el a cukrot lépésről lépésre

A cukor természetesen is jelen van nagyon sok gyümölcsben, zöldségben, gabonában és tejtermékben. Gond inkább a hozzáadott cukorral van, amit érdemes és lehet is csökkenteni. Ahhoz, hogy a kedvező hatásokból minél többet érezz, tanácsos legalább 1 hétig kitartani, majd növelni a tétet, és egyre hosszabb távon fenntartani a hozzáadott cukor megvonását.

Első lépésként elég lemondani a cukros üdítőkről, a cukorral édesített desszertekről, a többszörösen feldolgozott élelmiszerekről, valamint a különböző szószókról, melyek közül a ketchup tartalmazza a legtöbb hozzáadott cukrot. Nem túl jó hír, hogy a növényitej-alapú italok is sok hozzáadott cukrot rejtenek, ha ezekkel szeretnéd kiváltani a tehéntejet, érdemes előnyben részesíteni a cukormentes változatot! Ha erre odafigyelsz, azzal nemcsak az egészségednek teszel jót, hanem a szépségednek is, mivel a túlzásba vitt cukorfogyasztás öregít is.

A cukormegvonás pozitív hatásai:

  • Csökkent kalóriabevitel, ebből adódóan fogyás
  • Néhány nap kitartás után az édességvágy enyhülése
  • Hosszabb távon olyan betegségek kockázatának csökkenése, mint a cukorbetegség vagy a szívroham
  • A szájhigiénia jelentős javulása, a népbetegségnek számító fogszuvasodás megelőzése

7 tipp, hogy szenvedés nélkül csökkentsd a hozzáadott cukrot

1) Reggelizz!

Ha okosan állítod össze a nap első étkezését, egyensúlyban tarthatod a vércukorszintedet, aminek köszönhetően kisebb az esélye annak is, hogy csillapíthatatlan vágyat érezz az édesség iránt. Egyél fehérjében és teljes értékű szénhidrátban gazdag, rostban bővelkedő fogásokat reggelire!

2) Kezdd kicsiben!

Semmi ok arra, hogy elégedetlen legyél magaddal, ha csak apró lépésekkel haladsz a cél felé. Nagyon sokat számít már az is, ha magadhoz képest jutsz előre. Ha tudod magadról, hogy hajlamos vagy túlzásba esni a hozzáadott cukorral, már az is szép teljesítmény, ha fokozatosan kezded elhagyni.

3) Fogyassz több egészséges zsírt!

Az olajos magvakban vagy halakban lévő értékes zsírsavak is hozzájárulnak ahhoz, hogy kevésbé gyötörjön az édesség iránti vágyakozás. Kóstold meg a cukrozatlan mogyoróvajat, és próbáld ki, milyen finom, ha egy vékony szelet avokádót teszel a magos kenyérre!

Így hagyd el a cukrot lépésről lépésre

4) Fogyassz több fehérjét!

Ha több fehérjét fogyasztasz a megszokottnál, növelheted a teltségérzeted, így kisebb az esély arra, hogy hirtelen rád tör az éhség és a vágy, hogy valamilyen cukros fogást fogyassz.

 5) Nassolás helyett fogyassz gyümölcsöt

Amikor nagyon szeretnél valamilyen édességet enni, fogyassz gyümölcsöt: a görögdinnye, a bogyós gyümölcsök vagy például a banán segíthet, hogy csillapodjon az édesség iránti sóvárgásod. A gyümölcs azért jó választás, mert nem tartalmaz hozzáadott cukrot, plusz rostokban is bővelkedik.

6) Válogasd meg, mit iszol!

A dobozos gyümölcslevek és az üdítők az esetek többségében rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak, így szinte észrevétlenül járulnak hozzá ahhoz, hogy több cukrot fogyassz, mint amennyi a szakemberek szerint ideális. Ha gyakran fogyasztasz ilyeneket, cseréld le tiszta vízre, szódára vagy cukrozatlan teára! 

7) Figyelj oda a hidratáltságra!

Az is felerősítheti az édesség iránti vágyakozást, hogy nem fogyasztasz kellő mennyiségű folyadékot. Minden nap igyál meg legalább 2 liter, helyesen megválasztott folyadékot, hidd el, számtalan pozitív hatása lesz, ha így teszel!

Forrás: Insider, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?