Hogyan gyógyítsuk meg gyorsan a nyári sérüléseket?

2021. július 14.
Az árnika a kulcsszó a nyáron sokkal gyakrabban előforduló véraláfutások, kék-zöld foltok és kisebb sebek villámgyors eltüntetésére.

Általában két-három hét alatt fakulnak ki és szívódnak fel a véraláfutások. Ez függ attól, mekkora a kiterjedése és milyen súlyos volt a sérülés, amit elszenvedtünk. Ám akkor sem kell elkeserednünk, ha gyorsabb gyógyulásban reménykedünk. 

veralafutas-nyar-otthoni-gyogymod

Használjunk jeget

A jegelés az egyik leggyakrabban használt módszer a véraláfutások és más sérülések esetén, mely kiállta az idő próbáját. “Amikor zúzódást szenvedünk, károsítja a bőr alatti ereket, ezért keletkezik a véraláfutás, ami tulajdonképpen egy bőrfelszín alatti vérömleny. A vér nem tud elszivárogni a környező kötőszövetekben, így a bőrön lilás folt látszik – mondta Angelo Marino, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának radiológusa. – A jég vagy bármilyen fagyasztott zöldség például, melyet röviddel a sérülés után a területre helyezünk, csökkenti a duzzanatot és gyulladást. Emellett összehúzza az apró ereket a környező szövetekben, így kevesebb vér szivárog el, kisebb lesz a véraláfutás kiterjedése is.”

Hogyan használjuk? A lehető leghamarabb célszerű alkalmazni. A jeget csavarjuk törölközőbe és szorítsuk 15 percig a sérült területre. Ezután várjunk 15-20 percet, majd ismételjük meg a jegelést. Ezt többször is elvégezhetjük a nap folyamán. 

Melegítés

A jegelés ellentéte, ám legalább olyan nagy segítség lehet a véraláfutás gyors megszüntetésében a melegítés. A hő ugyanis javítja a vérkeringést a sérült területen, ami elősegíti a sérült területen a lilulást okozó, szövetek között megrekedt vér mihamarabbi felszívódását.

Hogyan használjuk? Ne rögtön a sérülés után alkalmazzuk a meleget, várjunk, míg legalább 48 óra eltelik. Ilyenkor melegített párnát vagy törölközőt helyezzünk a területre 10-15 percre. Minél melegebbre hevítsük a ráhelyezett textilt, ám ne legyen elviselhetetlenül meleg. Ismételjük többször a nap folyamán.

Nyomás

Ha nyomásnak tesszük ki a sérült területet, az csökkentheti a duzzadást és megelőzheti, hogy a sérült erekből vér szivárogjon a szövetek közé, így kisebb lesz a véraláfutásunk. 

Hogyan használjuk? A legalkalmasabb eszköz a fásli arra, hogy enyhe nyomásnak tegyük ki a megzúzódott testtájunkat. A kötés legyen szoros, ám ne annyira, hogy kényelmetlennek érezzük. Tartsuk a sérült testrészen 24-48 órán keresztül a kötést, amikor a legrosszabb a fájdalom és a dagadás mértéke. Még hatékonyabb, ha a nyomást a testtáj alátámasztásával kombináljuk. 

Felpolcolás

Ha olyan helyen történt a sérülés, melyet fel tudunk polcolni, akkor kihasználhatjuk a gravitációt arra, hogy a vért minél jobban lehúzza a seb irányából, ezáltal csökkentve a szövetek közötti felhalmozódást. Így kisebb duzzanatra és véraláfutásra számíthatunk.

Hogyan használjuk? Emeljük a sérült testrészt a szív magassága fölé, ha lehetséges. Például ha a bokánk sérült meg, feküdjünk le és támasszuk alá a lábat egy párnával, hogy maximálisan kihasználhassuk a gravitációt. Ez a módszer sajnos nem működik tökéletesen minden testrészen. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paola Elizondo (@hojaverdepaola)

Árnika

Évszázadokig az árnika volt a jolly joker, Victoria Beckham még most is esküszik rá, bármilyen sérülés esetén, a gyógynövényből készült krém ugyanis segíti a minél gyorsabb gyógyulást. Egy 2010-es kutatás eredményei szerint ha valaki naponta kétszer alkalmaz 20 százalékos árnika kivonatot a sérült testtájon, gyorsabban gyógyul, mintha nem használna hasonló készítményeket. 

Hogyan használjuk? Kenjünk vékony rétegben árnika tartalmú kenőcsöt a véraláfutásra, masszírozzuk az érintett területen, míg fel nem szívódik naponta háromszor.

A véraláfutások fájdalmasak, nyáron pedig sokkal gyakoribbak, mint máskor. Az otthoni gyógymódok azonban segíthetnek, hogy minél hamarabb felszívódjanak a lila-fekete foltok. A leghatásosabb, ha kombináljuk ezeket a módszereket, ám minden ember más, máshogy reagál a szervezete és eltérő az érzékenysége is arra, milyen mértékű véraláfutást szenved ugyanakkora erősségű sérülésnél, így a gyógyulási idő sem egyforma.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!