6 kipróbált módszer, ha megégetettük a nyelvünket

2021. március 17.
Belekortyolunk egy csésze gőzölgő kávéba, vagy az ízorgiára készülve beleharapunk a sütőből frissen kihúzott pizzába, majd fájdalmasan szisszenünk fel: megégettük a nyelvünket. Mindenki átélte már, senki sem szereti, ezért jó, ha ismerjük azokat a módszereket, amelyekkel jelentősen lerövidíthetjük a nyelvünk regenerálódásának idejét, hogy minél hamarabb érezhessünk újra ízeket.

Várjuk, hogy a finom és érzékeny bőr, ami a nyelvünket borítja, rendbe jöjjön, miután óvatlanul valamilyen forró étellel vagy itallal megégettük? Nem kell tétlennek maradnunk. Számos kipróbált és bevált módszerrel segíthetjük a mielőbbi gyógyulást és az ízérzékelésünk visszatértét.

nyelv-eges-serules-gyogymod

1. Azonnal hűtsük le a nyelvünket

Ahogy a legtöbb égési sérülésnél, az azonnali hűtés csökkentheti a károsodás mértékét. Kortyoljunk jéghideg innivalót vagy vegyünk a szánkba egy jégkockát, hogy mielőbb lehűtsük az érintett területet. „Ha sikerül gyorsan közbeavatkoznunk valamilyen hideg anyaggal, jelentősen csökkenthetjük a hő okozta károsodást a nyelv szövetében” – magyarázta Stephen J. Stefanac, a Michigan Egyetem Fogorvosi Karának professzora. 

2. Kerüljük az irritáló ételek és italok fogyasztását

Bizonyos étel- és italtípusok tovább ronthatják a megégetett nyelv állapotát. Stefanac professzor azt javasolja, hogy kerüljük a forró italokat, alkoholt és fűszeres ételeket, míg nem regenerálódik a nyelvünk. „Az alkohol egyrészt irritáló, másrészt késleltetheti a gyógyulást a sérült sejtekben. A fűszeres ételek nincsenek hatással a gyógyulásra, ám a sajgó nyelvben fokozhatják a fájdalomérzetet” – mondta Stefanac, aki hozzátette, hogy annak a közkeletű mítosznak sem szabad bedőlni, hogy a cukor segítheti a nyelv gyógyulását.

3. Egy ideig ne mossuk a nyelvünket

Bár a fogorvosok egyértelműen azt javasolják, hogy ne csak a fogakat, hanem a nyelvünket is tisztítsuk naponta kétszer, ez nem arra az esetre vonatkozik, amikor épp égési sérülést szenvedtünk. Ha megégettük a nyelvet, néhány napig ne mossuk, ne súroljuk, mert ezzel fokozzuk az irritációt és a fájdalmat.

Olvastad már?

4. Fogyasszunk tejtermékeket

Ellentétben az alkohollal vagy fűszeres ételekkel, a tejtermékek enyhíthetik a panaszokat, mivel bevonják a nyelvet és hűtő hatásuk is van. A szakember szerint a legcélravezetőbb, ha joghurtot eszünk vagy tejet iszunk. 

5. Öblögessünk sós vízzel

A sós víz csökkenti a baktériumok számát a szájban, ezáltal a tüneteink is enyhülnek. Étkezések után és lefekvés előtt öblögessünk vele, míg meg nem szűnnek az égés okozta panaszok. Ehhez egy pohárban keverjünk össze testmeleg vízzel fél teáskanál sót, várjuk meg, míg feloldódik, majd utána használjuk.

6. Vessük be a fájdalomcsillapító zseléket vagy krémeket

Ha jobban belegondolunk, a kisbabák fogzáskor hasonló irritációt éreznek a fogínyükön, így a nekik készült gélek enyhíthetik a panaszokat, amiket a megégett nyelv okoz. De a patikában felnőttek számára készült változatokat is beszerezhetünk a gyulladáscsökkentő készítményekből.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!