Ez a 3 legkeményebb olimpiai sportág a sportorvosok szerint

2021. július 28.
Hogy melyik a legnehezebb, legmegterhelőbb sportág az egész olimpián? A kérdés legalább annyira vitás, mint maga a válasz. Még a sportorvosok szerint is.

„Mi a nehezebb? – teszi fel a kérdést dr. Rand McClain sportorvos, aki profi és amatőr sportokolókat egyaránt kezel. – Visszatartani a lélegzetünket a víz alatt, miközben fejjel lefelé vagyunk és a testünk alsó részét a víz felett tartjuk? Vagy még az anaerob küszöbünkön túl is folytatni a kerékpáron tekerést, amíg az fizikailag lehetséges? Esetleg állva maradni az ellenféllel szemben, aki az imént ütött állkapcson, rettegve, hogy súlyos sérülést szenvedünk vagy meghalunk?”

Az olimpiai szint bármilyen sportban emberfeletti teljesítmény. Ám kétségtelenül van néhány olyan sportág, mely a nehézségi fok tekintetében még ebből a mezőnyből is kimagaslik. A szakemberek elemezték, hogy fizikai, technikai és mentális szempontból melyik, a tokiói olimpián is látható sportág az, amely a legnehezebb lehet az összes közül. 

3-legnehezebb-olimpia-sportag-sportorvos

A vízilabda a fizikailag legmegterhelőbb

Gyakran végez a legnehezebb sportágak toplistájának élmezőnyében a vízilabda. 2016-ban a Bleacher Report a világ legkeményebb sportjának nevezte hat paraméter – erő, kitartás, sebesség, mozgékonyság, technika és fizikai állóképesség – szempontjából. Nem véletlenül.

„30 percen át taposni a vizet, és leúszni közel két kilométert meccsenként, miközben folyamatosan támad az ellenfél, nem érinthetik a talajt, nem fulladhatnak meg és még gólt is kell lőni. Mindezt egyszerre – mutatott rá Nandini Collins edző és sportorvos arra, miért a vízilabda a fizikailag legnehezebb sportág szerinte az olimpián. – A vízilabda sokkal vakmerőbb és sokkal erőszakosabb sport, mint amilyennek a nézők látják.”

Dr. Naresh Rao, az amerikai vízilabda-válogatott sportorvosa szerint azért a vízilabda a legmegterhelőbb, mert egyszerre szükséges hozzá kitartás és robbanékonyság, mozgékonyság.

Technika és mentális erő szempontjából a torna nyert

Hétből négy sportorvos szerint a torna legalább három kategóriában roppant megterhelő: fizikailag, technikailag és mentálisan. „Nagyon sok veszélyes elem van a szertornában, és a tornászoknak a lehető legmagasabb szinten kell állniuk az egyensúlyozás, rugalmasság és kitartás tekintetében is ahhoz, hogy sikeresen szerepelhessenek az olimpián – mondta dr. Kathleen Davenport táncosokkal dolgozó sportorvos. – Emellett erőre és robbanékonyságra is szükségük van. Ráadásul extrém módon kell koncentrálniuk is, hogy a veszélyes mutatványokat sérülés nélkül legyenek képesek végrehajtani.”

Holtverseny a bronzéremért

Az úszás szintén magas pontszámot ért el a sportorvosok elemzésében, főleg ami a mentális erőt illeti, mivel roppant ingerszegény sportágról van szó, mely hatalmas monotóniatűrést igényel dr. Tate Greditzet sportorvos, korábbi profi vízilabdázó szerint. A box, a tízpróba és a 800 méteres futás sprinterei a fizikai megterhelés miatt kerülhettek a legnehezebbnek ítélt olimpiai sportágak közé. „A 800 méteren versenyző futóknak mintegy két percen át a maximális sebességük 90 százalékán kell futniuk – mondja a sportorvos. – Egy ilyen futam után a sportoló teljesen kiég, kívül-belül. A látás elhomályosul, elfogy a lélegzet. Még annyi levegőt sem kap az ember, hogy felkeljen a földről.”

A szörf és a rúdugrás technikailag nagyon nehéz sportágak. A mentális erő szempontjából a teniszt és a maratoni futást is kiemelték még a sportorvosok. „Ezekben a sportágakban a hihetetlenül fejlett mentális erő nélkül nem lehet kimagasló teljesítményt elérni, pusztán a fizikai képességekkel és tehetséggel.”

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!