A testmozgás gyorsítja a gyerekek szókincsének fejlődését

2021. augusztus 10.
Néhány körtől a medencében még nem lesz Hosszú Katinka vagy Cseh László a gyerekünk, viszont lehet, hogy ezzel alapozzuk meg, hogy ő legyen a következő J.K. Rowling vagy Stephen King. Egy friss kutatás szerint ugyanis a kardiomozgás, mint amilyen például az úszás, nagy lökést adhat a szókincsük fejlődésének.

A Delaware Egyetem kutatói jutottak arra az eredményre legfrissebb kutatásukban, hogy a gyerekek szókincsének növekedésére igencsak jó hatással van a testmozgás. A 6-12 év közötti korosztályt vizsgálták három különböző tevékenység – úszás, CrossFit edzés és színezés – közben. A gyerekeknek új szavakat tanítottak, mielőtt ezeket az aktivitásokat végezték volna. Azok a gyerekek, akik ezután úsztak, 13 százalékkal pontosabban teljesítettek, amikor később megvizsgálták, mennyire emlékeznek ezekre a szótári szavakra. 

“A motorikus mozgás segít rögzülni az új szavaknak” – mondta Maddy Pruitt, a kutatás vezetője, aki korábban úszott, jelenleg pedig CrossFitt edzésekre jár rendszeresen. “A testmozgás ugyanis növeli annak a fehérjének a termelődését, ami szükséges az agy számára a szókincs bővítéséhez.”

gyerek-sport-szokincs

Miért pont az úszás?

Adódik a kérdés, miért pont az úszásnál volt megfigyelhető ez a hatás, a CrossFit esetében miért nem? Pruitt erre is szolgált magyarázattal: a különböző mozdulatok végrehajtásához nem egyforma mennyiségű energiára van szüksége az agynak. Az úszás olyan mozgásforma, melyet a gyerekek egyedül vagy kevés instrukcióval is tudnak végezni, nem kell gondolkodniuk közben. Sokkal automatikusabb, mint a CrossFit, ami újdonság volt a gyerekek számára. Figyelniük, tanulniuk kellett a mozdulatokat, ami sok mentális energiát igényelt és foglalt le.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Pruitt egy dél-karolinai általános iskolában a gyakorlatba is átültette a vizsgálatban elméletben levont tanulságokat. “Az én óráimon nem kell a padban ülniük. Kimegyünk a játszótérre vagy sétálunk az iskola körül” – mondta a kutató. 

“A mozgással kapcsolatos kutatások általában az egészséges életmóddal összefüggésben vizsgálják a sportot, nem nagyon lépnek be a beszéd és a nyelv területére” – mutatott rá Giovanna Morini, a tanulmány társszerzője, a Kommunikációs Tudományok és Rendellenességek Tanszékének professzora. “A következő lépés, hogy 6 év alatti gyerekekkel is elvégezzük a kutatást” – tette hozzá a professzor, aki szerint azért is is fontos az összefüggés, amit felfedeztek a testmozgás és a gyermekek szókincse között, mert a klinikai szakemberek, szülők és pedagógusok egyaránt hasznosíthatják munkájukban. “Nagyon egyszerű dolog, nem igényel különösebb felszerelést vagy előkészítést, mégis hatalmas eredményeket lehet vele elérni.”

Forrás: Science Daily Fotó: Unsplash

Olvass tovább!