5 meglepő jel, hogy nem mozogsz eleget napközben

2021. augusztus 25.
A testünk jelez, ha nincs elég mozgás az életünkben. Például a cikkben olvasható tünetek pont erre utalhatnak. A kérdés csak az, észrevesszük ezeket a jeleket? És hallgatunk rá?

Nem csak képzeljük, az ülőmunka valóban nagy terhelést jelent a testünknek, ráadásul a passzívabb módon. Ha ráadásul még mindig otthonról dolgozunk, hiányzik a reggeli munkába menés jelentette mozgás is. Még ha mindent meg is teszünk azért, hogy aktívak maradjunk, a testünk valószínűleg kétségbeesett módon próbálja jelezni: több mozgásra van szükségünk. Dr. Lisa N. Folden belgyógyász elárulta azt is, melyik az öt leggyakoribb – mégis sokszor figyelmen kívül hagyott – tünete a mozgáshiánynak.

5-jel-keves-mozgas

1. Szorulásunk van

A bélműködés lelassulása egyrészt annak is intő jele lehet, hogy nem fogyasztunk elegendő rostot és vizet, másrészt utalhat arra is, hogy nem mozgunk eleget. Ha azt akarjuk, hogy odalent is mozgásba lendüljenek a dolgok, rendszeresen kell sportolnunk. Amikor a nap nagy részét fekve és ülve töltjük, a belek lelassulnak. Sétáljunk egyet ebéd után, álljunk fel többször az asztalunk mellől és nyújtsunk. A testünk és a beleink már ennyiért is hálásak lesznek.

2. Kötöttség az izmokban

Az izmok olyanok, mint a gumiszalagok. Minél többet mozgatjuk, nyújtuk őket, annál rugalmasabbak. Ha nem vagyunk elég aktívak, megrövidülnek, kötötté válnak. Amikor ez bekövetkezik, azt érezhetjük, hogy minden mozdulat, a leghétköznapibb, legapróbb tevékenység is kényelmetlen és nehéz. Nehezünkre esik felvenni egy leesett ceruzát? Lehajolni, leguggolni, mikor cipőt kötünk? Intő jel, hogy vezessünk be heti két-három alkalommal nyújtó, lazító edzést, például pilatest, stretchinget vagy jógát az életünkbe.

3. Merevek az ízületek

A térdek, vállak vagy éppen a bokák ízületeinek gördülékeny mozgását az ízületi folyadék biztosítja. Amikor úgy érezzük, hogy nem érezzük magunkat túl mozgékonynak, és nem is mozgunk túl sokat, ennek a folyadéknak a termelése lelassul, amit meg is éreznek az ízületeink: reggelente úgy ébredünk, mint akinek berozsdásodtak a tagjai. Már a napi rendszeres séta is segíthet megelőzni ezt az állapotot, és javíthatja az ízületi folyadék termelődését és áramlását a testünkben.

4. Gyorsan kifulladunk

Ha a lépcsőzés vagy a szupermarket körbejárása közben gyorsan kifulladunk, ideje kicsit több kardiomozgást végeznünk. Ez lehet ugyanis annak a jele, hogy a tüdőnk és a szívünk elszokott a mozgástól, alkalmazkodott a lustább, mozgásszegényebb életmódhoz. Fokozatosan szoktassuk magunkat vissza a testmozgáshoz, kezdjük rendszeres sétával, és ha a kondíciónk javul, utána vágjunk csak bele a magasabb fordulatszámot igénylő edzésbe, például a futásba.

5. Szomorúság, levertség, rosszkedv

Rengeteg oka lehet annak, ha nincs kicsattanóan jókedvünk, ahogy a napok sem egyformák. Az egyik lehet ezek közül az, ha nem mozgunk eleget. A sport és mozgás ugyanis arra ösztönzi a szervezetünket, hogy örömhormonokat, endorfint termeljen. Az endorfin nemcsak vidámmá tesz, de fájdalomcsillapító hatása is van, így két legyen üthetünk egy csapásra, ha úgy döntünk, mozgunk egy kicsit.

Forrás: Eat Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!