5 gyakorlat, amit naponta érdemes elvégezni, ha ülőmunkát végzel

2021. április 28.
Aki ülőmunkát végez, annak nem kell bemutatni, miként hat a testre, ha hosszabb időn át szinte mozdulatlanul tesszük a dolgunkat: tagjaink elgémberednek, a koncentrációnk pedig romlani kezd. Ilyenkor érkezett el az idő egy frissítő gyakorlatsorra – itt is van!

Elég rövid időre megszakítani a monoton tevékenységet ahhoz, hogy testileg és szellemileg is felfrissüljünk – ennek köszönhetően jóval hatékonyabban térhetünk vissza a munkához, vagyis tévedés azt hinni, hogy a párperces torna felesleges időpazarlás.

homeoffice ulomunka gyakorlat

A hosszú ideig tartó mozdulatlanság meglehetősen kellemetlen és – bár kissé ellentmondásosan hangzik –, fárasztó is egyben, ezért érdemes – napi rendszerességgel – tornával véget vetni az órákig húzódó egy helyben ülésnek. Sokan gondolják úgy, hogy a felfrissülés legjobb módja a kávéfogyasztás, ez azonban tévedés: már párperces mozgással is felülmúlhatjuk a koffeintartalmú italok élénkítő hatását. Az alábbi, ülőmunka esetén kimondottan hasznos gyakorlatsor rendkívül egyszerű és könnyen kivitelezhető, még azok számára sem megerőltető, akik egyébként nem sportolnak rendszeresen.

A mindössze néhány percig tartó gyakorlatsor mozgásba hozza a passzívvá vált izmokat, felfrissíti a lelassult vérkeringést, javítja a szellemi teljesítményt, csökkenti a fáradtságot és növeli a koncentrációt. Bár a program csak pár percig tart, a test mellett a lélekre is kedvezően hat, mivel kiváló stresszlevezető. Legjobb, ha a mozgásra a szabad levegőn kerítünk sort, így az oxigénellátásunk is fokozódik, de ha erre nincs mód, tökéletes az is, ha kitárjuk az ablakot, és hagyjuk, hogy friss levegővel teljen meg a szoba.

5 frissítő gyakorlat

Vállszéles terpeszbe állunk és félguggolásba ereszkedünk, karunkat pedig összekulcsoljuk a mellkasunk előtt. Innen végzünk rúgásokat hátrafelé úgy, hogy azt a lábunkat is kinyújtjuk, amin épp támaszkodunk. 3×2 percen keresztül ismételjük a mozdulatsort, váltott lábbal.

Kitörésbe állunk, karunkat könyöknél enyhén hajlítva a magasba emeljük, majd kar- és térdhúzást végzünk előre irányuló csípőtolással összekötve. Ezt a gyakorlatot is 3×2 percig ismételjük váltott lábbal.

Könnyített, női fekvőtámaszba ereszkedünk, a megszokottnál kissé előrébb helyezett karral. Leengedjük a karunkat úgy, hogy könyökünk végig hátrafelé nézzen, majd felemelkedünk, és jöhetnek az ismétlések. Összesen 3×20-szor végezzük a gyakorlatot.

torna frissítő gyakorlatok koncentráció homeoffice ülőmunka

Oldalra fekszünk, a felül lévő lábunkat előre nyújtjuk, karunkkal stabilan megtámaszkodunk. Pipáló lábfejjel térdhúzásokat végzünk a mellkasunk felé, ügyelve arra, hogy a lábunkat előre-hátra mozgassuk, és ne lefelé toljuk. 3×20 ismétlést végzünk.

Hanyatt fekszünk, karunkat oldalra nyújtjuk, lábunkat pedig derékszögbe hajlítjuk és a magasba emeljük. Csípőcsavarással közelítjük mindkét térdünket a talaj felé, egyszer jobbra, egyszer balra. Figyeljünk oda arra, hogy a derekunk ne emelkedjen el a talajról és a felsőtestünk stabil maradjon, azaz ne kövesse a lábunk oldalra irányuló mozdulatát. 3×20-szor végezzük a gyakorlatot.

Fotó: Getty Images

Ezt olvastad már?