Orvosi tanácsok: hogyan fogyjunk nyaralás után?

2021. augusztus 28.
Számos diétázónak tud stresszes lenni a nyaralás, hiszen a fesztelen pihenés helyett azon görcsölnek, hány pluszkilót szednek fel, ha egy kicsit elengedik magukat, és megtörik a diétás életmód rendszerét. A nyaralás viszont nem a diéta ideje, belefér egy kis „csalás”, feltéve, ha azt tudatosan tesszük, és hazatérve elhagyjuk az ott felvett életmódbeli ritmust, szokásokat, és visszatérünk „mindennapi” életmódunkhoz. Dr. Farkas Kitti elmondja, mely nyaralós szokásokat ne hozzuk haza, illetve néhány tanáccsal segít, hogy visszanyerjük a vakáció előtti formánkat.

Nyaralás során könnyen felborul napirendünk, főleg, ha étkezésről van szó. Előfordulhat, hogy egy-egy főétkezés kimarad, vagy épp becsúszik néhány extraétkezés. Senki nem szeretné nyaralás alatt a kalóriákat számolgatni, vagy a tányérján található ételek összetételét nézegetni. Nem kell lemondanunk a fagylaltról, a lángosról és az egyéb nyári nassolnivalókról, a lényeg, hogy ne váljon rendszeressé ezek fogyasztása. Ráadásul a testmozgás alapvetően nem képezi szerves részét a nyaralásnak, habár vannak aktív kikapcsolódási lehetőségek is: például biciklizés, úszás, kirándulás.

dieta-nyaralas-fogyas-egeszseg-tippek

„A nyaralás nem a diétázás ideje. El kell tudnunk engedni magunkat, ne görcsöljünk már előre azon, hogy vajon hány plusz kiló szalad fel ránk. A vakáció alatt megengedhető egy kis »tudatos kilengés«, ám ha túl sokszor engedünk a csábításnak, akkor átállítjuk a testünket hízásra. Így tehát fontos, hogy hazatérve engedjük el a nyaralás idejére felvett rossz szokásokat, és életmód szempontjából is térjünk vissza a mindennapi rendszerhez. Mind ismerjük a mondást: ami Vegasban történt, maradjon is Vegasban!” – véli dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapítója.

Tartsunk átvezető napokat

Nyaralás után visszatérve semmiképp ne kezdjünk rögtön szigorú koplalásba! Tartsunk egy-két átvezető napot, amikor könnyebb ételeket fogyasztunk, de még nem fogyókúrázunk, így tudjuk biztosítani a stabil vércukorszintet, és a máj hamarabb feldolgozza a plusz kalóriákat.

„Szélsőségből nem szabad a másik szélsőségre váltani. Ha sokat eszünk-iszunk, a májunk le van terhelve azzal, hogy feldolgozza azt a sok luxuskalóriát, méregtelenítse az alkoholt, amivel megterheltük a szervezetünket. Ilyenkor ne várjuk, hogy még a szénhidrát raktárakból is energiát kelljen felszabadítania, ne kezdjünk rögtön szigorú diétába. Mert ha így teszünk, májunk nem tudja jól végezni a dolgát, mi pedig rosszul fogjuk érezni magunkat.” – tanácsolja dr. Farkas Kitti.

Állítsuk helyre az anyagcserénket

A néhány napos átvezetés után a következő lépés, hogy helyreállítjuk az anyagcserénket. Egy nagyjából kéthetes súlyrendező fogyókúra alatt lefaraghatók a nyaralás alatt felszedett pluszkilók, de ezzel tehermentesítjük is a szervezetünket. Nem mellesleg pedig jól fog esni egy kicsit szigorúbb diéta, hiszen a szervezet nagyon keményen dolgozott a nyaralás alatti többletbevitel feldolgozásán.

Térjünk vissza a mindennapi étrendhez és a rendszeres mozgáshoz

Miután megszabadultunk a nyaralás során felszaladt extrakilóktól, térjünk vissza a nyaralási előtti étrendünkhöz. Együnk naponta háromszor, reggel és este fehérjében dús, szénhidrátban szegény fogást, ebédre lehet egy kis szénhidrátot is fogyasztani, a fehérje pedig mindig legyen bőséges. Emellett nyaralás után próbáljunk meg kicsit többet mozogni. Alakunk és testsúlyunk helyreállításának érdekében, ha tehetjük, reggel, éhgyomorra végezzünk alacsony intenzitású testedzést.

„A nyaralásról hazatérve tartsuk az ajánlott táplálkozási keretet: együnk naponta háromszor, és két étkezés között 4-6 óra teljen el. A fogások összeállításánál figyeljünk a sejtek inzulinérzékenységének napszaki ingadozására: ennek megfelelően az ebéd legyen a legtartalmasabb, jó minőségű szénhidrátban is gazdag fogás, reggeli és vacsora alkalmával a fehérje kerüljön fókuszba. Fogyasszunk legalább 3 liter kalóriamentes folyadékot, emellett ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgás fontosságáról sem. Ha ezeket betartjuk, akkor a nyaralás alatti „tudatos kilengések” hosszútávon nem befolyásolják testsúlyunkat, alakunkat és nem utolsósorban az egészségünket.” – tanácsolja dr. Farkas Kitti.

Fotó: Unsplash.com

Olvass tovább!