Ismerd meg a legnépszerűbb diéták előnyeit és buktatóit!

2021. szeptember 04.
Érdemes kipróbálni a ketót vagy a vegetarianizmust? Mit takar a pegandiéta, és milyen eredményeket várhatunk tőle? Ha elvesztél a diéták rengetegében, ez a cikk neked szól! Összeszedtük 5 népszerű étrend szabályait, előnyeit és hátrányait.

Egy biztos: akár fogyás, akár egészségesebb táplálkozás a célunk, biztosan rengeteg diéta közül válogathatunk. Ráadásul a legtöbb esetben, akár egészséges, akár egészségtelen az ajánlott étrend, az rövid távon segít a kilók elleni harcban. Az egészségre káros táplálkozásmód hosszú hónapok után mutatja ki foga fehérjét, legtöbbször a szigorú előírások következtében elhanyagolt tápanyagok okozta hiánybetegségek formájában. Épp ezért célszerű alaposan utánanézni, mit mondanak a szakértők az egyes étrendekről. Az alapszabály persze mindig ugyanaz: kevesebb kalóriát fogyasszunk, mint ahányat elégetünk. Az irányelvek mentén szerveződő diéták viszont segíthetnek abban, hogy egészséges alapanyagokból vigyük be a számunkra szükséges kalóriamennyiséget. De nézzük át, hogy mennyire egészségesek valójában ezek a módszerek!

diéta-étrendMediterrán diéta

A US News&World Report felmérése alapján a vörös húsokban, cukrokban és telített zsírokban szegény étrend a legjobb választás, ha szeretnénk életmódot váltani. A mediterrán étrend támogatja a szív és az agy egészségét, hozzájárul a rák és a cukorbetegség kialakulásának megelőzéséhez. A diéta hatásossága abban rejlik, hogy gazdag friss gyümölcsökben és zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, halakban, magvakban és hüvelyesekben – tehát egyik makrotápanyagból sem szenvednek hiányt követői. Emellett az étrend erőssége, hogy teljes értékű, feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott ételekből épül fel. A Metabolic Syndrome and Related Disorders folyóiratban közzétett áttekintés alapján (mely 16 kontrollvizsgálat eredményét összesítette) rendszeres testmozgással kombinálva az éttrend 6 hónap után látványosan támogatja a súlyvesztést. Hab a tortán, hogy a diétába időnként egy-egy pohár vörösbor fogyasztása is megengedett!

diéta-étrendKetodiéta

Az eredetileg epilepsziás tünetek csökkentésére kifejlesztett diétával gyorsan lehet látványos fogyást elérni, ami népszerűvé tette a magas zsírfogyasztáson és alacsony szénhidrátbevitelen alapuló étrendet. A minimális szénhidrátfogyasztás következtében a szervezet energiaigényének fedezéséhez glükóz helyett a máj segítségével a zsírokból előállított ketonokat használja energiaforrásnak. Több kutatás bizonyítja, hogy az epilepsziások életét megkönnyíti az étrend, ugyanakkor a tünetmentes felnőttekre gyakorolt hosszú távú hatásával kapcsolatban hiányos szakirodalom áll csak rendelkezésre. Megfelelő ismeretek, orvosi felügyelet nélkül könnyen hibázhatunk étrendünk összeállításában: „A keto korlátozza a rák és szívbetegségek leküzdéséhez, megelőzéséhez hozzájáruló ételek bevitelét, például a gabonák és a hüvelyesek fogyasztását – mondta Jeanne Tiberio dietetikus. – Emellett lehet, és ajánlott is spenótot és káposztát, rostban gazdag élelmiszereket fogyasztani az étrendben, de a legtöbben tojást és szalonnát esznek végeláthatatlanul, ez pedig hiánybetegségekhez és bélbántalmakhoz vezethet.” Tiberio véleménye szerint az étrend segíthet az egészségesebb életmód kialakításában, de csak akkor, ha figyelünk az általunk fogyasztott ételek minőségére: magas rosttartalmú zöldségek, sovány fehérjeforrások és egészséges zsírok alkossák étrendünket, ne chips és hamburgerhús.

vegatáriánus-étrendVegetáriánus étrend

A vegánsághoz hasonlóan a vegetáriánus étrendre is gyakran inkább életmódként hivatkoznak, mivel annak követői sok esetben etikai szempontokra hivatkozva választják a húsmentes életmódot. A Journal of General Internal Medicine-ben megjelent 1150 embert vizsgáló kutatás szerint a hús helyett növényi fehérjeforrások fogyasztása remekül támogatja a súlycsökkentést, mivel az alternatívák kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaznak, emellett a bennük található rostok gondoskodnak a hosszan tartó teltségérzetről. A vegetáriánus étrend mellet szól annak egészségre gyakorolt jótékony hatása is: a Critical Reviews in Food Science and Nutrition szerint a vegetarianizmus 25%-kal csökkenti a szívbetegségek, és 8%-kal a rák kialakulásának esélyét. Ugyanakkor, egyes tanulmányok szerint az étrenddel járó korlátozások követését sokszor az étkezési zavarok leplezésére használják a vegetáriánusok, ezért azt korábbi zavarokkal rendelkezők számára nem javasolják, ilyen esetben a flexitáriánus étrend követése célszerű, mely a növényi alapú étrendben megengedi az időnkénti húsfogyasztást.

pegan-étrendPegandiéta

A pegan diéta a paleolit táplálkozást veszi alapul, mely szerint a modernkori betegségek kialakulása (többek között a cukorbetegség, autoimmunbetegségek, allergiák, szív- és érrendszeri rendellenességek) helytelen életmódunkhoz köthető, azok kiküszöbölése a pattintott kőkorszaki ember feldolgozatlan élelmiszereken és alacsony szénhidrátbevitelen alapuló diétájával érhető el. A pegan étrend a paleolit szemléletet ötvözi a vegánsággal, azaz valójában egy feldolgozatlan élelmiszerekből felépülő növényi alapú diétát takar. Kutatások nem igazolták a pegan étrend súlyvesztésre gyakorolt jótékony hatását, azonban Tiberio szerint segíthet a vércukorszint stabilan tartásában és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. Mindemellett érdemes figyelembe vennünk, hogy az étrend olyan szigorú megkötésekkel jár, amik a modern életforma mellett nehezen kivitelezhetők vagy tarthatók fent hosszú távon.

carnivore-diétaCarnivore diéta

A húsevő étrendet sokan a vegán életmód ellentéteként definiálják: a ragadozó diéta csak olyan ételeket tartalmaz, amik valaha „sétáltak, úsztak, vagy repültek”. Az étrend magától értetődő módon jórészt húsból áll, de megengedő a további állati eredetű ételekkel, a tojással és a tejtermékekkel szemben. A carnivore étrend számos egészségügyi kockázatot rejt magában, mivel magas telített zsírbevitellel jár, ami növelheti a koleszterinszintet, emellett a zöldségek és gyümölcsök teljes mértékű hanyagolása miatt igen vitaminszegény. Amy Gorin New York-i dietetikus szerint a húsevő diétát célszerű messziről elkerülni!

Forrás: everydayhealth.com, health.usnews.com, webmd.com, wikipédia Fotó: unsplash.com

Olvass tovább!