Elfelejted az emberek nevét? Így vésheted az eszedbe örökre!

2021. szeptember 04.
A szójátékoktól a saját memóriakastélyunk megtöltéséig számos módszerrel tréningezhetjük az agyunkat arra, hogy a bemutatkozás után ne felejtsük el szinte azonnal a másik ember nevét.

A szeptember mindig új kezdetet jelent, a tanév elindulása mintha magával hozná, hogy a munkahelyünkön is beindul újra az élet, több emberrel találkozunk, akiknek fontos lenne emlékezni a nevére. Ha örök életünkben küzdöttünk azzal, hogy ne felejtsük el másodpercekkel azután valakinek a nevét, hogy bemutatkozott nekünk, az alábbi trükköket nekünk találták ki.

Higgyünk benne, hogy meg tudjuk jegyezni

„Eleve álljunk hozzá úgy az ismerkedéshez, hogy meg tudjuk jegyezni a nekünk bemutatkozó emberek nevét – mondta Rebecca Lockwood neurolingvisztikus programozás és pozitív pszichológia tréner. – Én is az az ember voltam, aki már a bemutatkozás előtt mentegetőzik: bocsánat, nagyon rossz vagyok a nevek megjegyzésében. Ám rájöttem, hogy a baj ott kezdődik, magamnak is folyton azt mondom, úgysem tudom megjegyezni.

nev-emlekezet-trukk

Arról nem is beszélve, hogy ha valakinek azt mondjuk, nem fogunk emlékezni a nevére úgysem, az úgy hangzik, mintha semmi jelentősége nem lenne a találkozásunknak. „Mantrázzuk magunknak inkább azt, hogy képesek vagyunk megjegyezni a neveket – javasolta Lockwood. –Pont olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik.”

Kevesebb emlékezés, több összefüggés

Általánosságban az is kijelenthető, hogy attól függ, mennyire emlékszik valaki egy másik ember nevére, hogy milyen érzelmi összefüggésben van vele. „Ezek a kapcsolatok erősek, ami segítségünkre lehet a nevek megjegyzésében, de a másik embernek is segíthet, hogy emlékezzenek ránk – mondta Lockwood. A kapocs kialakulását elősegíthetjük, ha a beszélgetés során megkeressük a közös alapot, vagy ha kissé tükrözzük a másik mozdulatait, gesztusait. – A memóriánkban való rögzítés természetes módon megtörténik, mivel az energia és az izgalom, ami a beszélgetés körül keletkezik, sokkal erősebb lesz ilymódon.”

Mondjuk ki a nevet

Az egyik legismertebb és legegyszerűbb módszer, ha kimondjuk beszélgetés közben a másik nevét. Ennek a politikusok által gyakran alkalmazott trükknek csak egyetlen veszélye van, ha túlzásba visszük. Ám ha mértéktartók vagyunk, nemcsak arra jó, ha hangosan kimondjuk a most megtanult nevet, miközben egymással beszélgetünk, de erősíti a kapcsolatot is a másik emberrel. Ami – ahogy az előző pontnál már megtudhattuk – szintén javítja annak esélyeit, hogy nem felejtjük el a másik ember nevét.

Játsszunk a szavakkal

Ha kitalálunk magunkban egy rímet, történetet, alliteráló becenevet, segíthetünk az agyunknak, hogy megjegyezzen egy nevet. Működhet például az a módszer is, ha ez kapcsolódik például a személy külső megjelenéséhez vagy keresünk valamilyen összefüggést a keresztnév és a családnév között. Vannak, akik például úgy jegyzik meg a neveket, hogy az újonnan hallott név és a közös tevékenységük között keresnek valamilyen kapcsolódást.

Képzeljük el

Sok embernek az arcokra könnyebb emlékezni, mint a nevekre. Nekik segíthet, ha valamilyen hívóképhez kapcsolják a nevet, így a memóriájuk másik rekeszben tárolja és máshogy hívja elő legközelebb. 

Töltsük meg a memóriapalotánkat

Sherlock Holmes memorizációs módszere számos néven ismert: a memóriazár, memória patchwork vagy Simonides-módszer, locus módszer mind ugyanazt, már az ókorban ismrt technikát jelenti. Találjunk egy képet, ami szimbolizálja, amire emlékezni próbálunk, majd képzeljünk el ezt egy konkrét helyen, például egy bútoron, ami egy általunk jól ismert szobában áll. A fejünkben ezt a képet (például ahogy Márk, a programozó, ír a laptop mellett) rögzítsük a beszélgetőtársunk valamelyik testrészével (Márk kezével).

nev-emlekezet-trukk

„Soha ne mondjuk el az embereknek, mit képzeltünk el, nem biztos, nem tartanak őrültnek utána – mondta Lockwood. – Ám a kép, a jelentés és a hely kombinációja nem hagyja, hogy elfelejtsük, egyfajta mentális térképet hozunk létre, ami rendszerezi és az emlékezetünkben tartja az információkat.”

Alkossuk rendszert, amihez visszatérhetünk

Lockwood például az évek alatt egy egész könyvtárat hozott létre a fejében az általa megismert emberek neveinek. „Idővel kész szótárunk lesz: David mindig csillag, Martha egy marok, és így tovább. Fura, de segít, míg megismerünk valakit.”

A tanárok is hasonló módon jegyzik meg a gyerekek nevét egy új osztályban. Van, aki hírességek nevével kapcsolja össze, mások elhajlítják a gyerekek nevét, hogy valamilyen kifejezés legyen belőle. Ez segít akár száz nevet is megjegyezni néhány hét alatt minden szeptemberben nekik.

Békéljünk meg a felejtéssel

A legrosszabb, amit tehetünk, ha ostorozzuk magunkat azért, mert nem emlékszünk valakinek a nevére, pedig próbáljuk. Az agy hajlamos leblokkolni stresszhatás alatt, ilyenkor gyakran az sem jut eszünkbe, amit korábban tudtunk. „Bár kontraproduktívan hangzik, ám ha egyszer sikerül megbékélnünk a felejtéssel, sokkal könnyebb lesz emlékezni” – mutatott rá Lockwood. 

Ha nem emlékszünk valakinek a nevére, a legjobb, ha őszinték leszünk. „Mindenki felejt, még azok is, akiknek az a munkája, hogyan tanítsanak meg valakit hatékonyabban emlékezni dolgokra. Ilyenkor azt mondom, hogy elfelejtettem a neved, kérlek, mondd el újra, és ezúttal megjegyzem. Vagy egyszerűen elviccelem. Hiszen nem vagyunk robotok.”

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash, Getty Images

Olvass tovább!